printlogo


کد خبر: 151734تاریخ: 1394/10/21 00:00
خروج از رکود با طرحی که فقط عده کمی از آن بهره می‌برند امکانپذیر نیست
کارت اعتباری بی‌اعتبار شد

گروه اقتصادی: طرح کارت‌ اعتباری خرید کالاهای ایرانی را می‌توان نمونه بارز طرح‌های کم‌اثر دولت برای خروج از رکود دانست. به گزارش «وطن‌امروز»، دولت‌ ماه‌هاست وعده اجرای طرح خرید کالاهای ایرانی با کارت اعتباری 10 میلیون‌تومانی را می‌دهد اما در روز رونمایی از این طرح مشخص شد فقط افرادی با درآمد پایین می‌توانند از آن استفاده کنند و مبلغ کارت اعتباری هم به 6 میلیون تومان کاهش یافته است. تولیدکنندگان اعتقاد دارند با این وضعیت فقط تعداد محدودی می‌توانند از این طرح استفاده کنند و نباید با اجرای این طرح توقع خروج از رکود داشت. براساس طرح دولت یازدهم برای تحریک تقاضا قرار بود کارت اعتباری خرید کالای بادوام ایرانی تا سقف 10 میلیون تومان با نرخ سود 12 درصدی از 18 آبان‌ماه اجرایی شود اما چانه‌زنی بانک مرکزی و وزارت صنعت در چگونگی اجرایی شدن آن طرح باعث شد تا با گذشت بیش از 3 ماه هنوز این طرح به مرحله اجرا نرسد. البته روز گذشته بانک مرکزی با ابلاغ یک بخشنامه آغاز اجرای این طرح را اعلام کرد و در نهایت آب پاکی را روی دست مردم ریخت. براساس اطلاعیه بانک مرکزی تنها کسانی می‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند که حداکثر حقوق دریافتی ماهانه آنها یک میلیون و 500 هزار تومان باشد.  همچنین بانک مرکزی در این اطلاعیه رسماً اعلام کرد که سقف تسهیلات 4 برابر حقوق دریافتی است یعنی با احتساب حقوق 5/1 میلیونی متقاضیان می‌توانند
6 میلیون تومان دریافت کنند و این یعنی دیگر از تسهیلات 10 میلیون تومانی خبری نیست. در تایید این اطلاعیه، خسروتاج قائم‌مقام وزیر صنعت هم با اعلام اینکه بانک‌ها منابع محدودی برای طرح خرید کالای ایرانی دارند، گفته است:  برای این طرح 4 هزار و 200 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است اما باید دید چه گروهی از جامعه را شامل می‌شود، در مرحله ابتدایی این طرح تاکید شده این کارت‌ها با اولویت زوج‌های جوان توزیع شود. مبلغی که برای این طرح و اعطای کارت‌های اعتباری در نظر گرفته شده تا سقف 6 میلیون تومان است. براساس گفته‌های سخنگوی وزارت صنعت می‌توان به این نتیجه رسید که با اختصاص اعتبار 6 میلیون تومانی برای هر کارت در مجموع 700 هزار خانوار می‌توانند اقدام به دریافت کارت اعتباری خرید کالا کنند. حال اگر به آخرین سرشماری مرکز آمار از تعداد خانوارهای کشور در سال 93 توجه کنیم از مجموع 20 میلیون و 100 هزار خانوار در کشور حدود 19 میلیون و
400 هزار خانوار امکان دریافت کارت اعتباری خرید کالا را نخواهند داشت. وی با بیان اینکه در طرح اعتباری خرید لوازم خانگی ایرانی اولویت فعلا به متاهلان داده شده است، اظهار کرد: آمار تولید نسبت به سال گذشته نگران‌کننده بود به همین دلیل نگاه دولت در این بخش، تحرک در تولید بود و اساس این طرح آن بود که تعدادی از واحد‌های تولیدی که چنین موجودی دارند مورد مشورت قرار گیرند. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت مدعی شد که این طرح موجب تحرک در تولید می‌شود این در حالی است که تولیدکنندگان اعتقاد دارند زیان اجرای این طرح به علت ایجاد  انتظار کاذب از بازار بیشتر از سود آن است.
وضعیت بد نساجی با اعلام طرح اعتباری
رئیس انجمن نساجی با بیان اینکه اجرا نشدن طرح فروش اقساطی کالا پس از رایزنی‌های متعدد، باعث سبک شدن تولیدکنندگان شد، گفت: رکود صنایع بسیار تشدید شده به طوری که هیچ سالی بازار محصولات نساجی با زمستانی به این سردی روبه‌رو نبوده است. محمد مروج در گفت‌وگو با فارس، با بیان اینکه تأخیر در اجرای طرح فروش اقساطی کالا باعث شده تا هیجان اولیه برای خرید کالا در بین مردم فروکش کند، اظهار داشت: انتظاری که دولت درباره نتیجه این طرح داشت، پایین آمده و بعید است بیشتر از 30 درصد انتظار دولت در اجرای این طرح برآورده شود. وی تصریح کرد: اجرای بسته خروج از رکود با سر و صدای زیاد از سوی دولت مطرح شد تا تقاضای خرید را در بین مردم تحریک کند، اما متأسفانه اجرایی نشدن این طرح باعث شد تا هیچ اثری در حل مشکلات واحدهای تولیدی نداشته باشد و در حال حاضر کارخانه‌ها به‌‌تدریج در حال تعطیل شدن هستند.
زمستان سرد بازار تولیدات نساجی
مروج با بیان اینکه هیچ سالی بازار صنعت نساجی با زمستانی به این سردی روبه‌رو نبوده است، گفت: معمولاً در نیمه دوم هر سال، بویژه در فصل زمستان تولید و فروش واحدهای نساجی رونق می‌گرفت و مردم خرید بیشتری در پوشاک، پتو یا وسایلی مانند مبلمان داشتند که این مساله تولید کارخانه‌های نساجی را افزایش می‌داد. وی افزود: امسال میزان خرید مردم کاهش چشمگیری داشته و بازار صنعت نساجی بسیار سرد است. رئیس انجمن نساجی تأکید کرد: رکود فعلی از رکود دوران نخست‌وزیری امینی نیز بدتر است و تأخیر در اجرای بسته خروج از رکود نیز باعث تشدید رکود در بازارها شده است.
هیجان اولیه خرید کالای اقساطی فروکش کرد
 به گفته وی، اجرا نشدن بسته دولت برای فروش اقساطی کالا باعث شده تا هیجان اولیه برای خرید در این طرح فروکش کند و افرادی که قصد استفاده از این طرح را داشتند نیز خسته و پشیمان شده‌اند، زیرا وعده‌های داده‌شده، اجرایی نشده است. وی در ادامه با بیان اینکه برای عرضه محصولات نساجی در طرح دولت، جلسات مختلفی با مسؤولان وزارت صنعت داشتیم، گفت: در این جلسات قرار شد تولیدات پوشاک، پرده و کالای خواب نیز به محصولات نساجی در طرح فروش اقساطی کالا اضافه شود و در این‌باره رایزنی‌هایی با واحدهای تولیدی دارای فروشگاه مستقیم عرضه کالا داشتیم و ثبت‌نام و انتخاب واحدها صورت گرفت. مروج تصریح کرد: این درحالی بود که تاکنون هیچ اقدامی برای اجرای طرح نشده و در واقع تولیدکنندگان سبک شده‌اند، بدقولی‌های ایجادشده و عدم تعامل بین بانک مرکزی و وزارت صنعت باعث شده تا اثربخشی بسته خروج از رکود از بین برود.


Page Generated in 0/0052 sec