printlogo


کد خبر: 155161تاریخ: 1394/12/25 00:00
کارنامه ضعیف دولت در اشتغالزایی
آمارهای رسمی: شغلی ایجاد نشده

گروه اقتصادی: رئیس‌جمهور در حالی ادعا می‌کند که دولت 2/1 میلیون شغل طی
۲ سال گذشته ایجاد کرده که براساس گزارش رسمی مرکز آمار نه‌تنها این آمار صحت ندارد بلکه ۱۵۲ هزار نفر نیز در این مدت شغل خود را از دست داده‌اند.
به گزارش نسیم آنلاین، سفر حسن روحانی به یزد حواشی زیادی را برای دولت یازدهم ایجاد کرد. رئیس‌جمهور که در 2 سال و نیم گذشته چندین‌بار با انتشار آمارهای نادرست اقتصادی صدای منتقدان را درآورده بود، این‌بار با بیان یک عدد عجیب و غریب درباره میزان اشتغالزایی دولت تدبیر و امید، تعجب اقتصاددانان و فعالان اقتصادی را برانگیخت! حسن روحانی پیش از این با مطرح کردن اظهاراتی مبنی بر خروج اقتصاد ایران از رکود و کنترل پایه پولی، انتقادات زیادی را در محافل اقتصادی متوجه خود کرده بود و این‌بار هم در اجتماع مردم یزد در میدان امیرچخماق گفت که دولت متبوعش در 2 سال و نیم گذشته یک میلیون و 179 هزار شغل ایجاد کرده است! بعد از این اظهارات و واکنش منتقدان نسبت به صحت آمارهای اقتصادی رئیس قوه مجریه، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور هم برای حمایت از رئیس‌جمهور به میدان آمد و از این آمار دفاع کرد. اسحاق جهانگیری گفت که تعداد شاغلان بنا به اعلام مرکز آمار در پاییز سال جاری نسبت به تابستان سال 92 یک میلیون و 176 هزار نفر افزایش یافته و نباید در آن تشکیک ایجاد کرد، زیرا رئیس فعلی مرکز آمار همان شخصی است که در دولت قبل عهده‌دار این سمت بوده است. اما گزارش مرکز آمار با گفته‌های روحانی و معاون اول رئیس‌جمهور هیچ تطابقی ندارد. براساس گزارش این مرکز، تعداد افراد شاغل در تابستان سال 92، 22 میلیون و 191 هزار و 144 نفر بوده که این تعداد بعد از گذشت یک سال از فعالیت دولت تدبیر و امید به 21 میلیون و 419 هزار و 772 نفر رسیده است، بنابراین با یک سال حضور کابینه حسن روحانی در قوه مجریه 691 هزار و 472 نفر بیکار شدند. جدیدترین نتایج آمارگیری نیروی کار در پاییز 94 هم نشان می‌دهد که 3 میلیون و 881 هزار و 227 نفر در بخش کشاورزی، 7 میلیون و 176 هزار و 806 نفر در بخش صنعت و 10 میلیون و 980 هزار و 32 نفر در بخش خدمات شاغل هستند. این یعنی تعداد کل افراد شاغل تا پایان پاییز 94 چیزی بالغ بر 22 میلیون و 38 هزار و 353 نفر بوده است. بنابراین از پایان تابستان 92 یعنی از زمان آغاز به کار دولت حسن روحانی تا پایان پاییز 94 نه‌تنها شغلی ایجاد نشده، بلکه 152 هزار و 791 نفر هم شغل خود را از دست داده‌اند. با این حساب معلوم نیست حسن روحانی و معاون اول دولت یازدهم چگونه ادعا می‌کنند که دولت تدبیر و امید یک میلیون و 176 هزار شغل ایجاد کرده است!
وقتی آمار اشتغالزایی آقای مشاور هم غلط از آب در می‌آید؟
اما آمار عجیب و غریب رئیس دولت یازدهم و معاون اول رئیس‌جمهور تنها آمار بحث‌برانگیز دولت تدبیر و امید درباره اشتغالزایی نیست. مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور که نقشی مهم در ترسیم سیاست‌های اقتصادی دولت حسن روحانی دارد، چندی پیش در مقاله‌ای مدعی شده که دولت تدبیر و امید در 2 سال و نیم حضور خود در راس قوه مجریه ماهانه چیزی در حدود 8 هزار شغل ایجاد کرده است. این در حالی است که اگر باز هم به آمار مرکز آمار ایران رجوع کنیم می‌بینیم که آمار مشاور اقتصادی روحانی هیچ تطابقی با واقعیت اقتصاد ایران ندارند و کم شدن تعداد افراد شاغل در شرایط فعلی امری بدیهی به شمار می‌رود. اگر آمار مسعود نیلی هم صحت داشته باشد، باید انتظار داشته باشیم که دولت تدبیر و امید در این 2 سال و نیم چیزی در حدود 200 هزار شغل ایجاده کرده باشد که این آمار با صحبت‌های رئیس‌جمهور همخوانی ندارد. جالب اینجاست که مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور در دولت گذشته تعداد افراد شاغل را ملاک ارزیابی برای اشتغالزایی دولت‌ها می‌دانست ولی امروز تنها به ارائه آمار در زمینه تعداد شغل ایجاد شده بسنده می‌کند. از طرف دیگر وقتی دولت یازدهم در 2 سال و نیم فعالیت خود هیچ برنامه‌ای برای اشتغالزایی ارائه نکرده و جلسات شورایعالی اشتغال به اندازه تعداد انگشتان 2 دست هم نمی‌رسد، عدم ایجاد شغل و رشد بیکاری کاملا اجتناب‌ناپذیر است. در این شرایط شاید بهتر باشد رئیس‌جمهور در انتخاب مشاوران اقتصادی خود تجدیدنظر کند تا این بار شاهد چهارمین آمار غلط اقتصادی از سوی رئیس قوه مجریه (بعد از خروج از رکود، کنترل پایه پولی و ایجاد یک میلیون و 176 هزار شغل) نباشیم.
بنا به این گزارش، حسن روحانی پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری گفته بود، نخستین گام دولت تدبیر و امید کاهش نرخ بیکاری است. او گفته بود کشور ایران استعداد فراوانی برای اشتغال و رونق در همه زمینه‌ها داراست (سخنرانی در جمع مردم گرگان ۲۳/۳/۱۳۹۲)؛ اما اکنون بررسی آمارهای اشتغال نشان می‌دهد که دولت روحانی در تامین یکی از مهم‌ترین شعارهای خود که کاهش بیکاری است موفق عمل نکرده است. در حالی دولت یازدهم سومین سال خود را می‌گذراند که بحث تحقق وعده‌های انتخاباتی رئیس‌جمهور در جامعه داغ است و کم نیستند کسانی که معتقدند دولت اعتدال در اقتصاد ناموفق بوده است. کارشناسان معتقدند یکی از اهداف کلان توسعه در اغلب کشورها و از جمله کشور ما، کاهش بیکاری و توسعه اشتغال است. بیکاری به عنوان یک پدیده مخرب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مطرح بوده و رفع آن همواره از جمله دغدغه‌های اساسی برنامه‌ریزان بوده است. بدین روی، بهره‌برداری کامل و مناسب از منابع انسانی هر کشور باید به عنوان یکی از اهداف راهبردی در پیشرفت در نظر گرفته شود. بیکاری، حال یکی از نامطلوب‌ترین پدیده‌های اقتصادی و اجتماعی است که پیامدهای منفی و ناگواری را در زمینه‌های مختلف به دنبال دارد.


Page Generated in 0/0067 sec