گروه اقتصادی: معاون اسبق بانک مرکزی و وزارت اقتصاد گفت: بسته اقتصادی خروج از رکود، بسته ضعیفی بوده و فقط حوزههای سیاستهای پولی را نشانه رفته است. حیدر مستخدمینحسینی در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: در بسته اقتصادی خروج از رکود دولت، به بازارهای ارز، سرمایه، مسکن، تولید کالا، تشویق صادرات و... توجه نشده است. وی افزود: این بسته بخش کوچکی از سیاستهای پولی را در بر میگیرد و در حد بانک مرکزی است و نیاز به اعلام آن توسط دولت نبود. مستخدمینحسینی گفت: این شبهه وجود دارد که این بسته برای 6 ماه دوم و با حال و هوای انتخابات تنظیم شده باشد و پس از آن عملا جنبه اجرایی نداشته باشد. وی با بیان اینکه در این بسته، دولت به کالاهایی همچون خودرو و لوازم خانگی توجه کرده و در دیگر بخشهای تولیدی جهتگیری خاصی را تعیین نکرده است، اظهار داشت: بسته اقتصادی دولت کامل نیست و ارز، بازار سرمایه، مسکن و تولید کالاها مورد توجه قرار نگرفتهاند و تنها به 2 کالا مذکور توجه شده است.
معاون سابق حقوقی و امور مجلس وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: برای کالا و خودرو با وام 25 میلیونی که کیفیت لازم و مناسب ندارد و مردم را نیز زیر قرض میبرد، در بسته فکر شده ولی برای مسائل مهم اقتصادی، فکر اساسی نشده است. وی افزود: دولت با این بسته و طرحهای مطرح در آن، ظاهرا به مردم محبت میکند ولی در عمل آنها را مقروض میکند. این نوع اقدامات در سطح کلان اثری روی رکود ندارد.مستخدمینحسینی گفت: بعد از رفع تحریمها، مردم منتظر ورود کالاهای جدید هستند و دولت برای کمرنگ کردن این ذهنیت، سعی به ارائه کالاهایی مانند لوازم خانگی و خودرو کرده است. به نظر میرسد این طرح چندان مورد استقبال قرار نگیرد. وی افزود: درباره مسکن نیز دولت تصمیمگیریهایی کرده تا وام مسکن افزایش یابد ولی در بسته پیشنهادی دولت به مسکن اشاره نشده است. معاون اسبق حقوقی و امور مجلس وزارت اقتصاد گفت: اقتصاد ما پس از نفت، متکی بر مسکن است، اقتصاد مسکن باید جدی گرفته شود تا بتواند اقتصاد را از رکود خارج کند. تولید مسکن 500 محصول را پوشش میدهد. وی افزود: در بسته اقتصادی دولت به واحدهای بزرگ توجه شده و به واحدهای کوچک که بخش اعظمی از اشتغال را به خود اختصاص داده توجه نشده است.
بلاتکلیفی ارز در بسته جدید دولت
رئیس سابق هیأتمدیره سازمان بورس اوراق بهادار اظهار داشت: در بسته خروج از رکود ارائه شده از سوی دولت، ارز با نوعی بلاتکلیفی روبهرو بوده و به آن توجه نشده است. وی افزود: در بحث بازار سرمایه، عملا دولت باعث شد تا 60 میلیارد دلار سرمایه مردم در این بازار از بین برود. در بسته پیشنهادی دولت، به بازار سرمایه نیز اشاره نشده است. مستخدمینحسینی گفت: برنامه اقتصادی دولت در جهت سیاست پولی بوده و عملا سیاستهای مالی در جهت تضعیف بوده است. وضعیت بازار سرمایه و ارز گواه این مدعاست. شرایط حاکم بر این بازارها، اطمینان سرمایهگذاری به سرمایهگذاران نمیدهد و لذا با توجه به نوسانات موجود، از انجام آن خودداری میکنند. نویسنده کتاب «استقلال بانک مرکزی؛ راهکاری برای کنترل تورم» گفت: نحوه تدوین و تصویب بسته اقتصادی خروج از رکود و سایه سنگین دولت بر آن و ترکیب اعضای شورای پول و اعتبار در جریان تصمیمگیریهای مربوط به سیاستهای پولی و بانکی، نشان از باز بودن دست دولت در همه آنها دارد. همین نکته، نشان از عدم استقلال بانک مرکزی دارد. هرچند استقلال صد درصدی آرمانی است ولی استقلال در حد دیگر بانکهای مرکزی جهان در این حوزه مورد انتظار است. وی افزود: یکسونگری سیاستها و عدم تحلیل و آسیبشناسی آنها میتواند مسؤولان اقتصادی را در ارائه برنامه همراه با اعمال سیاستهای نادرست روبهرو کند. یکی از آنها این است که ما رکود را روی بحث عدم وجود تقاضا ببینیم و برای شکلگیری تقاضا، منابع مالی تعریف کنیم. مستخدمینحسینی با بیان اینکه نوعی بیاعتمادی از سوی فعالان اقتصادی به دولت وجود دارد چراکه هر برنامهای که تدوین شده عکس آن عمل شده است، بر لزوم مساعد شدن فضای کسب و کار تأکید کرد و گفت: باید موانع برچیده شده و با ایجاد فضای مساعد برای کسب و کار، ضمن بهبود وضعیت اقتصادی، رتبه کسب و کار ایران از 160 به جایگاه بهتری ارتقا یابد.
توجهی به سفره کوچک مردم نشد
اخیرا نیز عضو انجمن اقتصاددانان ایران درباره سیاست دولت برای خروج اقتصاد کشور از رکود به «وطن امروز» گفت: بسته حمایتی دولت ساختار پیچیدهای دارد چراکه رویکرد تحریک تقاضا که مدنظر است در شرایطی که اکنون مردم در شرایط سخت اقتصادی بهسر میبرند نمیتواند به نحو قابل توجهی کارساز شود. دکترمحمدباقر صدری افزود: دولت متاسفانه زمان بسیار کمی را برای اجرای این بسته در نظر گرفته است و برای اینکه تقاضا تحریک شود نیازمند برنامهریزی اصولی حداقل بیش از یک سال است، چراکه در طول چند ماه نمیتوان اقتصاد آشفته کشور را با چنین طرحهایی سامان بخشید. وی با بیان اینکه متاسفانه دولت در این طرح تمام جوانب را در نظر نگرفته است، گفت: با وجودی که نیاز ضروری مردم اکنون خرید خودرو و لوازم خانگی نیست اما دولت روی این موضوع حساب باز کرده است در حالی که مراکز تولید روزبهروز تعطیل میشود و بیکاری در کشور بیداد میکند. وی افزود: 75 درصد خانوارها اکنون در مضیقه و تنگنای معیشتی قرار دارند اما دولت در این طرح توجهی به سفره کوچک مردم نکرده است. صدری افزود: تزریق میلیاردی نقدینگی به اقتصاد کشور بدون برنامهریزی و آگاهی از بطن جامعه، سیلابی در اقتصاد کشور به راه میاندازد که مدیریت این بحران بسیار سخت به نظر میرسد.