شروین طاهری: برنامه تلگرام به مرز ۱۰ میلیارد پیام روزانه رسید اما این نرمافزار پیامرسان برخلاف آنچه بسیاری از کاربرانش تصور میکنند نه روسی بلکه متعلق به شرکت آلمانی «امتی پروتو» از زیرمجموعههای شرکت بزرگ «دیجیتال فارترس» است، اگرچه بخش مهمی از شبکههای همراه و مجازی روسیه را تحت پوشش خود دارد اما توسط یک آمریکایی- یهودی به نام «دیوید نف» اداره میشود البته خود نرمافزار تلگرام متعلق به 2 برادر نابغه برنامهنویس روس و مخالف مسکو است و در ماههای اخیر توانسته با سرعت بسیار بالایی جایگزین بسیاری از اپهای مشابه روی گوشیهای هوشمند شود و بخش عظیمی از سهم بازار را به خود اختصاص دهد. محبوبیت تلگرام به حدی رسیده که آنها در وبلاگشان اعلام کردند بیش از ۵۰ میلیون کاربر فعال دارند.
نیکولای و پاول دوراف، برادران روستبار اهل سنپترزبورگ که توسعهدهندگان و پایهگذاران این اپلیکیشن هستند، دیروز اعلام کردند ترافیک روزانه تلگرام به ۱۰ میلیارد پیام رسیده است. این رقم بسیار جالب توجه است، چرا که تا ۸ ماه پیش روزانه اندکی بیش از یکمیلیارد پیام در سرورهای این اپلیکیشن پیامرسان رد و بدل میشد اما حالا سیل عظیمی از کاربران فیسبوک، واتساپ و وایبر به این پاتوق جدید مجازی کوچ کردهاند البته واتساپ هنوز نرمافزار پیامرسان پیشتاز است که تا نخستین ماه سال جاری میلادی روزانه ۳۰ میلیارد پیام رد و بدل میکرد. این
2 نابغه مخالف روس که شرکت خود را به خاطر اختلاف با سیاستهای کنترلی دولت پوتین از کشورشان به آلمان منتقل کردهاند، اخیرا در پیامی اعلام کردهاند علاوه بر نسخه تحت وب، تلگرام نسخههای بسیاری برای پلتفرمهای متعددی از جمله آیاو اس، اندروید، سیستم عامل کروم، مک و ویندوز فون دارد. تلگرام اخیرا با طراحی استیکرها (شکلکها)ی پیامرسان به ایرانیان توهین کرده بود که البته ضمن حذف این شکلکها از سرورهایش به صورت رسمی از جمهوری اسلامی ایران عذرخواهی کرد.
برادر بزرگتر نیکولای، قهرمان سابق المپیاد ریاضی و 34 ساله است و برادر کوچکتر که تلگرام تحت مدیریت مستقیم اوست، 30 سال دارد و مارک زاکر برگ روس خوانده میشود. آنها بزرگ شده ایتالیا هستند و در سال 2011 در نوجوانی به کشورشان روسیه بازگشتند تا کمی بعد در سال 2006 پروژه شبکه اجتماعی «ویکونتاکت» را به زبان روسی راهاندازی کنند اما از سال 2010 وقتی حاضر نشدند اطلاعات کاربران را در اختیار سرویس مخفی کرملین قرار دهند مجبور شدند شرکتشان را به آلمان منتقل کنند. از زمستان 2014 با چرخش برادران دوراف به سمت سرویسهای اطلاعاتی غربی بویژه سیا و حمایت مستقیم از شورش ضد روسی یورو میدان کییف در اوکراین، برنامههای ویکونتاکت و تلگرام ناگهان جهشی استثنایی کردند و کاربرانشان بشدت افزایش پیدا کردند. در حال حاضر ویکونتاکت در روسیه و دیگر کشورهای اسلاوزبان شوروی سابق پرطرفدارترین شبکه اجتماعی حتی بالاتر از فیسبوک است اما کنترل آن نه در دست مسکو بلکه احتمالا در برلین، بروکسل و واشنگتن است.
مارک زاکربرگ 2 سال پیش در یک مصاحبه تلویزیونی تلویحا اعتراف کرد دولت آمریکا فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی مستقر در سیلیکون ولی سانفرانسیسکو نظیر گوگل و توئیتر را مجبور به ارائه اطلاعات کاربرانشان به سازمانهای مخفی کرده است و با توجه به همگرایی مالکان تلگرام و ویکونتاکت با سیاستهای آمریکا و ناتو میتوان به سادگی چنین اصلی را درباره این نرمافزارها هم صادق دانست.