گروه اقتصادی: حسن روحانی و علی ربیعی همزمان با روز جهانی کارگر تا توانستند درباره معیشت کارگران و حقوق آنها صحبت و از عملکرد دولت یازدهم دفاع کردند. به گزارش «وطنامروز»، روحانی روز گذشته اعلام کرد یکی از افتخارات دولت یازدهم این است که میزان افزایش حقوق کارگران و کارمندان از میزان تورم بیشتر بوده است و برای چندمین بار آمارهای 3 سال پیش تورم و روند کاهش نرخ تورم را اعلام کرد. علی ربیعی، وزیر رفاه نیز دیروز در مراسم گرامیداشت روز کارگر گفت: ما علاوه بر حمایت از نیروی کار و کارگر، از کارآفرینان، همانها که از راه تلاش و کار فعالیت میکنند نه آنهایی که از راه پول موقعیت کسب کردهاند، حمایت میکنیم. ربیعی به طرح تحول سلامت اشاره کرد و اظهار داشت: مبارزه با فقر و بهبود ساماندهی اشتغال، سلامت کارگران و... از جمله برنامههای ما است. صندوق تامین اجتماعی اکنون در خدمت بازنشستگان و کارگران است و امیدواریم توسعه بیشتری یابد. با طرح سلامت فراگیر ۱۰ میلیون کارگر حاشیهای را بیمه کردیم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: بیمه حاشیهنشینان برای این قشر و زندگیشان کمک بزرگی بود، ضمن اینکه ما به دستور رئیسجمهور سال به سال فاصله معیشت کارگران را کم خواهیم کرد. ربیعی با بیان اینکه کار شایسته، شعار اصلی ما است، اظهار داشت: تامین اجتماعی و صندوق در خدمت بازنشستگی را نیز سرلوحه کار خود قرار دادهایم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه به مسائل کارگری و سختی زندگی این قشر و بازنشستگی واقف هستیم، گفت: امروز مهمترین راهبرد دولت تدبیر و امید رشد بنیادین اقتصاد و فراگیرکردن اشتغال برای مردم است. در تلاشیم سهم نیروی کار را در قیمت تمام شده، افزایش داده و برای کارآفرینان نیز قیمت را کاهش دهیم. وی گفت: اگرچه هنوز با زندگی شایسته کارگری فاصله داریم اما در تلاش برای جبران تورم، رفع مشکلات اشتغال و معیشت کارگران هستیم، هرچند راه درازی در پیش است. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: در طول ۲ سال گذشته با دستور رئیسجمهور، ۱۰ میلیون کارگر حاشیهنشین و رسمی کشور بیمه شدند که اقدامی ارزشمند برای مبارزه با فقر محسوب میشود. وی افزود: یکی از برنامههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حمایت از بنگاههای کوچک کارآفرینی برای ادامه کار و تولید است. در بحث تربیت نیروی کار جدید و بیمه کارگران نیز برنامههای ویژهای را در دستور کار قرار دادهایم. ربیعی مبارزه با فقر، بهبود وضعیت کودکان کار و ساماندهی و تقویت حس مسؤولیت اجتماعی را از برنامههای وزارت تعاون عنوان کرد. وی با اعلام اینکه در شورای اشتغال تصمیمهای خوبی در سال جاری اتخاذ شده است، گفت: اشتغال فراگیر، اشتغالی است که مبارزه با فقر را به دنبال دارد که مد نظر قرار گرفته است. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: امروز ساختار جمعیتی و نیازهای کشور تغییر یافته و راهبرد دولت یازدهم در رشد بنیادین اقتصاد و فراگیر شدن اشتغالزایی است که امروز پاسخگو است. وی گفت: به دنبال آن هستیم تا تامین اجتماعی را از حالت صندوق خارج کنیم و این صندوق باید محلی برای امنیت بازنشستگان و کارگران باشد. علاوه بر سیاستهای رفاهی در کنار اشتغال و کمک به تولید در عرصه فرهنگی و اخلاق نیز اقداماتی در مراکز کافرمایی و کارگری انجام شده است.
