printlogo


کد خبر: 149614تاریخ: 1394/9/7 00:00
شکست مقاومت بانک مرکزی؛ افزایش هیجان در بازار آزاد ارز
دلار دولتی هم وارد کانال 3 هزار تومانی شد

گروه اقتصادی: سرانجام بعد از چندین ماه، مقاومت بانک مرکزی شکست و نرخ دلار دولتی به بیش از 3 هزار تومان رسید.  به گزارش «وطن‌امروز»، بانک مرکزی در چند ماه اخیر نرخ دلار را در آستانه 3 هزار تومان قرار می‌داد اما هیچ‌گاه اجازه نمی‌داد رقم هزارگان دلار دولتی به عدد 3 برسد. این بانک حتی حاضر شده بود قیمت دلار چند ریال از 3 هزار تومان کمتر شود و مثلا رقم 2997 تومان و 7 ریال را منتشر می‌کرد تا جو روانی 3 هزار تومان به بازار تسری نکند اما این اقدام هم برای کاسته شدن از آشفتگی بازار ارز کافی نبود تا مقاومت بانک مرکزی بشکند و سرانجام دلار دولتی‌ را 3 هزار و 2 تومان و 7 ریال تعیین کند. این افزایش قیمت حقیقت تلخی را آشکار می‌کند و آن آشفتگی در بازار آزاد ارز و بزرگ شدن حباب قیمتی دلار است. دولت نباید با رها کردن بازار اجازه سوءاستفاده سودجویان را بدهد تا دلار در بازار 3640 تومان شود. برخی تحلیلگران اقتصادی این اقدام بانک مرکزی را در راستای تک‌نرخی کردن ارز می‌دانند و می‌گویند این بانک در حال تدارک دیدن مقدمات ارز تک‌نرخی است.  از سوی دیگر فعالان بازار ارز هم مطرح می‌کنند که افزایش نرخ دولتی دلار از سوی بانک مرکزی به افزایش نرخ دلار در بازار آزاد منجر خواهد شد، زیرا نرخ‌های بازار آزاد از نرخ‌های دولتی دلار تبعیت می‌کند به این نحو که همواره اختلاف قیمتی بین نرخ دلار بانک مرکزی با نرخ دلار صرافی‌های بانکی وجود دارد و صرافی‌های بانکی، ارزهای خود را گران‌تر از ارزهای بانک مرکزی می‌فروشند.  در عین حال، نرخ ارزهای صرافی‌های سطح بازار هم با نرخ ارزهای صرافی‌های بانکی اختلاف دارد و با افزایش نرخ ارز فروشی در صرافی بانک‌ها، نرخ ارز صرافی‌های سطح بازار هم از آن تبعیت کرده و بالا می‌رود و همین امر به افزایش نرخ دلار در بازار آزاد منجر خواهد شد، مگر اینکه بانک مرکزی تدابیر و تصمیمات دیگری را برای جلوگیری از افزایش نرخ‌های ارز در بازار آزاد گرفته باشد. این در حالی است که بازار ارزی ما همیشه آماده صعود و جهش قیمت‌هاست و فقط کافی است تلنگر کوچکی به این بازار وارد شود تا فنر پرش نرخ‌ها به حرکت درآید و اگر محرک این فنر هم بانک مرکزی به‌عنوان متولی و ناظر و کنترل‌کننده بازار ارز باشد که وضعیت حادتر هم خواهد شد.  البته همین کارشناسان اقتصادی مطرح می‌کنند که اگرچه بانک مرکزی با این اقدام به دنبال ارز تک‌نرخی است اما چرا قصد دارد نرخ دلار رسمی را بالا بکشد و آن را به نرخ دلار آزاد نزدیک کند؟ چرا نرخ دلار آزاد نباید کاهش یابد و به نرخ دولتی دلار نزدیک شود؟ و همین امر تمایل این بانک برای افزایش قیمت دلار را نشان می‌دهد.
ارز آزاد خیال تک‌نرخی شدن ندارد
