گروه اقتصادی: حدود 25 روز پیش اسنادی مبنی بر توزیع برنج آلوده و تاریخ گذشته در بین مردم در صفحه نخست روزنامه «وطن امروز» به چاپ رسید که در ادامه این آگاهیرسانی، سلسسله خبرهای مربوط به آن نیز در روزهای بعد به چاپ رسید. این پیگیریها تا به آنجا رسید که در نهایت شرکت بازرگانی دولتی خبر از معدوم کردن اینبرنجها و جلوگیری از توزیع آنها در بازار داد. محمولههای برنج وارداتی تاریخ مصرف گذشته که از انبارهای شرکت غله و خدمات بازرگانی متعلق به شرکت بازرگانی دولتی ایران در برخی استانها بارگیری شده بود، در سال جاری در برخی نقاط کشور توزیع و تعدادی از این محمولهها هم کشف شده است. مبدأ این برنجهای وارداتی در آن زمان کشورهای هند، تایلند، اروگوئه، آرژانتین، آمریکا و برخی کشورهای دیگر گزارش شده بود اما روز گذشته اسناد جدیدی از بازتوزیع این برنجها روی خبرگزاری تسنیم قرار گرفت که نشان از آن دارد شرکت بازرگانی دولتی ایران به ۷ نامه هشدارآمیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ارگانهای وابسته به این وزارتخانه در نیمه نخست امسال بیتوجهی و از توقیف محموله ۳۰ هزارتنی برنج آلوده هندی در انبارهای این شرکت جلوگیری کرده و مانع توزیع بخشی از این برنجها در سطح عرضه نشده است.
نامه نخست
اکنون اسناد جدید دریافتی از توزیع برنج آلوده و تاریخ مصرف گذشته دولتی خبر میدهد بهطوریکه شرکت بازرگانی دولتی ایران بیش از 30 هزار تن برنج آلوده هندی با برند sanido از شرکت الوقار خریداری کرده و بخشی از این محموله از انبارها خارج و وارد سطح عرضه شده است. هدایت حسینی، مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت در تاریخ 11 اسفند 93 در نامهای بهشماره 150821/675 به معاون غذا و داروی وزیر بهداشت در پاسخ به درخواست نمونهبرداری از محمولههای برنج شرکت بازرگانی دولتی ایران واقع در انبار شهید مدرس تهران اعلام میکند: «محموله برنج SANIDO D.M.C.C برنج 10 کیلویی هندی با سری ساخت 1092803004M با تاریخ تولید 2/2013 و تاریخ انقضای 2/2015 که با توجه به جوابیه آزمایشگاه شماره 685/25152/د مورخ 6/12/93 از نظر میزان سرب غیرقابل مصرف است؛ در اسرع وقت نسبت به توقیف محموله و نظارت برعدممصرف اقدام شود و چنانچه بخشی از آن استفاده شده است، نسبت به جمعآوری از سطح عرضه اقدام عاجل به عمل آید». بهرغم تأکید مدیرکل نظارت و ارزیابی فرآوردههای غذایی وزارت بهداشت بر آلودگی این برنج و ضرورت اقدام عاجل برای توقیف محموله در اسرع وقت و حتی جمعآوری محمولههای توزیع شده، سرپرست اداره کل هماهنگی توزیع و فروش شرکت بازرگانی دولتی ایران، 2 روز پس از ارسال نامه وزارت بهداشت، در نامهای بهشماره 78413/261 در تاریخ 13/12/93 به شرکتهای غله و خدمات بازرگانی مناطق چهاردهگانه با اشاره به نامه وزارت بهداشت، به تایید کیفیت همه برنجهای هندی 1121 موجود در انبار شهید امینزاده و شهید مدرس تهران از سوی اداره کل استاندارد استان تهران اشاره کرده و بهرغم تصریح نامه وزارت بهداشت، از درخواست آزمایش دوباره برنج SANIDO D.M.C.C هندی با سری ساخت 1092803004M و اعلام نتایج آن در آینده خبر داده است.
