گروه بینالملل: حدود یک ماه پیش صدها نظامی ترکیه با پشتیبانی دهها دستگاه تانک و تجهیزات زرهی با نقض حاکمیت عراق وارد خاک این کشور شدند و در پایگاه بعشیقه نزدیک موصل که تحت کنترل گروه تروریستی داعش است مستقر شدند. این اقدام ترکیه بلافاصله با اعتراض شدید نخست وزیر و دیگر مقامهای عراق روبهرو شد و این مقامها ضمن اعتراض به نقض حاکمیت خاک کشورشان از سوی ترکیه، از آنکارا خواستند فورا نظامیان و تجهیزات زرهی خود را از خاک عراق خارج کند. با وجود درخواستهای مکرر دولت عراق ولی دولت ترکیه ضمن رد این درخواستها برای خارج کردن نظامیان ترکیه از خاک عراق ادعا میکند «ما در پایگاه بعشیقه، نیروهای پیشمرگ و نیز ترکمنها را برای جنگ با تروریستهای داعش آموزش میدهیم». با اینحال عراق در قبال این اقدام متجاوزانه ترکیه خویشتنداری پیشه کرده و به راههای دیپلماسی متوسل شده است ولی وزیر خارجه عراق از عدم جدیت ترکیه در خارج کردن نیروهایش از خاک عراق انتقاد کرد و از احتمال انجام عملیات نظامی برای اخراج این نظامیان خبر داد. ابراهیم الجعفری، روز چهارشنبه در سخنانی تاکید کرد ترکیه قصدی جدی برای خارج کردن نیروهایش از عراق ندارد. الجعفری افزود اتحادیه عرب نیز معتقد است تجاوز به حاکمیت عراق تجاوز به حاکمیت تمام کشورهای عربی است. وزیر خارجه عراق به ترکیه هشدار داد یا نیروهای نظامیاش را از شمال عراق خارج کند یا منتظر عملیات نظامی بغداد بماند. اظهارات ابراهیم الجعفری یک روز پس از نشست فوقالعاده وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در قاهره صورت گرفت که از ترکیه خواسته بودند نیروهایش را از اردوگاه بعشیقه در اطراف موصل در شمال عراق خارج کند. الجعفری تاکید کرد عراق به راههای مسالمتآمیز پایبند است و هیچ تصمیمی برای ایجاد تنش ندارد اما در صورتیکه طرف مقابل اصرار به جنگ داشته باشد، این راهکار مطرح است، زیرا وقتی که حاکمیت یک کشور نقض میشود، مقاومت مشروع خواهد بود. الجعفری در عین حال از موضع ضعیف آمریکا در قبال تجاوز ترکیه به عراق انتقاد کرد. همزمان با این هشدار وزیر خارجه، محمد الناجی، عضو ائتلاف ملی بزرگترین فراکسیون در پارلمان ملی عراق که دولت را در اختیار دارد، روز پنجشنبه در گفتوگویی مطبوعاتی اعلام کرد دستگاه دیپلماسی عراق میکوشد با صدور قطعنامهای از شورای امنیت تحت بند هفتم این شورا، ترکیه را به خاطر نقض حاکمیت ملی و قوانین بینالمللی به عقبنشینی از اراضی عراق مجبور کند. بند هفتم شورای امنیت سازمان ملل متشکل از 13 ماده است که کشورهایی که تحت این مواد بهعنوان تهدیدکننده صلح و آرامش بینالمللی شناخته میشوند در معرض مجازاتهای بینالمللی قرار میگیرند و در صورت اصرار این کشورها بر خطمشی خود، ممکن است به مداخله نظامی نیز بینجامد همانطور که عراق در سال 1990 میلادی به خاطر اشغال کویت تحت این بند قرار گرفت.
پاسخ وارونه ترکها
در همین حال نخستوزیر ترکیه در برابر تهدید عراقیها درباره حمله به نیروهای ترکیه گفت در صورتی که عراق بخواهد از زور استفاده کند، این زور و قدرت باید علیه داعش باشد. احمد داوود اوغلو در مصاحبه تلویزیونی با شبکه انتیوی مدعی شد آنکارا به حاکمیت عراق احترام میگذارد ولی یکسوم اراضی عراق در کنترل این کشور نیست.
