گروه اقتصادی: ارز در نخستین روز هفته بالا رفت تا همه پیشبینی مسؤولان اشتباه از آب درآید. به گزارش «وطنامروز»، دلار در نخستین روز هفته در تابلوی صرافیها ۳۷۳۲ تومان قیمت خورد تا اظهارات مسؤولان درباره کاهش قیمت دلار در دیماه زیر سوال برود. وزیر اقتصاد و رئیسکل بانک مرکزی در روزهایی که روند افزایشی نرخ دلار از 3400 تومان به بالا آغاز شده بود اعلام کردند افزایش تقاضا و افزایش سفر خارجی به علت رسیدن ایام اربعین و تعطیلات ژانویه علت گرانی ارز است و در روزهایی که این هیجان فروکش کند نرخ دلار کمتر میشود اما عملا این اتفاق رخ نداد و نرخ ارز کماکان مسیر صعودی دارد. دیروز صرافیهای خیابان فردوسی در نخستین روز هفته دلار را با قیمت 3732 تومان، پوند را با قیمت 5425 تومان و یورو را با قیمت 4068 تومان به مردم فروختند تا رکورد نرخ دلار شکسته شود. قیمتهای درج شده در تابلوی صرافیها حکایت از ادامه روند صعودی قیمتها در بازار ارز دارد. آنطور که فعالان بازار میگویند تحولات سیاسی منطقه، کاهش قیمت نفت، کاهش عرضه ارز در بازار و کسری بودجه دولت مهمترین دلایل افزایش قیمت دلار است. قیمتهای درج شده از طلا و سکه در تابلوی صرافیها و سکهفروشیها نیز حکایت از نوساناتی جزئی در این بازار دارد. هر اونس طلا در معاملات امروز بازارهای جهانی 1105 دلار و هر گرم طلای 18 عیار در بازار داخلی با قیمت 98 هزار و 110 تومان قیمت خورد. بر همین اساس در بازار سبزهمیدان، هر قطعه سکه تمامبهار آزادی طرح جدید962 هزار تومان، سکه تمامبهار آزادی طرح قدیم 960 هزار تومان، نیمسکه بهار آزادی 484 هزار تومان، ربعسکه 264 هزار تومان و هر قطعه سکه یکگرمی نیز 173هزار تومان قیمتگذاری شد و به فروش رسید.
چرا دلار گران شد
دبیرکل کانون صرافان ایران، گرانی دلار در بازار ارز را ناشی از افزایش تقاضای پول رایج ایالات متحده دانست و گفت: در مجموع افزایش بهای دلار، منهای موارد دیپلماتیک در عرصه بینالملل، مربوط به افزایش تقاضای آن بوده است. صرافان بازار ارز و سکه، هر دلار آمریکا را در روزهای گذشته با افزایش چندین مرحلهای به 3 هزارو 710 تومان در بازار عرضه کردهاند که البته این افزایش در برخی فواصل روزهای گذشته تا بدانجا بالا رفت که برای چند ساعت، صرافان راسته فردوسی از خرید فروش ارز امتناع ورزیدند. گمان میرود یکی از دلایل مهم افزایش نرخ ارز در روزهای گذشته برخاسته از درگیریهای لفظی بین دولتمردان 2 کشور ایران و عربستانسعودی باشد. البته در روز پنجشنبه هم، بهای خرید هر دلار آمریکا 3695 تومان و نرخ خرید این ارز رایج در بازار ارز نیز 3705 تومان بر تابلوهای صرافیهای چهارراه استانبول نقش بسته بود. «عبدالامیر بیت لفطه» درگفتوگو با نسیم افزود: خبر تنش سیاسی بین ایران و عربستان در همان روز تاثیر خود را بر بازار ارز گذاشت اما در حال حاضر نقش افزایش تقاضا در گرانتر شدن بهای دلار جدیتر است. وی با بیان اینکه احتمال دارد بخشی از مشکلات مربوط به بازار ارز مربوط به صرافیهای غیر مجاز باشد، برآورد کرد تعداد صرافیهای غیرمجاز دستکم 2 برابر صرافیهای مجاز تحت نظر بانک مرکزی باشد. بیت لفطه درباره احتمال نابسامانی ارزی توسط صرافیهای غیرمجاز در شرایط کنونی، افزود: ارگانهای ذیربط باید پاسخگو باشند که چقدر توانستهاند صرافی غیرمجاز را تحت کنترل درآورند. دبیرکل کانون صرافان ایران به نسیم آنلاین گفت: آمار دقیقی از تعداد صرافیهای غیرمجاز و میزان تبادل ارزی آنها در بازار ارز وجود ندارد. وی با بیان اینکه مجری اجرای طرح تکنرخی شدن ارز بانک مرکزی است، اذعان داشت در روزهای اخیر بحث تکنرخی شدن ارز به صورت جدی مطرح نشده است. بیت لفطه تاکید کرد اگر بانک مرکزی بحث تکنرخی کردن ارز را داشته باشد به طور قطع اطلاعرسانی خواهد کرد.
