printlogo


کد خبر: 153519تاریخ: 1394/11/21 00:00
عربستان در گرداب بی‌ثباتی اقتصادی
بیمار سعودی در خطر است

گروه بین‌الملل: کاهش ارزش پول عربستان سعودی در وضعیتی از بی‌ثباتی سیاسی، گزینه‌های زیادی پیش‌روی ریاض برای پایبندی به وعده خود درباره استفاده از ذخایر هنگفت ارزی به منظور دفاع از سیستم ارتباط ریال به دلار که از 30 سال پیش ادامه دارد قرار نمی‌دهد. در پی سقوط بهای نفت‌خام، تجار ارز به لغو ارتباط ریال عربستان سعودی و پول‌های دیگر تولیدکنندگان نفت در منطقه به دلار اقدام کردند. بانک سوسیته ژنرال، پنجشنبه گذشته اعلام کرد دست‌کم به میزان 25 درصد فرصتی برای کاهش ارزش ریال سعودی در آینده نزدیک یا 40 درصد در صورت ادامه کاهش بهای نفت از سطوح کنونی در سال 2016 وجود دارد اما صرفنظر کردن از ارتباط اقتصاد سعودی به دلار که در تعاملات این کشور غلبه دارد بلافاصله افزایش قیمت کالاها را به دنبال خواهد داشت که بر سطح معیشتی مردم تاثیر خواهد گذاشت.
خبرگزاری رویترز در ادامه این گزارش آورده است، در کنار اصلاحات اقتصادی دردناک دیگر که بزودی انجام می‌شود، کاهش ارزش ریال همچنین ممکن است ناآرامی‌های دیگری در کشوری که اطاعت و وفاداری شهروندان به پادشاه در مقابل دریافت خدمات دولتی خوب و سهمی از ثروت نفتی نانوشته است به وجود آورد. جان اسواکیاناکیس، کارشناس اقتصادی در ریاض می‌گوید: «کاهش ارزش پول یا لغو ارتباط، این اقتصاد را به بیماری کشنده‌ای دچار خواهد کرد که مساله‌ای فاجعه‌بار خواهد بود». برخی از دیپلمات‌هایی که در عربستان سعودی زندگی می‌کنند در صحبت‌های خصوصی می‌گویند لغو سیستم ارتباط به دلار خطر سیاسی بزرگی به شمار می‌رود که این کشور که عملا در جنگ یمن غرق است و حملات خونبار تندروها در آن صورت می‌گیرد، با آن مواجه است. بزرگ‌ترین اقتصاد عربی، پایگاه کوچکی در بخش تولیدات صنعتی دارد و تقریبا همه کالاهای آن با دلار از خارج وارد می‌شود بنابراین کاهش ارزش ریال موجب خواهد شد شهروندان عادی کاهش ارزش درآمد را بدون مشخص شدن هیچ گونه مزایای اقتصادی بیشتر از طریق کاهش ارزش صادرات احساس کنند. تاکنون بیشتر شهروندان سعودی از پیامدهای کاهش بهای نفت در امان بوده‌اند، چرا که ارزش این سوخت حتی پس از افزایش بهای بنزین به میزان 50 درصد همچنان ارزان است. شاید این تهدید پایه‌های اقتصادی، مشروعیت خانواده حاکم آل‌سعود را در بدترین شرایط قرار دهد، چرا که درحال حاضر در دوره انتقالی بلندمدت و حساس به نسلی جدید از حاکمان قرار دارد که
 6 دهه در دست شماری از برادران قرار داشته است. حالتی از تخاصم شدید بین ریاض و تهران، عربستان سعودی را به طرف ورود به جنگ در یمن سوق داد که هزینه آن کشته شدن 375 شهروند بوده است و ده‌ها نفر نیز در حملات تندروها در داخل این کشور کشته شده‌اند. شاید وقوع افزایش ناگهانی در هزینه زندگی و سقوط توان خرید به علت کاهش ارزش پول با توجه به شرایط کنونی، اثری ویران‌کننده داشته باشد. جمال خاشقجی، مدیر شبکه خبری العرب گفت: «راضی کردن عامه مردم به پذیرش آن بویژه در زمانی که اصلاحات سخت در راه است، بسیار دشوار است».
موسسه پول عربی عربستان سعودی (بانک مرکزی) به حفظ ارزش ارتباطی ریال به دلار در سطح 75/3 ریال تحت هر شرایطی متعهد شده است. با توجه به اینکه عربستان ذخایر ارزی به ارزش
609 میلیارد دلار دارد، بانک مرکزی عربستان می‌تواند برای مدتی پیش از آنکه این ذخایر به پایان برسد ایستادگی کند. تحقیقاتی که بانک «یو‌بی‌اس» انجام داده است، می‌گوید: «معتقدیم سطح این ذخایر ارزی به اندازه‌ای بالاست که به بانک مرکزی عربستان اجازه می‌دهد نظام ارزش ارزی را در شرایط کنونی حفظ کند اما این چالش‌ها بسیار بزرگ است و شاید در صورتی که اصلاحات انجام نشود این ذخایر پولی در مدت 5 تا 6 سال آینده به پایان برسد».


Page Generated in 0/0062 sec