گروه بینالملل: باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه با وجود بحثها در ارتباط با خشم دوجانبه در روابط آمریکا و عربستان بر سر آشوبها در غرب آسیا، پایین بودن بهای نفت در بازارهای جهانی و ابهامات سیاسی و اقتصادی، وارد ریاض شد. سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان برخلاف روال معمول در استقبال از سران کشورهای «دوست»، برای استقبال از اوباما به فرودگاه نرفت. در مقابل، اوباما نیز بیتوجهی شاه عربستان و عدم حضور سلمان در فرودگاه را با بیاعتنایی به فرماندار ریاض و دیگر استقبالکنندگان سعودی حاضر در فرودگاه پایتخت عربستان جبران کرد. در فیلمی که از لحظات ورود باراک اوباما به فرودگاه ریاض منتشر شده، وی پس از پایین آمدن از پلههای هواپیما، لحظاتی را به گفتوگو و خوش و بش با ژوزف وستفال، سفیر آمریکا در ریاض گذراند و سپس به سوی استقبالکنندگان عربستانی رو کرد که بالاترین مقام حاضر در جمع آنها، فرماندار ریاض بود. از سوی دیگر، شبکههای سعودی که معمولا تصاویر مربوط به مراحل مختلف سفر مقامات عالیرتبه را مستقیما پخش میکنند، صحنههای مربوط به انتقال اوباما به هتل محل اقامت خود با بالگرد (پیش از دیدار با ملک سلمان) را پوشش ندادند. به نظر میرسد سردمداران آلسعود، نیازی ندیدهاند اوباما را که ماههای آخر زمامداری خود را میگذراند، زیاد تحویل بگیرند و از حالا به دنبال ارباب بعدی خود میگردند که چند ماه دیگر وارد کاخ سفید خواهد شد.
توهین نکن اوباما!
از سوی دیگر، ترکی الفیصل، شاهزاده سعودی و رئیس پیشین دستگاه اطلاعاتی عربستان در گفتوگو با شبکه خبری آمریکایی سیانان با اشاره به بروز تنش در روابط ریاض و واشنگتن گفت: سخن بر بهبود دوباره روابط عربستان و آمریکاست؛ روابطی که با روی کارآمدن رئیسجمهوری جدید تغییر نمیکند. وی تصریح کرد: منافع مشترک ریاض- واشنگتن و میزان وابستگی ما به این کشور، از جمله مواردی است که با آینده روابط عربستان و آمریکا مرتبط است. فیصل افزود: من فکر میکنم ما نباید از رئیسجمهوری آینده آمریکا بازگشت به دوران قبل را انتظار داشته باشیم؛ دورانی که همه چیز متفاوت بود. سفیر سابق عربستان در واشنگتن خطاب به اوباما گفت: اگر خواهان تغییر رویه خود و تغییر روابط با عربستان هستید، نیاز به توهین نیست.
مذاکره ضدتروریستی در مهد تروریسمپروری!
اوباما در جریان دیدار با ملک سلمان در ریاض درباره پارهای از مسائل منطقهای، مبارزه با تروریسم و لایحه 11 سپتامبر کنگره که مجوز انتشار گزارشی درباره دست داشتن عربستان در حادثه 11 سپتامبر 2001 را صادر میکند، گفتوگو کرد. چنین هدفی در شرایطی از جانب مسؤولان آمریکایی دنبال میشود که اوباما چندی پیش عربستان را به حمایت از تروریسم متهم کرده بود. طرح کنگره آمریکا شامل لغو مصونیت قضایی در مسائل تروریستی و پیگرد قضایی دولت یا مقامهای عربستان میشود که متهم به دست داشتن در حوادث 11 سپتامبر 2001 میشوند. در همین حال یک روز پیش از سفر اوباما، اظهارات مقامهای آمریکایی، تردیدها را درباره دست داشتن عربستان در این اقدام تروریستی تایید کرد. این اظهارات بیانگر این است که گروه القاعده با هزینه عربستانسعودی تشکیل شده است.