printlogo


کد خبر: 145800تاریخ: 1394/6/30 00:00
یارانه فقیر و غنی با هم قطع شد

گروه اقتصادی: دولت در شهریور نیز گروهی از مردم را از لیست یارانه‌ها حذف کرد و در این میان یارانه نقدی برخی نیازمندان نیز قطع شد. به گزارش «وطن‌امروز» یارانه شهریورماه با یک هفته تاخیر نسبت به ماه‌های گذشته بامداد روز گذشته قابل برداشت شد. از زمان حذف یارانه گروهی از مردم، انتظار می‌رفت دولت شاخص‌های حذف یارانه نقدی را اعلام کند اما تاکنون این کار را نکرده و فقط سامانه اعتراض به حذف یارانه نقدی را راه‌اندازی کرده است. ربیعی، وزیر رفاه و تعاون ماه گذشته اعلام کرد مردادماه یارانه نقدی 2 میلیون نفر حذف شده و وزارت متبوع خود را مسؤول شناسایی پردرآمدها و حذف یارانه نقدی خواند. این در حالی است که نامه رئیس مجلس به روحانی و غیرقانونی خواندن اقدام وزارت کار در شناسایی پردرآمدها و حذف یارانه نقدی شوک دیگری به یارانه‌ها وارد کرد. طبق نامه لاریجانی دولت خود موظف به شناسایی و حذف پردرآمدها است نه وزارت رفاه. با این وجود حذف یارانه‌ها توسط وزارت رفاه ادامه یافت و در شهریور هم عده‌ای که نیازمندان هم جزو آنها بودند از دریافت یارانه نقدی محروم شدند. برخی مردم در تماس با رسانه‌ها موضوع حذف خود را مطرح کردند و خواستار رسیدگی به این وضعیت شدند. یکی از مخاطبان در این باره به فارس گفت: یک ماشین پراید و خانه دارم.  شغلم آزاد است و نمی‌دانم چرا یارانه این ماه را قطع کردند. فرد دیگری نیز با تایید حذف یارانه شهریورماه خود بیان داشت: میانگین حقوقم 5/2 میلیون تومان است و یک خانه و ماشین دارم و تا پیش از این یارانه نقدی خانوار را دریافت می‌کردم. به نظر می‌رسد مسؤولان در راستای اجرای قانون بودجه سال جاری با توجه به کاهش 3 هزار میلیارد تومان اعتبار یارانه نقدی نسبت به 42 هزار میلیارد تومان سال گذشته دور جدیدی از حذف متقاضیان دریافت یارانه را شروع کردند. در این میان مسؤولان وزارت رفاه اعلام کرده‌اند اگر یارانه برخی خانوار‌ها، سهوی قطع شده و خود را مستحق دریافت آن می‌دانند می‌توانند با مراجعه به سایت
 www.yaraneh10.ir  مراجعه کرده و اعتراض خود را ثبت کنند تا به آن رسیدگی شود. براین اساس گفته می‌شود دولت برای تامین منابع پرداخت یارانه نقدی هدفمندی یارانه‌ها باید بیش از 6 میلیون نفر از یارانه‌بگیران غیرنیازمند را براساس شاخص‌ها و بانک‌های اطلاعاتی موجود حذف کند اما دولت هنوز هیچ شاخصی برای حذف یارانه نقدی اعلام نکرده است. به عبارت بهتر دولت اعلام نمی‌کند با چه متر و معیاری یارانه افراد را قطع می‌کند؛ آیا داشتن خودروی گرانقیمت یا ملک ملاک حذف یارانه نقدی است یا درآمد افراد زیر ذره‌بین دولتی‌هاست یا مجموع این درآمدها معیار حذف از یارانه نقدی است؟ به نظر می‌رسد به دلیل خطای بسیار بالای شناسایی پردرآمدها، دولتی‌ها هیچ‌گاه معیار خود از پردرآمد بودن افراد را اعلام نمی‌کنند و آمار و اطلاعات یارانه‌ای  بسیار کمی را در این باره در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهند.
حذف ادامه می‌یابد
