محسن صادقی: دراین مطلب کوتاه برای آگاهی بیشتر افکارعمومی نگاهی خواهیم داشت بر تاریخچه شکلگیری شبکه اجتماعی فیسبوک و چگونگی ورود آن به ایران را مرور دوبارهای خواهیم کرد.
فیسبوک شبکهای اجتماعی است که از سال 2004 برای تبادل اطلاعات و گسترش ارتباطات میان انسانها کار خود را آغاز کرد و در بدو ورود مورد استقبال بسیاری از مردم جهان قرار گرفت و در اندک زمان کوتاهی توانست صاحب میلیونها کاربر در جهان شود. گرچه برخی اندیشمندان غربی معتقدند فیسبوک یک ابزار جاسوسی برای آمریکاست تا با گسترش این شبکه به اطلاعات تمام مردم جهان دست پیدا کند و سلطه خود را بر جهان به اثبات برساند و در واقع آمریکا به واسطه فیسبوک گنجینه اطلاعاتی از تمام مردم در اختیار دارد که هر لحظه بخواهد برضد آنها به کار میبندد. البته بسیاری از کارشناسان اجتماعی در ایران نیز دیدگاه خوبی نسبت به فیسبوک ندارند و معتقدند این محیط بهرغم ویژگیهای مثبتی که میتواند داشته باشد، در عین حال ممکن است به محیطی مبتذل و ناامن برای دوستیهای جوانان مبدل شود، دوستیهایی که با دروغهای فضای مجازی آغاز میشود و کمکم ممکن است به خیابان نیز کشیده شود. فیسبوک به دلیل مجازی بودن و امکان گذاشتن هر نوع مطلب و عکس یا نوشتهای همانطور که توانسته است بسیاری از جوانان را با خود همراه کند، امکان دروغپردازی و سوءاستفاده زیادی را نیز فراهم کرده است به شکلی که بسیاری از افراد با نامهای جعلی وارد این شبکه شده و با تظاهر به مهربانی و انسانیت شروع به اخاذی و سوءاستفاده از حریم شخصی دیگران و افراد سادهلوح میکنند.
در واقع فرهنگ استفاده از اینچنین محیطهایی هنوز برای بسیاری از مردم جا نیفتاده است که شاید دلیل آن ممانعت و حریصکردن جوانان برای ورود به این شبکه است، چرا که انسان از هرچه منع شود به آن بیشتر حریصتر و مشتاقتر میشود.
اما در آن سوی ماجرا این روزها شایعاتی درباره تصمیمگیریهای دولت درباره آزادسازی و رفع فیلتر این شبکهها در ایران با موافقان و مخالفان زیادی روبهرو شده است و این نکته حایز اهمیت است که دولت باید برای تمام عواقب آن تدبیر بیندیشد و آینده آن را امیدوارانه و در راستای اهداف نظام رقم بزند، در غیر این صورت فیسبوک و سایر شبکههای اجتماعی که از آنها در بیشتر مواقع بهرهگیری نادرست به عمل میآید، غیرقابل کنترل شده و به یک معضل اجتماعی تبدیل میشود.