کارگرهای بیکار شده
مسؤولان دولتی بارها و بارها اعلام کردهاند نرخ تورم را کاهش دادهاند و آن را زمینهساز بهبود معیشت میدانند در حالی که برای جامعه، رونق اقتصادی و رشد اقتصادی بسیار مهمتر از مهار تورم است. رشد اقتصاد در کشور منفی است و اقتصاد از رکود شدید رنج میبرد اما دولتمردان به کاهش تورم افتخار میکنند. به اعتقاد کارشناسان، مهمترین عامل کاهش نرخ تورم نه عملکرد دولت بلکه «رکود» بوده است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان تغییرات در راس مدیریتی به خودی خود عامل مهمی برای تثبیت قیمتها و رفع هیجانات بازار بوده است. زمانی که روحانی رئیسجمهور منتخب شد و در روزهایی که هنوز دولت را تحویل نگرفته بود هم نشانههای آرامش در بازار را شاهد بودیم تا جایی که نرخ دلار در همان ایام در بازار آزاد حتی به زیر 3 هزار تومان رسید! از همان ایام کارشناسان هشدار دادند به جای کاهش نرخ تورم دولت باید به فکر برطرف کردن رکود باشد اما این اتفاق نیفتاد و همان رکود یقه تورم را گرفت. رکود و کسادی بازار به طور خودکار با گرانی و تورم مبارزه میکند اما خطر بزرگتری نسبت تورم محسوب میشود. در سال اخیر هم مشاهده شد که رکود بسیاری از تولیدیها را به تعطیلی کشاند و کارگران بسیاری هم بیکار شدند. دولت در این 3 سال برای مبارزه با رکود اصلا موفق نبود اما به نتیجه تشدید رکود که کاهش تورم است افتخار میکند! مسؤولان دولت یازدهم افتخار میکنند نرخ افزایش حقوق کارگران و کارمندان از تورم بیشتر است اما چرا هنوز کارگران و کارمندان راضی نیستند؟ حقوقها 14 درصد افزایش یافته در حالی که تورم 10 تا 11 درصد اعلام میشود و این باید همه را خوشحال کند اما چرا کسی راضی نیست؟
مساله اساسی همان رکود است نه تورم. قطعا کاهش تورم و تثبیت قیمتها و آرامش بازار از اهمیت بالایی برخوردار است اما حتی اگر تورم صفر هم شود رکود میتواند اقتصاد را به هرج و مرج بکشاند؛ چالشی که دولت چند سال است با آن مواجه است اما عملا نتوانسته کاری کند. هنر دولت یازدهم این بود که حقوق و معیشت کارگران و کارمندان را براساس رکود و شرایط فعلی اقتصادی محاسبه میکرد نه تورمی که حتی بدون مسؤولان فعلی هم امکان داشت کاهش یابد! وقتی بازار کساد است و پولی برای کسبوکار وجود ندارد و تولید داخلی دچار مشکلات عدیده شده و کارگران بیکار شدهاند افزایش حقوق به چه دردی میخورد؟ آیا میدانند که هزاران کارگر در یک سال اخیر بیکار شدهاند و نمیتوانند از این افزایش حقوق بهره ببرند؟
آمار بیکاران نیمه دوم سال 94
در فاصله پاییز سال ۹۴ تا زمستان به نرخ بیکاری کل به میزان 1/1 درصد، نرخ بیکاری مردان 2/1 درصد و به نرخ بیکاری زنان نیز 8/0 درصد افزوده شده که متعاقب آن ۲۲۴ هزار مرد و ۱۶ هزار زن بر تعداد بیکاران کشور افزوده شد. به صورت کلی در زمستان سال گذشته، بر نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله نیز 2/3 درصد افزوده شده و تعداد بیکاران این گروه سنی از ۷۲۶ هزار نفر به ۷۸۸ هزار نفر رسیده است. از سویی، بر نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله کشور نیز در زمستان سال قبل 1/2درصد افزوده شده که این موضوع نیز نشان میدهد بر تعداد بیکاران این گروه سنی که مهمترین و جدیترین گروه جوینده شغل در کشور محسوب میشوند، ۱۱۷ هزار نفر افزوده شده است. عموما در فصول سرد سال از تعداد مشاغل کشاورزی کاسته میشود و در این دوره نیز تعداد شاغلان در بخش کشاورزی از ۳ میلیون و ۸۸۱ هزار نفر به ۳ میلیون و ۴۷۸ هزار نفر کاهش یافته که نشاندهنده افت ۴۰۳ هزار نفری تعداد شاغلان بخش کشاورزی در ایران است. با این حال نمیتوان ارتباط منطقی بین کاهش نیروی کار بخش صنعت کشور در فاصله پاییز تا زمستان ۹۴ یافت و شاید افت نیروی کار در این بخش به نرخ رشد منفی بخش صنعتی کشور در سال گذشته مرتبط باشد. براین اساس تعداد شاغلان صنعتی کشور در پاییز ۹۴ به تعداد ۷ میلیون و ۱۷۶ هزار نفر بوده که این تعداد در زمستان به ۶ میلیون و ۹۹۱ هزار نفر کاهش یافته است.