printlogo


کد خبر: 156826تاریخ: 1395/2/12 00:00
چشم‌انداز عربستان ۲۰۳۰ همان کتاب سبز دیکتاتور لیبی است
توهم بن‌سلمان یادآور سرهنگ قذافی

منیر الخطیب* : این جوان 30 ساله با ارائه طرحش در واقع عهد و پیمان 100 ساله آل‌سعود را از زمان تاسیس آن شکست، چراکه طی
100 سال پادشاهی آل‌سعود هیچ زمانی اتفاق نیفتاد یک پادشاه یا شاهزاده سعودی سیاست حکومتی که به فرمان پادشاهی صادر می‌شود را در ابتدای کار خود بگوید که به «دستور ما»  اینچنین و آنچنان خواهد شد.
محمد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان طی مدت کوتاهی که به قدرت رسیده است، لقب خطرناک‏ترین مرد جهان را به خود اختصاص داده است و قدرت وی منحصر به زمینه نظامی نمی‌شود، بلکه ریاست شورای امور اقتصادی و توسعه این کشور را که دارایی‌های آن شامل آرامکو، شرکت بزرگ نفتی جهان می‏‌شود، بر عهده دارد.
این «جوان متوهم» در یک فضای رقابتی بزرگ شد و نزد ملک سلمان نسبت به برادران خود از جمله شاهزاده «سلطان بن سلمان» رئیس کمیته عالی گردشگری عربستان و برادر ناتنی‌اش که نخستین فضانورد مسلمان و عرب بود که در سال ۱۹۸۵ با فضاپیمای دیسکاوری آمریکا دور کره زمین گشت، ارجحیت دارد.
محمد بن سلمان دفتر اداره طرح‌هایی که عملکرد وزرا و ادارات این کشور را طی 15 ماه مورد بررسی قرار داد و خروجی آن «چشم‌انداز عربستان 2030»  بود، مدیریت کرده است. طرح سند چشم‌انداز محمد بن سلمان شامل تغییر ساختار صندوق سرمایه‌گذاری عربستان است که با تصمیمات جدید به بزرگ‌ترین صندوق حاکمیتی سرمایه‌گذاری در جهان تبدیل می‌شود. دولت عربستان امیدوار است با خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی،
400 میلیارد دلار درآمد کسب کند که قرار است این مبلغ در این صندوق سرمایه‌گذاری شود. علاوه بر آن بخشی از سهام آرامکو شرکت نفت عربستان هم در چارچوب این برنامه فروخته خواهد شد. جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان سعودی اعلام کرد شرکت نفتی آرامکو بیش از 2 هزار میلیارد دلار ارزش دارد و این کشور قرار است کمتر از 5 درصد از سهام آن را در عرضه اولیه واگذار کند.
این شاهزاده متوهم طرح خود را آغاز درمان مملکت سعودی برای رهایی از بیماری اعتیاد نفتی اعلام کرد، این در حالی است که این بیماری به «اعتیاد سهام»  تبدیل شده است، اما وی بخوبی میزان علاقه سعودی‎ها به دریافت سهام را می‌داند، پس چگونه آرامکو را به آنها محول کرده است.
هر چیزی روی کاغذ ممکن است، اما مهم اجرای آن است و محمد بن سلمان 15 سال به خود زمان داده است که این طرح اجرایی شود و این زمان کافی است که ثروت کشور تقسیم شود و سهام آرامکو در چارچوب حل‌وفصل مناسب در دربار پادشاهی عربستان، بین نوادگان عبدالعزیز توزیع شود.
هیچ‌کس در جسارت وزیر دفاع عربستان که تعدادی از جنگ‎ها را یا به صورت مستقیم یا به صورت نیابتی اداره می‎کند، شکی ندارد. با این وجود سند چشم‌انداز وی تعجب‌برانگیز است. مثلا بن سلمان در این طرح می‌خواهد میانگین عمر سعودی‌ها را از 73 به 80 سال افزایش دهد! این در حالی است که عمر مردم در «بلاد الحرمین» به دست خداوند است و در این طرح همچنین درصد فعالیت‎های ورزشی را از 13 درصد به 40 درصد در یک هفته افزایش
داده است.
برنامه‎های خطرناک شاهزاده خیال‌پرداز سعودی درباره مسائل اقتصادی و اجتماعی و سیاسی یادآور طرح و برنامه‌های سرهنگ «معمر القذافی» دیکتاتور معدوم لیبی در «کتاب سبز» است. «الکتاب الأخضر»؛ نوشته معمر قذافی در سال ۱۹۷۵ میلادی شامل
3 بخش سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بود. قذافی در این کتاب، دیدگاه‌های  یک طرفه  و توهمات خود را پیرامون سیستم‌های حکومتداری و همچنین نظرات خود درباره تجربه‌های بشری مانند سوسیالیسم، دموکراسی و آزادی را
بیان کرد.
او در کتاب سبز خود درباره زندگی مردمان لیبی را از مهد تا لحد تشریح کرد- آخرش سرنوشت آن مردم چنین شد که می‌بینیم. حال باید منتظر تاریخ باشیم تا ببینیم چنین شخصیتی را تکرار خواهد کرد؟
*نویسنده روزنامه لبنانی السفیر


Page Generated in 0/0075 sec