گروه سیاسی: روز گذشته کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی یک روز ویژه داشت. پخش تلویزیونی جلسات کمیسیون برجام از شبکه خبر طی هفتههای اخیر توجه بخش وسیعی از جامعه را به این کمیسیون جلب کرده است.
به گزارش «وطن امروز»، اگرچه جلسات گذشته کمیسیون برجام با چند روز و پس از آن با یک روز تاخیر از شبکه خبر پخش میشد اما استقبال بیسابقه عمومی از پخش تلویزیونی این جلسات باعث شد دیروز جلسه صبح برجام با تنها چند ساعت تاخیر از شبکه خبر پخش شود. این جلسه با حضور سعید جلیلی و دیگر مسؤولان تیم سابق مذاکرهکننده هستهای برگزار شد و جلسه بعدازظهر نیز با حضور جواد ظریف و همکارانش در تیم مذاکرهکننده دولت مستقر برگزار شد.
به دلیل زمانبندی جلسات، متن اظهارات ظریف تا ساعات انتهایی نگارش این گزارش منتشر نشد و اظهارات جلیلی نیز براساس گزارش سخنگوی کمیسیون تنظیم شد. در جلسه صبح، سعید جلیلی با بررسی محتوای برجام و قطعنامه 2231 صراحتا اعلام کرد به نظر او و همکارانش که 6 سال مسؤول مذاکرات هستهای بودند، براساس متن برجام و قطعنامه 2231 تحریمها لغو نخواهد شد و چارچوب آنها باقی خواهد ماند. جلیلی همچنین از خطرات امنیتی این توافق گزارش داد. دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی معتقد است با اجرای برجام 50 دریچه نفوذ علیه ایران گشوده خواهد شد.
سیدحسین نقویحسینی، نماینده مردم ورامین و سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام دیروز به میان خبرنگاران آمد تا محتوای این جلسه را به اطلاع منابع خبری برساند. او گفت در جلسه دیروز با حضور جلیلی، باقری و عباسی، برجام، قطعنامه و ضمائم آن از زاویه اقتصادی و وارسی «ساختار تحریمها» در برجام، قطعنامه و ضمایم بررسی شد.
نقویحسینی تصریح کرد: جلیلی گفت هدف از بحثهای ما این بود که دادهها و ستاندهها را بررسی و ارزیابی کنیم، یکی از مباحث مهم، تحریمهاست که طبق فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری، عمدهترین هدف مذاکرات لغو تحریمها» است و الا مذاکره برای چه انجام شده است؟ مقام معظم رهبری فرمودند توقف تحریم نداریم، تعلیق نداریم بلکه باید تحریمها لغو شوند، آیا با بررسی برجام و قطعنامه چنین هدفی به دست میآید؟ پاسخ ما خیر است چون تحریمها باقی میمانند.
نقوی خاطرنشان کرد: جلیلی همچنین یادآور شد تحریمهای مختلف در حوزههای مختلف از سوی مراجع مختلف تحریمکننده باقی میمانند، ما محدودیتهای شدیدی را در فعالیتهای هستهای پذیرفتهایم، از یکصد حق مسلم خود صرفنظر کردهایم و بازرسیهای غیرمتعارف را پذیرفتهایم. چه به دست آوردهایم؟ چند اجازه محدود و مشروع در فعالیتهای هستهای. نماینده مردم ورامین در مجلس اضافه کرد: دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی عنوان کرد با توجه به برجام، طرف مقابل از دستیابی به اهداف خود اطمینان پیدا کرده است و از سوی دیگر همه مسیرهای تحریمهای اتحادیه اروپایی، آمریکا و شورای امنیت باز مانده، بنابراین چارچوب تحریمها حفظ شده است.
