گروه بینالملل: موج حملات تروریستی به پایتخت اقتصادی و گردشگری ترکیه رسید که این نتیجه حمایت چندساله دولت آنکارا از تروریسم به هر شکلی در منطقه پیرامون خود است. پیش از ظهر دیروز یک زن که هنوز وابستگیاش به هیچ یک از گروههای شناختهشده تروریستی یا شبهنظامی اثبات نشده، در میدان احمد سلطان، قلب گردشگری استانبول به یک ایستگاه پلیس نزدیک شد و
کمر بند انفجاری خود را فعال کرد که در نتیجه انفجار نسبتا بزرگ حاصل از این عملیات انتحاری بلافاصله او و یک پلیس در نزدیکیاش کشته شدند. نخستین برآوردها حاکی از این بود که هدف این حمله علاوه بر ترور غیرنظامیان، سرنشینان یک خودروی نظامی در محل بوده است. آنادلو، خبرگزاری رسمی ترکیه گزارش میدهد که این انفجار باعث کشته شدن دستکم 10 تن و زخمی شدن
15 نفر دیگر در یکی از پر ازدحامترین اماکن توریستی شهر شده است که در نزدیکی پارک نماد اوبلیسک قرار دارد. شبکههای ترکزبان نیز از وحشت عمومی در استانبول خبر دادند. پلیس نیز بلافاصله مرکز شهر را به حالت تعطیل درآورده و تحت کنترل شدید قرار داد، چرا که احتمال میدهد توریستها هدف این انفجار بودهاند. شاهدان محلی میگویند شدت انفجار به حدی بود که ساختمانهای اطراف را تا صدها متر آن طرفتر از محل انفجار به لرزه درآورد. بلافاصله با استقرار نیروهای پلیس در این منطقه ضمن تعطیلی همه مراکز توریستی از جمله مسجد کبود و مسجد سلطان احمد، خیابانهای اطراف محل انفجار نیز تخلیه شدند و کاسبی در قلب گردشگری ترکیه مختل شد. دقایقی پس از انفجار، بالگردهای پلیس ترکیه بر فراز استانبول و محل حادثه به پرواز درآمدند. این حمله در حالی رخ داد که بیش یک سال از آخرین اقدام تروریستی در استانبول میگذشت که آن هم تلفات غیرنظامی در بر نداشت. همچنین بهرغم وضعیت شبهجنگی در شرق و جنوبشرقی و حتی بعضا آنکارا طی ماههای اخیر، استانبول بهعنوان حساسترین نقطه ترکیه از حوادث تروریستی مصون پنداشته میشد که حالا این تابو شکسته است و اردوغان، حزب حاکم عدالت و توسعه و حامیانش در راهاندازی موج کشتار تکفیری در سراسر جهان اسلام تقاص پس میدهند. به گزارش شبکه انتیوی، حالا مرکز استانبول، منطقهای که یکی از اهداف اصلی گردشگری جهان به شمار میرود در قرق نیروهای امنیتی است و مقررات منع رفت و آمد در آن حاکم شده است. به گزارش شبکه تیآرتی ترکیه، حال بسیاری از مجروحان وخیم گزارش شده است. منابع محلی میگویند بیشتر قربانیان حادثه از اتباع فرانسه و آلمان هستند اما احتمال حضور گردشگران ایرانی در این محل نیز داده شده است. یکی از فرماندهان پلیس ترکیه به رویترز گفته است نیروهای امنیتی ضمن تخلیه منطقه و زیر نظر گرفتن مراکز آن، خود را برای انفجار دوم نیز آماده کردهاند و پلیس از بیم انفجارهای بعدی در حال بررسی و تخلیه همه سطلهای زباله، خودروها و دیگر موارد مشکوک از این منطقه است. همچنین کابینه به ریاست احمد داووداوغلو، نخستوزیر، دیروز در استانبول جلسهای اضطراری ترتیب داد.
