printlogo


کد خبر: 150466تاریخ: 1394/9/26 00:00
سنگ‌هایی که پیش پای لنگ صنعت سبز می‌شوند
وجود 213 کارخانه سنگ نیمه‌فعال در لرستان

صنعت سنگ لرستان که نقطه اتکای صنعت سنگ ایران است این روزها حال ‌و روز چندان خوشی ندارد؛ سنگ‌های بی‌شماری پیش‌پای لنگ این صنعت، هر روز سبز می‌شوند. نام صنعت سنگ ایران و بازار برخی سنگ‌های ساختمانی در جهان با نام استان لرستان پیوند خورده است به‌طوری‌که این استان با معادن غنی خود ۲۷ درصد تولیدات این صنعت را در ایران و 3 درصد تولیدات صنعت سنگ دنیا را در اختیار دارد. بیشتر معادن استان لرستان به سنگ‌های نما و تزئینی اختصاص دارد به‌طوری‌که با داشتن حدود یک‌چهارم ذخایر سنگ‌های تزئینی کشور حائز رتبه اول در این زمینه است. از انواع معادن این استان می‌توان به سنگ گچ، سنگ ‌آهک، سنگ چینی، فرو سیلیس، فلدسپات، تالک، نمک و سنگ لاشه پالون اشاره کرد. این در حالی است که به‌رغم ظرفیت تولید و اشتغالی که در صنعت سنگ لرستان وجود دارد، متأسفانه این صنعت با مشکلات عدیده‌ای دست‌به‌گریبان است که فعالیت سنتی یا راکد بودن واحدهای سنگ‌بری، خام‌فروشی سنگ لرستان و ضایعات بالای این صنعت به‌تنهایی برای عدم کامیابی این صنعت جهانی کافی است. رضا صفی‌خانی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در این رابطه در گفت‌وگو با مهر با بیان اینکه در حال حاضر کارخانه‌های فراوان سنگ در سطح استان لرستان وجود دارد که بخشی فعال و بخشی دیگر غیرفعال هستند، اظهار داشت: ۲۱۳ کارخانه سنگ نیمه‌فعال در سطح استان لرستان وجود دارد که تنها بین
۲۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت خود مشغول به فعالیت هستند. در برخی کارخانه‌ها نیز با ظرفیت پر کار می‌کنند. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه تعدادی کارخانه و سنگ‌بری در استان وجود دارند که اقدام به صادرات محصولات خود می‌کنند، گفت: این واحدها نیز به‌طور عمده با مشکل کمبود سرمایه در گردش مواجه هستند. صفی‌خانی با بیان اینکه برای رفع مشکلات بر سر راه واحدهای سنگ‌بری استان چند برنامه خاص را در دستور کار خود قرار داده‌ایم، تصریح کرد: یکی از این برنامه‌ها افزایش صادرات سنگ در استان لرستان است. وی با بیان اینکه در این راستا با کمک خود صادرکنندگان سنگ اهدافی را پیگیری می‌کنیم، عنوان کرد: همچنین ایجاد میز تجاری با چند کشور دنیا در این حوزه نیز در دستور کار قرار دارد. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه در سال گذشته ما در استان ۷۵۰ هزار دلار صادرات سنگ داشتیم، عنوان کرد: امسال صادرات سنگ از لرستان به یک ‌میلیون و ۸۵۰ هزار دلار رسیده است. صفی‌خانی با اشاره به اینکه سالانه 6 میلیون تن سنگ از معادن استان لرستان استخراج می‌شود، گفت: در حال حاضر حدود 2 هزار نفر به‌صورت مستقیم در این حوزه مشغول به فعالیت هستند. وی همچنین با بیان اینکه طی امسال میزان حقوق دولتی که از محل معادن به خزانه واریز شده 3 میلیارد تومان بوده است، گفت: پیش‌بینی ما افزایش حقوق دولتی از محل معادن استان به بیش از 4 میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است.
فرصت‌سوزی میلیاردی در لرستان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان همچنین از استخراج ۱۷ نوع ماده معدنی از معادن استان خبر داد و گفت: عمده معادن در استان مربوط به سنگ‌های تزئینی، نما، تالک، سیلیس، شن و ماسه کوهی، سنگ‌های لاشه موزاییکی و... است. به‌هرروی روایت صنعت سنگ لرستان روایتی تلخ از صنعتی است که تنها ۹۰ واحد به‌صورت فعال در آن به‌صورت مدرن فعالیت دارند تا شاهد استمرار فرصت‌سوزی در این بخش باشیم. فرصت‌سوزی‌ای که میلیاردها تومان پول را از جیب مردم لرستان خارج می‌کند درحالی‌که این درآمد باید راهی حساب لرستان شود. معطل ماندن احداث پایانه‌های صادراتی سنگ مصوب در سفر دولت و بلاتکلیفی احداث پژوهشکده سنگ در لرستان شاید می‌توانست مرهمی بر زخم‌های بی‌شمار این صنعت باشد که آنها نیز عطای اجرایی شدن آن را به لقایش بخشیدند. با این تفاسیر باید منتظر ماند و دید صنعت اصیل لرستان که امروز از اسب افتاده است روزی با استمرار این مشکلات از اصل هم خواهد افتاد یا نه! حال با توجه به وجود پتانسیل بالای این استان در صنعت سنگ، امید است مسؤولان ارشد استان اقداماتی در زمینه فراهم آوردن بستر مناسب برای استفاده هرچه مطلوب‌تر از صنعت سنگ استان به عمل بیاورند تا سهم صادرات استان از این  محل زمینه رونق اقتصادی استان را مهیا کند.


Page Generated in 0/0143 sec