printlogo


کد خبر: 148942تاریخ: 1394/8/25 00:00
تحلیل کارشناسان و فعالان اقتصادی از رسیدن دلار به مرز ۳۶۰۰ تومان
دولت بازار ارز را رها کرده است!

گروه اقتصادی: افزایش قیمت انواع  ارز در تابلوهای نمایش خرید و فروش این کالا چند روزی است رهگذران حوالی میدان فردوسی را متحیر کرده چراکه بازار ارز در این مدت حال و هوای دیگری به خود گرفته است و پیشنهاد فعالان به خرید بیشتر از رقم مندرج تابلوها حکایت از گرانی دلار به بیش از 3600 تومانی دارد. به گزارش «وطن امروز»، فعالان بازار ارز اکنون در غیاب نظارت‌های صنفی قیمت دلار را تعیین می‌کنند به‌گونه‌ای که طی روز‌های اخیر بار دیگر قیمت ارز از کانال 3500 تومان عبور کرد و در بازار روز 23 آبان با رقم 3600 تومانی معامله شد، این در حالی است که قیمت ارز در اکثر روز‌های سال جاری کمتر از 3500 تومان در بازار بوده است. خیلی از کارشناسان عدم ورود بانک مرکزی به بازار ارز را از جنبه‌های مختلف تحلیل می‌کنند، آنها معتقدند دولت اکنون با کسری بودجه مواجه شده است و از طرفی سیاست خروج از رکود را در پیش گرفته که تحقق چنین برنامه‌ای تحریک تقاضا و حمایت از بخش صادرات است. عضو هیات ‌علمی پژوهشکده بانک مرکزی با بیان اینکه علت اصلی گرانی دلار را بانک مرکزی بهتر از هر نهاد دیگری می‌داند، گفت: متاسفانه این نهاد سیاست‌های خود را خیلی شفاف اعلام نمی‌‌کند. کامران ندری درباره افزایش قیمت ارز در هفته‌های اخیر اظهار کرد: عمده‌ترین عرضه‌کننده ارز در بازار بانک مرکزی است و این نهاد اگر بخواهد می‌تواند در افزایش یا کاهش نرخ ارز دخالت کند. وی با اشاره به کاهش عرضه ارز توسط بانک مرکزی در چند هفته اخیر عنوان کرد: این احتمال وجود دارد که بانک مرکزی به این علت عرضه ارز را کاهش داده که این نوسانات اخیر را زودگذر می‌داند البته به نظر می‌رسد بانک مرکزی قصد دارد نرخ ارز را مقداری تعدیل کند. این اقتصاددان با اشاره به ادعای صرافی‌ها درباره افزایش قیمت ارز به نسیم گفت: صرافی‌ها معتقدند عرضه کم شده که اگر این ادعا صحت داشته باشد در حال حاضر اصلی‌ترین نقش را دولت در افزایش قیمت ارز بازی می‌کند. ندری به احتمال ارتباط میان افزایش قیمت ارز و بسته خروج از رکود دولت اشاره و بیان کرد: در حال حاضر در شرایط رکود به سر می‌بریم و یکی از راه‌های خروج از رکود صادرات است. ممکن است به دنبال همین بسته خروج از رکودی که دولت چند هفته پیش ارائه کرد، بانک مرکزی قصد داشته باشد با کاستن از ارزش پول ملی، صادرات را تقویت کند. وی تصریح کرد: علت اصلی اینکه نرخ ارز در چند ماه اخیر حدود
400-300 تومان افزایش یافته است را بانک مرکزی بهتر از هر نهاد دیگری می‌داند اما متاسفانه این نهاد سیاست‌های خود را خیلی شفاف اعلام نمی‌کند. عضو هیأت‌علمی پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی بر همین اساس گفت: بنابراین تحلیلگران اقتصادی براساس حدس و گمان درباره نوسانات نرخ ارز قضاوت می‌کنند و معلوم نیست در پس ماجرا چه اتفاقاتی درباره این اتفاق در حال رخ دادن است. ندری تصریح کرد: با توجه به رکودی که در بازار وجود دارد افزایش قیمت ارز اجتناب‌ناپذیر است، بنابراین اگر بانک مرکزی تصمیم داشته باشد عرضه را کاهش دهد تا قیمت ارز برای تقویت صادرات افزایش پیدا کند، مساله چندان عجیبی نیست. وی با پیش‌بینی بازار ارز در روزهای آینده به نسیم عنوان کرد: بعید می‌دانم قیمت ارز کاهش یابد و به سطح قبلی بازگردد، زیرا منطق اقتصاد با این مساله سازگار نیست، بنابراین قیمت ارز احتمالا باز هم افزایش پیدا می‌کند. این اقتصاددان خاطرنشان کرد:  البته پیش‌بینی من این نیست که قیمت ارز خیلی افزایش پیدا کند، اما این تغییر نرخی که اتفاق افتاد با توجه به شرایط رکودی فعلی منطقی به نظر می‌رسد و با بسته خروج از رکود دولت سازگاری دارد.
تأثیر وام‌ 25 میلیونی خودرو در افزایش نرخ ارز
در حقیقت افزایش نرخ ارز تا 3600 تومان در روزهای اخیر از جمله مهم‌ترین موضوعات در عرصه اقتصادی کشور بود؛ موضوعی که فعالان بخش خصوصی و اتاق بازرگانی آن را مورد توجه قرار دادند و دلایل آن را بررسی کردند. به گفته رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران، کاهش منابع ارزی کشور و پایین آمدن قیمت نفت از جمله مهم‌ترین عوامل افزایش نرخ ارز است. ابوالفضل گلپایگانی اظهار کرد: احساس نگرانی از نبود ارز در بازار موجب شده است که قیمت‌ها به شکل احساسی افزایش پیدا کند. اکنون بسیاری از تولید‌کنندگان و واردکنندگان به منابع و قطعات نیاز دارند برای همین احساس می‌کنند باید منابع ارزی بیشتری برای خرید‌های‌شان داشته باشند؛ از این جهت به نظر می‌رسد باید در آینده منتظر افزایش قیمت ارز باشیم. وی درباره اینکه آیا افزایش نرخ ارز در راستای واقعی شدن قیمت است؟ تصریح کرد: واقعی و تک‌نرخی شدن قیمت ارز از سوی دولت در برنامه ششم دیده شده است و تاکید بر تک نرخی شدن قیمت ارز در مجموعه دولت وجود دارد. در واقع، واقعی شدن قیمت ارز و رسیدن آن به نقطه ثابت کمک به جریان تولید و صنعت کشور است. همچنین سیده‌فاطمه مقیمی - عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران - درباره دلایل افزایش قیمت ارز معتقد است که در فضای پسا برجام، انتظاراتی برای حضور بیشتر در عرصه تجارت بین‌الملل اتفاق افتاده که این موضوع یکی از مولفه‌های تاثیر‌گذار در افزایش نرخ ارز است. وی وام‌ 25 میلیونی خودرو را در افزایش نرخ ارز موثر دانسته و می‌گوید به ظاهر این تسهیلات برای مجموعه خودرو است اما چون این پول به سیستم خرج کردن دوباره بازمی‌گردد، می‌تواند در بازار‌هایی مثل ارز تاثیرگذار باشد. به اعتقاد مقیمی، افزایش قیمت ارز در روز‌های اخیر به واقعی شدن قیمت ارز ارتباطی ندارد و هر زمان که دولت این قصد را پیدا کرد که ارز را تک‌نرخی کند، می‌توان انتظار واقعی شدن قیمت‌ها را داشت.
 


Page Generated in 0/0074 sec