گروه اجتماعی: امسال روز پزشک همراه بود با برنامههای گوناگون در حوزه سلامت؛ برنامههایی که مقامات و مدیران ارشد این حوزه با حضور در آنها مطالبی را بیان کردند که بخشی از این مطالب قابل تامل و دارای نکات مهم بود. یکی از این اظهارنظرها گلایهها و انتظارات مهم قاضیزادههاشمی، وزیر بهداشت بود که در یک روز هم دولت و هم مجلس را مورد خطاب مستقیم قرار داد. به گفته وزیر بهداشت، دولت و مجلس باید سلامت مردم را حداقل به اندازه خوراک دام مورد توجه قرار دهند.
طرح تحول سلامت مورد توجه همگان
سیدحسن هاشمی، وزیر بهداشت در مراسم روز پزشک که با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: جامعه پزشکی در کنار تمام دولتها خدمات ارزشمندی به مردم ارائه کرده، همانطور که در طول 2 سال گذشته در اجرای طرح تحول سلامت نهایت همراهی را داشتهاند. هاشمی با اشاره به هدفگذاریهای طرح تحول سلامت از جمله کاهش پرداختی مردم و رضایتمندی در اقصی نقاط مرزی کشور و در نهایت افزایش دسترسی به دارو و پزشک عنوان کرد: امروز به جرأت میتوانم عنوان کنم هیچ شهر زیر 20 هزار نفر جمعیت مشکل پزشک ندارد و در حوزه بهداشت نیز 8 میلیون نفر را تحت پوشش خدمات بهداشتی در حاشیه شهرها با ایجاد مراکز جامع خدمات قرار دادیم.
دولت هزینه تمامشده سلامت را پرداخت کند
همچنین وزیر بهداشت در ادامه این جلسه عنوان کرد: دولت و مجلس در برخی موارد مانند آب، برق، تلفن، کشاورزی و حتی غذای دام هزینه سود تمام شده را متقبل شده و پرداخت میکند. بنابراین باید حوزه سلامت اینگونه باشد کما اینکه این مورد را بنده به رئیسجمهور گفتهام تا اگر میخواهیم بهداشت و درمان سامان پیدا کند باید هزینه تمامشده آن نیز مانند برخی مواردی که عنوان کردم پرداخت شود.
وزارت بهداشت نباید بیمارستان بسازد
وی به 3 مورد از جمله مالیات بر کالاهای آسیبرسان، حق بیمه و منابع عمومی بهعنوان محلهای اعتباری حوزه سلامت اشاره کرد و افزود: وزارت بهداشت نباید بیمارستان بسازد یا تجهیزات وارد کند. وزیر بهداشت عنوان کرد: برخی کشورهای اروپایی و حتی شرکتهای داخلی در چند ماه گذشته برای سرمایهگذاری در حوزه سلامت اعلام آمادگی کردند اما منوط به آن است که وقتی برای پتروشیمی و راهآهن هزینه میکنیم برای سلامت هم هزینه کنیم.
وی با توجه به اهمیت حوزه پزشکی که در برخی مواقع به کمک شرع میآید، افزود: در برخی مواقع نیز حکم فقها با حکم پزشکان متوقف میشود مانند ناتوانی در روزه گرفتن و حتی مراجع تقلید نیز دستورات پزشکان را دقیق اجرا میکنند بنابراین هر دوی این موارد در کنار هم باعث سلامت میشود، اگرنه عبادت بدون سلامت فایدهای ندارد.
کمتوجهی به حوزه سلامت
هاشمی در ادامه با بیان اینکه باید اعتراف کنیم در طول دهههای گذشته به بخش سلامت کمتوجهی شده، گفت: عدالت در سلامت یکی از ضرورتهاست بنابراین همانطور که به اخلاق در جامعه نیازمندیم به رفاه اجتماعی نیز نیاز داریم و یکی از حلقههای رفاه اجتماعی بحث سلامت مردم است. وزیر بهداشت تصریح کرد: امیدوارم در برنامه ششم برای حوزه سلامت به مانند حوزه کشاورزی و فرآوردههای دام تصمیمات و توجه لازم صورت پذیرد، زیرا برخی مواقع مشاهده میکنیم در هیات دولت درباره خوراک دام بحث میشود، مبنی بر اینکه رقم و قیمت این است و دولت نیز بازگشت سرمایه را تضمین میکند بنابراین باید در سلامت نیز همین توجه رعایت شود.
جای خالی 200هزار نیروی درمانی
وی با اشاره به کمبود 80 هزار تخت بیمارستانی و کمبود 200 هزار پرسنل خاطرنشان کرد: سالانه 2 هزار تخت بیمارستانی میسازیم که تا 40 سال طول میکشد کمبودها جبران شود، بخش خصوصی نیز به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی هرگز سراغ این بخش نیامد، پزشکی نیز گران است، بنابراین درخواست داریم برای رفع مشکل جامعه پزشکی، بیمهها و مردم، بحث سلامت در برنامه ششم توسعه مورد توجه ویژه قرار گیرد.
2 درخواست وزیر بهداشت از بهارستانیها
باید هزینههای تمامشده بخش سلامت در برنامه ششم توسعه تضمین شود. سیدحسن هاشمی، وزیر بهداشت با خطاب قرار دادن رئیس مجلس شورای اسلامی 2 درخواست را مطرح کرد و افزود: در حوزه بیمهها اجرای قانون بسیار مهم است زیرا اگر قانون در این حوزه اجرا نشود، ما در اداره بیمارستانهایمان ناتوان میمانیم، به هر حال درآمدهای ما از اعتبارات دولت است و همه نیز از مشکلات اعتباری دولت نیز مطلع هستند. منابع وزارت بهداشت یا از مسیر منابع عمومی است که در این حوزه همه متوجه مشکلات دولت هستیم یا از حق بیمهای است که مردم میپردازند که در این زمینه مردم به خوبی انجام وظیفه میکنند یا باید از مسیر مالیات بر کالاهای آسیبرسان تامین شود که متاسفانه این موضوع با وجود مصوبه مجلس هیچگاه اجرایی نشده است.وزیر بهداشت با پرداختن به نکته دوم افزود: جامعه پزشکی اعم از وزارتخانههای بهداشت و رفاه، بخش خصوصی، سازمان نظام پزشکی و انجمنها باید هوشیار باشند و راه را گم نکنند. از آنجا که در طول دوران بعد و قبل از انقلاب متصدیان نظام سلامت همواره پزشک بودهاند و با عالم کسب و کار کمتر آشنایی داشتهاند، اقتصاد سلامت در مقایسه با سایر دستگاهها متاسفانه مغفول مانده است. لازم است به این موضوع بیش از پیش توجه شود.