printlogo


کد خبر: 155831تاریخ: 1395/1/23 00:00
آیا پروژه پل شیخ حمید به شرم‌الشیخ سلمان را هم آرزو به دل خواهد گذاشت؟
دروازه صلح عربستان و اسرائیل

گروه بین‌الملل: دولت مصر شنبه واگذاری جزایر صنافیر و تیران به عربستان سعودی را رسما تایید و اعلام کرد، پس از امضای توافقنامه ترسیم مرزهای دریایی در حضور عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر و سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، جزایر صنافیر و تیران در داخل آب‌های منطقه‌ای عربستان قرار گرفته‌اند. دولت مصر درباره جزئیات این توافقنامه که با انتقاداتی از سوی مخالفان مصری مواجه شده است، گفت: این دستاورد پس از فعالیت سخت و طولانی که بیش از 6 سال طول کشید و طی آن 11 نشست برای تعیین مرزهای دریایی میان 2 کشور برگزار شد و آخرین آن 3 دور مذاکرات از دسامبر 2015 بود، به دست آمده است. این توافقنامه باید در پارلمان مصر مطرح شود تا نمایندگان آن را تصویب کنند. امضای این توافقنامه با انتقادات زیادی از سوی مسؤولان برجسته مصر مواجه شد. برخی مسؤولان برجسته و نمایندگان سابق پارلمان مصر مخالفت خود را با توافقنامه‌هایی که اکنون مصر با عربستان امضا می‌کند از جمله توافقنامه ترسیم مرزهای دریایی اعلام کردند. این مسؤولان در بیانیه مشترکی اعلام کردند: ما با توافقنامه‌هایی که قانونی نیست و شامل چشم‌پوشی از حقوق تاریخی در آب‌ها، خاک، فضا یا اداره فرودگاه‌ها و منابع طبیعی است، مخالفیم.
سهم اسرائیل در قرارداد جدید مصر و عربستان
گویا پرونده جزایر صنافیر و تیران بسته شده است زیرا توافقنامه‌هایی که پادشاه عربستان، جمعه گذشته با رئیس‌جمهوری مصر امضا کرد، سرنوشت این 2 جزیره را مشخص کرد.
روزنامه عربستانی عکاظ در گزارشی نوشت «پادشاه عربستان رؤیای خود را عملی کرد.» روزنامه الشرق‌الاوسط نیز مطالبی درباره امضای توافقنامه‌های تاریخی احداث پل معروف به ملک سلمان و تعیین مرزهای دریایی بین عربستان و مصر بویژه تعیین وضعیت جزایر صنافیر و تیران منتشر کرد. اما در پاسخ به اهمیت جزایر صنافیر و تیران برای عربستان، نصری المجالی، نویسنده مطبوعاتی اردن که به دربار پادشاهی نزدیک است، سال 2012 گفته بود جزایر صنافیر و تیران اصولاً متعلق به عربستان است ولی این کشور که قدرتمندترین کشور عربی است، بر سر این 2 جزیره بزودی با اسرائیل چانه‌زنی خواهد کرد.
المجالی با بیان اینکه «جزایر صنافیر و تیران دروازه صلح عربستان و اسرائیل» است، تصریح کرد، دلیل اینکه مقامات سعودی تاکنون از جواب دادن به علت تعلل خود در امضای توافقنامه صلح با اسرائیل امتناع می‌کنند، مشخص نبودن سرنوشت جزایر صنافیر و تیران است.
قضیه پل ملک سلمان چیست؟
28 سال از زمان پیشنهاد طرح احداث پلی زمینی بین عربستان و مصر می‌گذرد که این طرح در این سال‌ها اسامی مختلفی همچون پل ملک فهد، پل ملک عبدالله و پل ملک سلمان داشته است طرحی که پیشنهادی عربستان است ولی این طرح هر بار که روی میز برای بررسی گذاشته شده است، سرانجام به بایگانی فرستاده شد. پل ملک سلمان منطقه تفریحی شرم‌الشیخ مصر را به منطقه رأس‌الشیخ حمید استان تبوک در شمال عربستان با عبور از جزیره تیران وصل خواهد کرد.