تحریم اروپا؟ میماند
نقویحسینی در ادامه به اظهارات رئیس تیم مذاکرهکننده سابق هستهای درباره وضعیت تحریمهای اتحادیه اروپایی در برجام اشاره کرد و گفت: آقای جلیلی گفت در زمینه تحریمهای اتحادیه اروپایی: 1- ساختار تحریمها حفظ شده 2- تحریمهای ملی اعضای اتحادیه اروپایی باقی مانده است. 3- اجرای تحریمها در برخی موارد به تدریج متوقف میشود 4- تحریمهای اقتصادی- مالی- هستهای لغو نمیشود. وی ادامه داد: جلیلی گفت چون زیرساختهای تحریمهای اتحادیه اروپایی فقط در برخی بندها تعلیق میشود و برخی بندها تا 8 سال دیگر تعلیق هم نمیشود یعنی تحریم سوئیفت، تحریم خدمات و سوخترسانی، تحریم دارایی 224 شخص حقیقی و حقوقی مثل برخی دانشگاهها، بانکها، سازمانها، شرکتها، نهادهای اقتصادی و گروههای صنعتی، تا 8 سال دیگر حتی تعلیق هم نمیشوند چه برسد به لغو، پس چه میشود، میگویند بعد از 8 سال باز هم آییننامه اجرایی آن لغو میشود ولی خود تحریمها بعد از 8 سال هم تعلیق میشود نه لغو. سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس ادامه داد: جلیلی گفت تحریمهای سوئیفت از سوی اتحادیه اروپایی تا 8 سال دیگر حتی تعلیق هم نمیشود بنابراین خدمات اطلاعرسانی مالی و بانکی همچنان تحریم خواهد بود، تحریم خدمات و سوخترسانی به کشتیها و هواپیماهای باربری هم تا 8 سال بعد باقی میماند، تحریم فلزات مثل آلومینیوم، فولاد، گرانیت و... از سوی اتحادیه اروپایی تا 8 سال بعد باقی میماند، تحریم نرمافزار هم از سوی اتحادیه اروپایی تا 8 سال دیگر باقی میماند و بعد از 8 سال تازه تعلیق میشود، نرمافزارهای طراحی و برنامهریزی گاز، نفت، مالی، صنعتی، دریانوردی، هوانوردی، ساختوساز، نظامی و هستهای تا 8 سال دیگر تحریم خواهند بود و بعد از 8 سال هم تازه تعلیق میشود، تحریم تسلیحاتی هم که تا 8 سال دیگر باقی میماند.
تحریم آمریکا؟ میماند
نقوی تأکید کرد: جلیلی همچنین گفت اما وضعیت تحریمهای آمریکا که در ژنو آمده بود لغو همه تحریمهای هستهای، شرایط بدتری دارد، ساختار تحریمهای آمریکا حفظ میشود، همه تحریمهای اقتصادی و مالی هستهای باقی میماند، تحریمهای اولیه هم حفظ میشود، همه تحریمهای ایالتی حفظ میشود، برخی تحریمهای اقتصادی، مالی، هستهای ثانویه متوقف میشود، امکان بازگشت تحریمهای متوقفشده هم حفظ و فقط وعده داده شده فرآیند قانونی پیگیری خاتمه یا اصلاح قوانین به منظور خاتمه تحریمها در صورت اقتضا صورت خواهد گرفت یعنی پیگیری در صورت اقتضا. حتی در زمینه توقف موقت تحریمهای ثانویه هم موارد مهمی استثنا شده که باز مهم است، در توقف موقت هم میبینید چقدر اما و اگر دارد، بنابراین اولا بخش عمدهای از تحریمهای ثانویه حتی توقف موقت نمیشوند و آن بخشی هم که توقف موقت دارند، با اما و اگرهای متعددی روبهرو است. سخنگوی کمیسیون برجام تصریح کرد: جلیلی گفت پس از تحریمهای اولیه آمریکا که برای همیشه باقی میماند، تحریمهای ثانویه هم در برخی موارد توقف موقت میشود که همین توقف موقت هم شامل استثنائات زیادی میشود و تحریمهای ایالات هم که باقی میماند اما درباره تحریمهای شورای امنیت باید بگویم تحریمهای موشکی، تسلیحاتی و اشاعهای باقی میماند و مابقی هم که لغو میشود، برگشتپذیری باقی خواهد ماند و با اعتراض حتی یکی از اعضا امکان بازگشت وجود دارد بنابراین چگونه میتوان گفت لغو شده است؟ اگر برگشتپذیر است پس تعلیق شده، لغو نشده است. بند 12 قطعنامه میگوید بازگشتپذیری تحت ماده 41 فصل هفتم منشور سازمان ملل هم صورت میگیرد یعنی همچنان تحت فصل هفتم باقی است. وی خاطرنشان کرد: جلیلی گفت ساختار تحریمها باقی میماند، فشار باقی میماند، سازوکاری برای تضمین انجام تعهدات اروپا و آمریکا نیست، بازگشت به تحریمها خیلی پرهزینه خواهد بود، امکان ادامه تحریمها بدون اینکه برجام نقض شده باشد، وجود دارد. نقوی همچنین گفت: جمعبندی جلیلی این بود که برجام بیش از 50 منفذ و دریچه بازرسی و دسترسی بیگانگان و دشمنان ملت ایران را روی حیطههای نظامی و حساس کشور گشوده است، ساختار تحریمها حفظ شده و بسیاری از تحریمها باقی ماندهاند به طوری که هیچیک از تحریمهای آمریکا لغو نمیشود، تحریمهای هستهای شورای امنیت از جمله تحریمهای موشکی، تسلیحاتی و اشاعهای لغو نمیشود بلکه طبق قطعنامه 2231، حداقل 5 تا 10 سال حفظ میشود و بالاخره اینکه ما در حالی از مذاکرات خارج شدیم که به حفظ و استمرار ساختار و سازوکار تحریمها اطمینان است و طرف مقابل در حالی از مذاکرات خارج شد که به بستن همه مسیرهای ادعایی دستیابی ایران به سلاح اتمی اطمینان داشت.