گروه بینالملل: رئیسجمهور سوریه برقراری آتشبس موقت در این کشور را «کورسویی از امید» توصیف کرد. بشار اسد در مصاحبه با تلویزیون ARD آلمان تأکید کرده است دولت سوریه «به سهم خود» به آتشبسی که در این کشور برقرار شده، پایبند میماند. وی همچنین گفت معارضانی که سلاح خود را بر زمین گذاشته باشند، میتوانند به «زندگی مدنی» بازگردند. بشار اسد وضعیت مردم این کشور را از لحاظ کمکهای انسانی فاجعهبار توصیف کرد و در عین حال اینکه نیروهای وی از دسترسی مناطق تحت کنترل نیروهای شورشی به مواد مورد نیاز جلوگیری میکنند را رد کرد و گفت: «ارتش سوریه و شهرهای تحت کنترل آن از همین مناطق بمباران میشوند؛ در این صورت چطور میتوان از دسترسی این نواحی به مواد غذایی جلوگیری کرد آن هم در صورتی که نمیتوانیم جلوی دسترسی آنها به تسلیحات را بگیریم». رئیسجمهور سوریه ضمن اینکه از سیاست آلمان در زمینه پذیرش پناهجویان استقبال کرد اما گفت آیا هوشمندانه نیست که به سوریها کمک شود تا در کشور خود زندگی کنند به این ترتیب غرب باید تصمیم بگیرد علیه تروریسم بجنگد و نه علیه کشور. وی همچنین از دست رفتن استقلال کامل کشورش به دنبال دریافت کمک از ایران، روسیه و لبنان را رد کرد و گفت این اقدامات در راستای مقابله با داعش صورت میگیرد و این کشورها (در واقع) از خود دفاع میکنند. در همین حال، در میانه برقراری آتشبس در سوریه و آرام شدن تحرکات ارتش این کشور برای بازپسگیری همه نقاط سوریه، برخی تحلیلگران سیاسی ابراز عقیده میکنند توافقهایی از سوی آمریکا و روسیه برای تجزیه کردن سوریه صورت گرفته است.
روسیه: نظام فدرال مطلوب سوریه است
روسیه ضمن رد هرگونه طرحی برای تقسیم سوریه همانند آنچه در یوگوسلاوی سابق روی داد، یک دولت فدرال به مرکزیت دمشق را برای حفظ وحدت و استقلال این کشور مناسب دانسته است.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه این هفته در یک نشست خبری در مسکو گفت: «هر طرح دیگری را برای سوریه خواهد پذیرفت، به شرطی که از سوی کسی که 1000 کیلومتر با سوریه فاصله دارد، دیکته نشده باشد. هرگونه مدل مناسب برای سوریه باید در روند مذاکرات درونسوری شکل بگیرد».
سرگئی ریابکوف دوشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی تأکید کرد: «بعید میدانم تحولات سوریه طبق سناریوی کوزوو پیش برود و باید در مذاکرات معیارهایی مشخص برای چارچوب آینده سیاسی سوریه ایجاد کرد که بر حفظ یکپارچگی اراضی سوریه و ایجاد جمهوری فدرال تکیه دارد».
طرح دولت فدرال چندیپیش برای نخستینبار در گفتوگوی بشار اسد، رئیسجمهور سوریه با رسانههای روسی مطرح شد که به گفته او در آن قدرت بین یک دولت ملی قدرتمند و دولتهای محلی کوچکتر تقسیم میشود اما اسد گفته بود که ابتدا مردم سوریه باید در یک همهپرسی با این اقدام که مربوط به «فدرالیسم، استقلال و تمرکززدایی (قدرت) یا تغییر کلی نظام سیاسی است» موافقت کنند. این در حالی است که آمریکا و متحدانش در منطقه یعنی ترکیه، اسرائیل و عربستان اساسا با یک موجودیت واحد در سوریه مشکل دارند و طرح پلان «ب» که از سوی آمریکا به عنوان جایگزین آتشبس فعلی مطرح شده در حقیقت نتیجهای جز تقسیم سوریه ندارد. برخی گزارشها از چشمانداز طرح آمریکایی برای تقسیم سوریه به
2 بخش شرقی و غربی خبر دادهاند. جان کری، وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته در سخنانی در نشست کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به این طرح اشاره کرده بود که با واکنش سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه مواجه شد. همچنین عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان روز یکشنبه در سخنانی به اجرای نقشه «ب» (گزینه جایگزین) درباره سوریه به عنوان مقدمهای برای عملی شدن تجزیه سوریه اشاره کرده بود. البته استفان دیمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه اعلام کرده است چنانچه آتشبس کنونی بین طرفهای درگیر در سوریه باقی بماند، مذاکرات صلح 17 اسفند (7 مارس) از سرگرفته خواهد شد.
در همین راستا، عبدالباری عطوان، تحلیلگر برجسته جهان عرب خاطرنشان کرد: این سخنان بسیار خطرناک است، هم از جنبه زمانبندی آن 2 روز بعد از آغاز آتشبس و هم از نظر اهمیت شخصی که آن را مطرح کرده است (معاون وزیر خارجه روسیه). از سخنان معاون وزیر خارجه روسیه میتوان نتیجه گرفت که وی بالکانیزه کردن سوریه و تجزیه آن مانند حوادث یوگسلاوی پس از فروپاشی حکومت سوسیالیستی را بعید میداند ولی موضوع تقسیم طایفهای و نژادی را به عنوان الگو بیان میکند، البته نه الگوی سوییسی، زیرا الگوی عراقی نزدیکتر است... جان کری، وزیر خارجه آمریکا نخستین کسی بود که بمب تجزیه سوریه را منفجر کرد، وی چند روز قبل در کنگره گفته بود: شاید دیگر برای یکپارچه نگه داشتن سوریه دیر شده باشد. در حالیکه ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه دوشنبه شب در گفتوگو با خبرنگاران ضمن رد احتمال چندپاره شدن کشور سوریه گفت: سناریوهای موجود در کوزوو و دیگر مناطق، این را ثابت میکند. وی به دوره جدید روابط
مسکو - واشنگتن پس از توافق طرفین برای برقراری آتشبس در سوریه هم اشاره کرد و گفت: برای گفتوگو با ایالاتمتحده در همه زمینهها آمادهایم. وی گزارش برخی رسانههای آمریکایی مبنی بر آمادگی واشنگتن برای اجرای نقشه جایگزین یا همان «پلان B» در صورت پایبند نماندن روسیه به آتشبس سوریه را رد و تاکید کرد: این قضیه، داستان ساختگی مخالفان روند حل سیاسی بحران سوریه است.