واکنش روسیه به گستاخی ترکیه
از سوی دیگر، وزیر خارجه روسیه رفتار گستاخانه ترکیه با عراق را نتیجه سرکشی و خودبرتربینی ائتلاف بینالمللی به سرکردگی آمریکا ارزیابی کرد. سرگئی لاوروف پنجشنبه در گفتوگوی تلویزیونی گفت: بسیاری از کشورهای ملحق شده به ائتلاف بینالمللی ضدداعش که توسط واشنگتن تشکیل شد از جمله کشورهای اروپایی که عضو ناتو نیز هستند ترجیح دادند به شورای امنیت مراجعه کنند و از چارچوب قانون بینالمللی خارج نشوند. وزیر خارجه روسیه گفت: ترکیه مدعی است در عراق کارشناسانی دارد که تانکهایش را برای حمایت از آنها فرستاده و به حاکمیت عراق احترام میگذارد، این نشاندهنده خودسری سران ترکیه است که بهرغم درخواست مکرر دولت عراق برای عقبنشینی نیروهای ترک، دولت رجب طیب اردوغان حضور تانکهایش را در جهت تقویت حاکمیت بغداد توصیف میکند.
عزم نیروهای ارتش برای آزادسازی موصل
گزارشها از تحولات میدانی عراق حاکی است ارتش عراق که بتازگی شهر الرمادی را از چنگال داعش بیرون آورد اکنون تلاش میکند شهر فلوجه و مناطق مجاور رود فرات را نیز به طور کامل پاکسازی کند تا راه برای آغاز عملیات موصل هموار شود. یاسر الدلیمی، سخنگوی پلیس الانبار اعلام کرد: ارتش اعضای داعش را پس از شکست در رمادی در تمام مناطق تعقیب و عملیات پاکسازی شهر و انتقال عملیات به مناطق دیگر را آغاز خواهد کرد. به گفته الدلیمی، بیشتر اعضای داعش احتمالا به فلوجه، دومین شهر بزرگ استان الانبار فرار کردهاند. از سوی دیگر، نخستوزیر عراق با تاکید بر عزم نیروهای عراقی برای آزادسازی موصل بار دیگر تصریح کرد سال ۲۰۱۶ سال پیروزی نهایی بر گروه تروریستی داعش است. در خبری دیگر، مرجعیت دینی عراق در واکنش به پیروزی در الرمادی، تاکید کرد این پیروزی ادعای طرفهایی را باطل کرد که میگویند ارتش عراق اراده جنگیدن ندارد. نماینده آیتالله سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان در خطبههای نماز جمعه این هفته در کربلا گفت: نیروهای مسلح عراق و کسانی که به این نیروها کمک کردند قهرمانی و فداکاری را در شهر رمادی رقم زدند که نشاندهنده شایستگی آنها برای پیروزی است. پیشتر برخی مقامات نظامی آمریکایی و اشخاصی در داخل عراق پیروزیهای داعش در عراق را نتیجه عدم وجود اراده در ارتش این کشور خوانده بودند.
عملیات گسترده ارتش برای آزادسازی الانبار
فرمانده عملیات الانبار عراق عصر پنجشنبه از آغاز عملیات گسترده ارتش برای بازپسگیری مناطق باقیمانده تحت سیطره داعش در شرق شهرستان رمادی خبر داد. وی گفت: این عملیات با رهبری لشکر هشتم عراق انجام میشود و هدف آن به عنوان مرحله نخست بازپسگیری مناطق الصوفیه، السجاریه و جویبه در شرق رمادی در مجاورت با رود فرات و بازپسگیری منطقههای مرکزی است که همچنان تحت کنترل داعش است و هدف نهایی آن پاکسازی کل استان از وجود تروریستهاست. نیروهای عراقی اخیرا کنترل شهر رمادی را پس از مدتها درگیری با داعش در دست گرفتند.