اسرائیل احداث پل ملک سلمان را برای امنیت خود خطرناک می‌داند زیرا این پل اوضاع جغرافیایی و جمعیتی شبه‌جزیره سینا را تغییر خواهد داد و اسرائیل اجازه احداث چنین پلی را نخواهد داد زیرا آن را خط قرمز خود می‌داند. جزایر صنافیر و تیران در شمال دریای سرخ دارای اهمیت استراتژیک هستند. جزیره تیران در فاصله 4 مایلی شرق منطقه شرم‌الشیخ و جزیره صنافیر در 5 مایلی این منطقه واقع است. علت اهمیت جزایر صنافیر و تیران این است که در نزدیکی خلیج عقبه واقع هستند و نقش دروازه ورود به خلیج عقبه را ایفا می‌کنند و تداوم کشتیرانی بین‌المللی در خلیج عقبه به این 2 جزیره گره خورده است. پس از امضای توافقنامه کمپ دیوید در سال 1979 مصر با استقرار نیروهای بین‌المللی چند ملیتی در جزایر صنافیر و تیران موافقت کرد و عملاً از این 2 جزیره دست کشید.  طبق پروتکل نظامی توافقنامه کمپ دیوید، مصر به هیچ‌وجه اجازه مستقر کردن نیروهای نظامی خود در هیچ یک از 2 جزیره صنافیر و تیران را ندارد و شهروندان مصری و عربستانی فقط از طریق هماهنگی با نیروهای بین‌المللی چندملیتی می‌توانند وارد این 2 جزیره شوند و کشتی‌های جنگی مصر و عربستان حق نزدیک شدن به جزایر یادشده را ندارند مگر اینکه قبلاً با نیروهای بین‌المللی هماهنگ کرده باشند حتی کشتی‌های سیاحتی مصر که از مبدأ شرم‌الشیخ حرکت می‌کنند، حق ندارند گردشگران خود را در این جزایر پیاده کنند و فقط باید در اطراف جزایر یادشده گشت بزنند و بازگردند.
باج‌دهی به اسرائیل
در این میان، منابع صهیونیستی تصمیم مصر و عربستان را برای احداث پل ارتباطی میان 2 کشور به مثابه اعلام جنگ علیه این رژیم خواندند. رادیو رژیم صهیونیستی اعلام کرد تل‌آویو به طرح ساخت پل ارتباطی بین مصر و عربستان اعتراض کرده است.  رادیو اسرائیل افزود این رژیم احداث پل ارتباطی بر فراز جزایر تیران و صنافیر را که در ورودی خلیج عقبه واقعند، تهدیدی راهبردی برای این رژیم می‌داند چون با ساخت این پل آزادی کشتیرانی رژیم صهیونیستی در جنوب دریای سرخ در معرض خطر قرار می‌گیرد.  رادیو اسرائیل افزود کابینه اسرائیل بارها اعلام کرده است بسته شدن تنگه تیران عاملی برای بروز جنگ خواهد شد. در پیمان کمپ دیوید که در سال 1978 میان اسرائیل و مصر به امضا رسید بر آزادی کشتیرانی اسرائیل از طریق تنگه تیران تاکید شده است.
مقامات وقت مصر و رژیم صهیونیستی در ماده 5 این پیمان تنگه تیران را به‌عنوان گذرگاه آبی بین‌المللی باز برای همه کشورها دانستند که کشتی‌ها بتوانند بدون هیچ محدودیتی از تنگه تیران تردد کنند. بی‌تردید، عربستان که طی سال‌های گذشته بویژه در چند ماه اخیر خدمات زیادی به اسرائیل ارائه کرده است به عنوان نمونه میلیاردها دلار برای تخریب سوریه هزینه کرده و همچنان چشم خود را به روی جرائم و جنایات صهیونیست‌ها در فلسطین اشغالی بسته و حزب‌الله لبنان را در لیست گروه‌های تروریستی گنجانده و دیگر کشورهای عربی را با سیاست‌های
صهیونیست پسند خود همراه کرده است، درباره جزایر
صنافیر و تیران نیز به اسرائیل امتیاز می‌دهد. در همین راستا، مجتهد عربستان در صفحه توئیتر خود اعلام کرد: «طرح احداث پل ارتباطی عربستان – مصر خیلی وقت پیش پیشنهاد شده بود ولی به علت شرط و شروط اسرائیل اجرایی نمی‌شد. نظارت بر همه مراحل احداث پل و مشارکت در مدیریت پل 2 شرط اسرائیل برای احداث این پل است. مساله جدید اینکه عربستان و مصر با شروط اسرائیل برای احداث پل ارتباطی خود موافقت کرده‌اند».


Page Generated in 0/0061 sec