یارانه نقدی شهریورماه در حالی واریز و قابل برداشت شد که نسبت به دوره‌های قبل حدود 90 میلیارد تومان از هزینه 3500 میلیاردی ماهانه آن کاسته شده است. با گذشت حدود 5 سال از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و پرداخت سالانه نزدیک به 42 هزار میلیارد تومان یارانه‌های نقدی، سرانجام کاهش حجم یارانه‌بگیران و ورود به پوشش بخشی از کسری‌های ناشی از توزیع نقدی کلید خورد. اواخر سال گذشته و رسما از ابتدای امسال غربالگری یارانه‌بگیران شکل جدی‌تری به خود گرفت تا اینکه در پایان مردادماه حدود 2 میلیون نفر از افراد پردرآمد از جمع 76 میلیونی یارانه‌بگیران خارج شدند. دولت ابتدای سال گذشته بعد از اینکه به نتیجه مشخصی برای غربالگری نرسید، ثبت‌نام مجدد را در دستور کار خود قرار داد و امید داشت بخش قابل‌توجهی از مردم انصراف دهند اما ثبت‌نام 97 درصدی مردم و انصراف تعداد اندکی موجب شد تا «انصراف‌سازی» دولت شکست بخورد. در نهایت با وجود انصراف حدود 2 میلیونی تا چندی پیش بالغ بر 76 میلیون نفر در هر ماه یارانه 45 هزار و 500 تومانی دریافت می‌کردند. با توجه به درآمد 48 هزار میلیارد تومانی که در بودجه برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی در نظر گرفته شده ولی عملکردی بیش از 32 هزار میلیارد تومان در سال گذشته نداشته است، کسری حداقل 16 هزار میلیارد تومانی از محل افزایش قیمت حامل‌ها دولت را تهدید می‌کرد که بعد از تک‌نرخی شدن بنزین در سال جاری و تعیین قیمت 1000 تومانی در مجموع حدود 3000 میلیارد تومان دیگر بر منابع این بخش افزوده شد و درآمد را تا حدود 35 هزار میلیارد تومان افزایش داد. اما در این بین حدود 7000 میلیارد تومان دیگر بین درآمد 35 هزار میلیاردی و رقم 42 هزار میلیارد تومانی برای پرداخت یارانه نقدی فاصله و به عبارتی کسری وجود دارد که دولت را وادار به سبک‌کردن لیست یارانه‌بگیران و حذف پردرآمدها می‌کند. بر این اساس با وجود اینکه هنوز شاخص مشخص و معینی از سوی دولت اعلام نشده ولی تا انتهای ماه گذشته یارانه حدود 2 میلیون نفر قطع شد که این روند می‌تواند ادامه داشته باشد. اگرچه جبران کسری 7000 میلیاردی برای رساندن هزینه 42 هزار میلیارد تومانی تا 35 هزار میلیارد تومان درآمد قابل پیش‌بینی نیازمند حذف یارانه حدود 12 میلیون نفر است اما در نیمه سال فقط 2 میلیون نفر حذف شدند و تنها ماهانه رقمی حدود 90 میلیارد تومان و تا انتهای سال حدود 450 میلیارد تومان از هزینه‌های دولت کم می‌کند. هر چند به طور یقین روال قطع یارانه در ماه‌های بعد نیز ادامه خواهد داشت ولی کسری ناشی از پرداخت‌های نقدی برای امسال اجتناب‌ناپذیر است. در عین حال که با روند فعلی پرداخت نقدی منابع قابل‌توجهی حتی با وجود برداشت از خزانه برای سایر بخش‌ها از جمله تولید باقی نمی‌ماند. با این وجود دولت هنوز به عدم اطلاع‌رسانی یارانه‌ای اعتقاد دارد و برنامه‌های آینده خود درباره یارانه نقدی را اعلام نمی‌کند. این موضوع هم به سیاست‌های دولت مبنی بر انتشار قطره‌چکانی اطلاعات اقتصادی برمی‌گردد، چراکه دولتی‌ها تصور می‌کنند با انتشار اطلاعات اقتصادی به مردم استرس وارد می‌شود غافل از اینکه عدم انتشار اطلاعات اقتصادی استرس مردم را بیشتر خواهد کرد.


Page Generated in 0/0091 sec