سانسور سراسری
با اعلام کورتولوموش، معاون نخستوزیر ترکیه وضعیت اضطراری سانسور اخبار مربوط به این حادثه بر رسانههای کشور حکمفرما شده است و به همین خاطر عملا اطلاعات چندانی از اتفاق مهم سهشنبه 12 ژانویه منتشر نشده است. ممنوعیت انتشار اخبار درباره انفجار شامل انتشار تمام انواع اخبار، مصاحبهها، مطالب تحلیلی و انتقادی در مطبوعات، تلویزیون، رادیو، شبکههای اجتماعی بوده و تمام انواع رسانههای اینترنتی را در بر میگیرد. این تصمیم فورا لازمالاجرا بود و درباره آن رسما به تمام رسانههای ترکیه اطلاع داده شد. پیش از این، در حادثه انفجار ماه اکتبر هم دولت ترکیه هرگونه اطلاعرسانی درباره انفجار آنکارا را ممنوع اعلام کرده بود.
مهمترین حمله به حساسترین نقطه ترکیه
در حقیقت این پرتلفاتترین حمله تروریستی در استانبول طی 3 دهه اخیر و قطعا بزرگترین در دوران نخستوزیری و ریاستجمهوری رجب طیباردوغان، شبهدیکتاتور ترکیه بوده است. البته سال گذشته با افزایش موج تنشهای جدید میان دولت آنکارا و اقلیتهای قومی و سیاسی، 2 حمله محدود و ناموفق توسط شبهنظامیان جبهه آزادیبخش خلق انقلابی که یک گروه چپگراست به مراکز پلیس در استانبول ترتیب داده شده بود که هر 2 مهار شدند و تلفات غیرنظامی نیز نداشتند. از حمله دوم در دهه اول دیماه 93 تقریبا یک سال میگذرد. اما ویژگی حملات تروریستی پیشین در استانبول این بود که در زمان مذاکرات صلح با کردها و پیش از آغاز اعلان جنگ داخلی حکومت اردوغان به این اقلیت پر شمار رخ دادند و به عبارت دیگر هنوز پای پکک یا داعش به صحنه حوادث تروریستی بزرگ 8 ماه گذشته باز نشده بود. بدین ترتیب میتوان گفت انفجار انتحاری دیروز به معنای آغاز حملات فلجکننده شبهنظامیان این گروه به قلب اقتصادی و اجتماعی آناتولی است در انتقام از حملات داعش و عملیات خونین ارتش ترکیه علیه کردها.
اردوغان: تروریست سوری است
اما در شرایطی که رسانهها و مقامات رسمی ترکیه چند ساعتی درباره حادثه مزبور سکوت کرده بودند، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه ناگهان بر صفحه تلویزیون دولتی ظاهر شد و گفت احتمالا یک بمبگذار سوری عامل انفجار در استانبول بوده است. این در حالی است که رویترز به نقل از مقامات امنیتی مسؤول ترکیه نوشته بود به احتمال زیاد، داعش مسؤول این انفجار تروریستی است. اردوغان دیروز گفت: «من حادثه تروریستی در استانبول را که براساس ارزیابیها یک بمبگذار سوری عامل آن بود محکوم میکنم». البته با توجه به دروغها و فرافکنیهای آشکار اردوغان درباره حوادث تروریستی پیشین بویژه آنجا که پای حمایت دولت او از تروریستهای داعشی به وسط میآید، هنوز نمیتوان درباره صحت اطلاعات مزبور قضاوت کرد. در حقیقت او میخواهد مثل گذشته با فرافکنی منشأ تروریسم را به خارج از کشور مربوط بداند حال آنکه شواهد بسیاری از کمپها و اردوها و محلههای تروریستنشین و حمایت ارتش از آنها در خاک خود ترکیه وجود دارد.
حریق هتلی در استانبول
همزمان با انفجار انتحاری دیروز در مرکز استانبول، یک هتل 8 طبقه نیز در منطقه آسیایی در شرق این شهر طعمه حریق شد که هنوز مشخص نیست آیا این حادثهای تروریستی بوده یا خیر؟ همچنین علت حریق نیز هنوز اعلام نشده است. به گزارش پایگاه خبری دیلی صباح استانبول، این هتل 8 طبقه در حال ساخت در محله گلسو در ناحیه مالتپه استانبول ترکیه دچار حریق شده و عدهای در آن گرفتار شدهاند.