نامه دوم
پس از تعلل2 ماهه شرکت بازرگانی دولتی ایران در توقیف و جمعآوری این محموله برنج آلوده هندی، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران در تاریخ 14 اردیبهشت 94 در نامهای از خروج برنج آلوده از انبار شهیدمدرس خبر داد و این موضوع به اطلاع معاون وزیر بهداشت هم رسید. در پی این نامهنگاری، مدیرکل هماهنگی توزیع و فروش شرکت بازرگانی دولتی ایران 70 روز پس از هشدار وزارت بهداشت در نامهای بهشماره 8642/261 در تاریخ 1/2/1394 به شرکتهای غله و خدمات بازرگانی کل کشور اعلام میکند: «احتراماً پیرونامه شماره 78413/261 مورخ 13/12/93 مقتضی است دستور فرمایید درصورت موجود بودن برنج هندی 1121 با برند SANIDO در انبارهای آن شرکت از فروش کالای موصوف تا اطلاع ثانوی جداً خودداری فرمایند». دو نکته در نامه دوم شرکت بازرگانی دولتی مورد توجه است؛ اول اینکه اشاره میکند «در صورت موجود بودن»، یعنی احتمال فروش رفتن برخی از این برنجهای آلوده وجود دارد و شرکت بازرگانی دولتی از موجود بودن برنج آلوده در انبارها مطمئن نیست. دوم اینکه، در نامه شرکت بازرگانی دولتی تصریح شده «تا اطلاع ثانوی»، گویی مسؤولان این شرکت هنوز به توزیع این برنجهای آلوده امید دارند. همچنین در پی تعلل شرکت بازرگانی دولتی در توقف برنج آلوده و توزیع آن، رئیس سازمان غذا و دارو در تاریخ 27 اردیبهشت 94 در نامهای به مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی دوباره بر نامه 11 اسفند 93 وزارت بهداشت مبنی بر غیرقابل مصرف بودن محموله برنج SANIDO D.M.C.C هندی با سری ساخت 1092803004M تأکید کرده و ضمن اعلام هشدار، خواستار رسیدگی به موضوع و جمعآوری عاجل کامل محموله از سطح عرضه شد.
نامه سوم
اداره کل نظارت و ارزیابی فرآوردههای غذایی وزارت بهداشت که گویی هنوز از اقدام شرکت بازرگانی دولتی در جمعآوری برنجهای آلوده از سطح عرضه مطمئن نشده، در تاریخ 6 خرداد 94 در نامهای بهشماره 28275/675 به مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران تأکید میکند:«احتراماً پیرو مکاتبات قبلی و با توجه به نامه شماره 94/ص/135/1288 مورخ 14/2/93 معاونت محترم غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران لازم است وضع محموله برنج SANIDO D.M.C.C هندی با سری ساخت 1092803004M با تاریخ تولید 2/2013 و تاریخ انقضای 2/2015 که از نظر میزان سرب غیرقابل مصرف اعلام شده بود، در اسرع وقت به این اداره کل اعلام شود». ظاهراً بهرغم همه این نامهنگاریها، شرکت بازرگانی دولتی ایران اقدام عاجلی برای توقیف محموله برنج آلوده در انبارهایش و جمعآوری عاجل برنجهای آلوده توزیع شده در کشور نکرده است، شاهد این گزاره هم نامه شماره 71916/655 مورخ 25 مرداد 94 معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو به مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی است که در این نامه تصریح میکند: «احتراماً پیرو رونوشت نامه شماره 150821/675 مورخ 11/12/93، با توجه به اینکه محموله برنج
SANIDO D.M.C.C برنج 10 کیلویی هندی با سری ساخت 1092803004M با تاریخ تولید 2/2013 و تاریخ انقضای 2/2015 آن شرکت براساس جوابیه آزمایشگاه شماره 685/25152/د مورخ 6/12/93 از نظر میزان سرب غیر قابل مصرف اعلام شده بود، لازم است دستور فرمایید این محموله از سطح عرضه و همچنین انبارهای شرکت غله و خدمات بازرگانی در سراسر کشور جمعآوری و مقدار محموله و آدرس انبار محل جمعآوری جهت تعیین تکلیف نهایی اعلام شود». البته معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز نیز در تیرماه و معاونت غذا و داروی استان کهگیلویه و بویراحمد هم در شهریور امسال در نامههای جداگانه بر آلوده بودن این برنجها تأکید کرده بودند.
اسناد برنجهای آلوده را تحویل ما دهید
هماکنون ۵ انبار برنج پلمب و برنجهای آن ممنوعالخروج است ولی هر فردی اسناد برنجهای آلوده در بازار را دارد به ما تحویل دهد. رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو با تشریح آخرین وضع برنجهای آلوده اظهار داشت: 80 درصد برنجهایی که در انبارها وجود دارد برای مصرف تایید صلاحیت شدهاند و مشکلی ندارند ولی 20 درصد این برنجها تایید سلامت نشدهاند. وی ادامه داد: حداقل 5 انبار بزرگ برنج پلمب شده است بنابراین تقاضا داریم کسانی که مدارکی از مصرف این نوع برنجهای تعریف نشده در بازار دارند این اسناد را به سازمان غذا و دارو ارائه دهند تا ما نیز سریعاً آن را بررسی کنیم. دیناروند تصریح کرد: هم اکنون انبار برنج بزرگی در کرمانشاه پلمب و برنجهای آن نیز ممنوعالخروج است.