همین 2 هفته پیش بود که نرخ دلار در بازار آزاد بشدت افزایش یافت و به رقم ۳۶۰۰ تومان رسید و با وجود اینکه پس از آن اندکی کاهش یافت اما نرخ آن دوباره طی چند روز اخیر افزایش یافت و به بالای ۳۶۰۰ تومان رسید و در نهایت روز چهارشنبه از نرخ ۳۶۱۵ تومان عبور کرد و دیروز با این اقدام بانک مرکزی به نرخ ۳۶۴۰ هزار تومان رسید و در همین رقم جا خوش کرد.  براین اساس با وجود اینکه بانک مرکزی به دنبال ارز تک‌نرخی است اما ارز بازار آزاد گویا خیال تک‌نرخی شدن ندارد و دائما از نرخ دولتی فرار می‌کند تا جایی که اختلاف قیمت دلار رسمی و آزاد در حال حاضر به ۶۴۰ تومان رسیده که به نوبه خود رکورد اختلاف قیمتی جدیدی محسوب می‌شود و مشخص نیست بانک مرکزی چگونه قصد دارد ارز تک‌نرخی را اجرایی کند.  افزایش نرخ دلار در بازار آزاد در چند روز پایانی ماه گذشته توسط کارشناسان اقتصادی اینگونه تعبیر شد که بانک مرکزی از طریق افزایش نرخ ارز قصد تامین کسری بودجه دارد، البته عده دیگری از اقتصاددانان هم با وجود افزایش قیمت‌ها انتظار داشتند در آینده نرخ دلار به زیر ۳۰۰۰ تومان نزول کند اما به نظر می‌رسد با اتفاق روز گذشته که بازار ارز را تحت تاثیر قرار دارد، انتظار کاهش نرخ ارز در بازار به فراموشی سپرده شود و انتظاری بیهوده باشد. در همان مقطع عده‌ای هم شروع به خرید ارز از بازار کردند به امید اینکه نرخ آن افزایش یابد و حال با گران شدن ارز به دنبال فروش آن با نرخ‌های بالاتر برای کسب سود بیشتر هستند.  به هر حال همه تصور می‌‌کردند با نزدیک شدن به اجرای برجام و آزادسازی دلارهای بلوکه‌شده ایران در خارج از کشور و ورود آنها به داخل و در عین حال با اجرای ارز تک‌نرخی، نرخ دلار ارزان شود اما این اتفاق فعلا محقق نشده است.
کانون صرافان: قیمت واقعی دلار گران‌تر از این است که فروخته می‌شود!
نایب‌رئیس کانون صرافان می‌گوید: «اگر همه دلارهای بانک مرکزی را سر چهارراه‌ها بفروشند، طبیعت نرخ دلار پایین نمی‌آید».  اصغر سمیعی درباره تغییرات قیمت دلار در بازار و محرک افزایش قیمت دلار در روزهای گذشته توضیح داد: «در حال حاضر مساله اصلی عرضه و تقاضاست اما با توجه به اینکه نرخ تورم ایران بالاتر از نرخ تورم جهانی است و نرخ بهره نیز بالاتر از نرخ بهره در دنیاست، بنابراین افزایش نرخ دلار طبیعی است». وی افزود: «اگر نرخ دلار کمتر از این بالا رود، یک دستی در کار است و اگر بیشتر هم بالا رود، ممکن است دستی در کار باشد». نایب‌رئیس کانون صرافان تصریح کرد: «این میزان افزایش نرخ دلار در بازار کاملا طبیعی است؛ البته همه ما آرزو داریم که پول‌مان قوی‌تر شود و نه‌تنها دلار بالا نرود، بلکه نرخ آن روز به روز کاهش یابد». سمیعی عنوان کرد: «این آرزو به صورت دستوری تحقق پیدا نمی‌کند بلکه باید با تورم مبارزه کنیم و نرخ بهره و بیکاری را کاهش دهیم و سرمایه‌گذاری‌هایی در صنایع صورت گیرد که بیکاری از بین رود».  وی یادآور شد: «این اتفاقات باید بیفتد و بعد پول ما آرام‌آرام قوی می‌شود؛ اگرنه دستوری نمی‌شود عمل کرد». نایب‌رئیس کانون صرافان خاطرنشان کرد: «اگر حتی همه دلارهای بانک مرکزی را سر چهارراه‌ها بفروشند، طبیعت نرخ دلار پایین نمی‌آید».
 


Page Generated in 0/0056 sec