همه منتظرند
دلار این روزها در قله 3700 تومان و حتی بالاتر ایستاده و در بازار ارز مبادله میشود؛ در بازاری که فعلا تقاضا بالا نیست و در سویی از آن صرافان شهرستانی این روزها رفت و آمد خود را به آن بیشتر کردهاند و با معامله ارزهایی که از صرافی بانکها زیر قیمت دریافت میکنند، سود نسبتا خوبی هم میبرند. نرخ دلار در بازار آزاد در چند ماه اخیر افزایش قابل توجهی در مقایسه با حدود 2 سال گذشته که از تنشهای بازار کاسته شده بود دارد. به طوری که از حدود 3200 تومان در تیرماه به بیش از 3700 تومان در حال حاضر رسیده است. اگرچه دوران تقاضای ارز با توجه به تعطیلات هم گذشت اما برخلاف وعده سیف، رئیس کل بانک مرکزی دلار نهتنها در بازار ارزان نشد بلکه مرز 3700 تومان را پشت سر گذاشته و به روند اغلب صعودی خود ادامه میدهد. به گزارش ایسنا، سرکشی به بازار ارز و دریافت نظرات صرافان حاکی از این است که هیچ ماجرای پشت پردهای برای گرانی دلار وجود ندارد اما این روند کنترلی بازار است که موجب شده دلار در نرخ گران شده خود باقی بماند. آنطور که برخی صرافان اعلام میکنند در حال حاضر تقاضای چندانی برای خرید وجود ندارد در عین حال که عرضه نیز نسبت به قبل کاهش یافته است. صرافان درباره شرایط نسبتا رکودی که فعلا در بازار وجود دارد نیز عنوان کردند به گونهای همه منتظر اجرای برجام و اتفاقات بعد از آن هستند. اما موضوع دیگر درباره بازار ارز به توزیع دلارهای خاص در صرافیهای بانکها اختصاص دارد آن هم در شرایطی که مدتی است توزیع از حالت انحصاری صرافی یک بانک خارج شده و در چند صرافی انجام میشود. به گونهای که صرافان میتوانند روزانه حدود 50 تا 100 هزار دلار را با اختلاف قیمتی حدود 10 تا 15 تومان از صرافی بانکها دریافت کنند. اگرچه صرافان تهرانی هم به خرید این ارزها وارد میشوند اما شواهد بازار و اظهارات صرافان بیانگر این است که در این مدت صرافان شهرستانی از متقاضیان پروپاقرص دلارهای بانک مرکزی یا همان دلارهای تنظیم بازار هستند. آنطور که عنوان میکردند صرافان شهرستانی در روز بین 30 تا 50 هزار دلار از صرافی بانکها میگیرند آن هم در شرایطی که حتی نیاز روزانه آنها در شهرستان محل اقامتشان از 1000 دلار هم بیشتر نیست بنابراین به وضوح دیده میشود که این صرافان دلارهای خریداری شده در روز را در بازار تهران به فروش میرسانند و منبعی برای سودآوری آنها شده است. صرافان میگویند اگرچه ظاهر امر تاثیری در بازار ندارد ولی این ارزها قرار بود برای تنظیم عرضه و تقاضا باشد نه پهن شدن بساط سودآوری ارز. در عین حال که این اقدام به نوعی استفاده از صرافان برای پاک کردن صورت اقدامات مخربی است که پیشتر عدهای در بازار ارز انجام میدادهاند و در نهایت همه چیز به اسم صرافان تمام میشود.