printlogo


کد خبر: 156911تاریخ: 1395/2/13 00:00
فاجعه‌ای که اقتصاد ایران را تهدید می‌کند
توفان نقدینگی و باد تدبیر!

گروه اقتصادی:  در حالی که دولت آمارهای قشنگ اقتصادی منتشر و با افتخار از آنها یاد می‌کند اما برخی حقایق از وضعیت فاجعه‌آمیز اقتصادی خبر می‌دهد؛ حقایقی مانند افزایش حجم نقدینگی که مسؤولان فعلی آن را «هاری» می‌نامیدند اما در زمان مسوولیت خود توجهی به آن نمی‌کنند. حال با وجود سیل نقدینگی اما دولت اکنون درصدد وضع مالیات بر سپرده‌های بانکی یا کاهش نرخ سود بانکی است که این موضوع نیز باعث خروج پول از بانک‌ها و افزایش میزان نقدینگی می‌شود  و این روند می‌تواند برای اقتصاد بسیار زیانبار باشد. جدیدترین گزارشات بانک مرکزی از رسیدن نقدینگی به مرز هزار هزار میلیارد تومان در پایان بهمن‌ماه سال گذشته حکایت دارد. برآوردهای اقتصادی بانک مرکزی از وضعیت نقدینگی در بهمن سال گذشته حاکی از رسیدن نقدینگی به عدد ۹۷۵ هزار میلیارد تومان است.  برهمین اساس، نقدینگی در بهمن ۹۴ نسبت به بهمن ۹۳ معادل 7/28 درصد و نسبت به اسفند ۹۳ معادل 7/24 درصد رشد داشته است. طی ۱۱‌ماه منتهی به بهمن ۹۴ معادل ۱۹۳ هزار میلیارد تومان به نقدینگی اضافه شده است. گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که نقدینگی در پایان دی‌ماه ۹۴ به حدود ۹ تریلیون و ۵۰۰ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به دی‌ماه سال ۹۳ معادل 2/27 درصد و نسبت به اسفندماه 3/21 درصد رشد داشت.کارشناسان اقتصادی می‌گویند با روندی که بانک مرکزی اعلام کرده است، حجم نقدینگی از مرز هزار هزار میلیارد تومان در پایان اسفندماه عبور کرده است. اگرچه این نقدینگی به خودی خود نامطلوب نیست اما اگر در جهت تولید نباشد، خطرآفرین است. آنها هشدار می‌دهند باید مراقب بود که این نقدینگی به سمت بازارهای غیرمولد حرکت و اقتصاد ایران را دچار آسیب و خطر نکند.  اخیرا نیز مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور درباره نقدینگی گفته است: در حال حاضر اقتصاد ایران روی 2 بمب ساعتی بزرگ قرار گرفته است. یک بمب ساعتی حجم بالای جمعیت غیرفعال نسبت به جمعیت فعال است که نسبت بسیار بالایی است. وی بمب دوم را بمب نقدینگی عنوان می‌کند و می‌گوید که این 2 بمب ساعتی هنوز فعال نشده‌اند و زمان انفجار را نشان نمی‌دهند. نقدینگی که بمب دوم است، اگر فعال شود، فاجعه درست می‌کند و نیازمند اتخاذ سیاست‌های بلندمدت‌تر است.
نقدینگی پایان ۹۴ بیش از هزار هزار میلیارد تومان
حیدر مستخدمین‌حسینی در گفت‌وگو با مهر درباره رسیدن نقدینگی به مرز هزار هزار میلیارد تومان در پایان بهمن‌ماه ۹۴ براساس جدیدترین آمارهای بانک مرکزی گفت: سال گذشته نسبت به اینکه نقدینگی در پایان بهمن‌ماه ۹۴ به رقم هزار هزار میلیارد تومان می‌رسد هشدار داده و این موضوع را پیش‌بینی کرده بودم اما در همان زمان مسؤولان مربوطه در بانک مرکزی نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و آن را تکذیب و اعلام کردند به هیچ عنوان اینگونه نیست و این موضوع صحت ندارد. معاون اسبق بانک مرکزی و وزارت اقتصاد افزود: آمارها در حالی نقدینگی در پایان بهمن‌ماه سال ۹۴ را هزار هزار میلیارد تومان نشان می‌دهد که بدون شک ‌ماه پس از آن یعنی اسفندماه هم با حجم زیادی از نقدینگی مواجه هستیم. تولید نقدینگی در 2‌ماه پایانی هر سال یعنی بهمن و اسفندماه افزایش می‌یابد، بنابراین رقم نقدینگی در پایان سال ۹۴ قطعا بیش از هزار هزار میلیارد تومان خواهد بود. این تحلیلگر مسائل اقتصادی و بانکی با بیان اینکه در حال حاضر ۵۰ درصد نقدینگی هزار هزار میلیارد تومانی در نظام بانکی قفل است و در گردش نیست، تصریح کرد: بخشی از این نقدینگی به تسهیلات اعطایی به انبوه‌سازان، ساختمان و مستغلات اختصاص یافته اما هنوز املاک ساخته شده از طریق این وام‌ها به فروش نرفته، بنابراین دریافت‌کنندگان این وام‌ها هنوز بازپرداختی به بانک‌ها نداشته‌اند. وی اضافه کرد: بخشی از این ۵۰ درصد، مطالبات معوق و بدهی‌های پرداخت نشده دولت به بانک مرکزی و بانک‌ها را شامل می‌شود. بخشی نیز به مطالبات معوق تولیدکنندگان بازمی‌گردد، تولیدکنندگانی که به دلیل رکود حاکم بر تولید و اقتصاد کشور، نتوانستند تولیدات خود را به فروش برسانند و بدهی‌های خود را به نظام بانکی بازگردانند، بنابراین هنوز از این جهت تاثیری روی اقتصاد و تورم مشاهده نمی‌شود.   مستخدمین‌حسینی با اشاره به قفل شدن ۵۰۰ هزار میلیارد تومان از رقم کل نقدینگی هزار هزار میلیارد تومانی، عنوان کرد: بنابراین هنوز نقدینگی یادشده اثری روی تورم نگذاشته است. واژه بمب ساعتی نقدینگی به این معناست که اگر نقدینگی به سمت و سوی تولید نرود و خروج از رکود شکل نگیرد، آسیب‌های جدی در سال ۹۵ از این حیث متوجه اقتصاد کشور خواهد شد.
 نقدینگی در حال حاضر کجاست؟
ابوالقاسم حکیمی‌پور، استاد دانشگاه و اقتصاددان در گفت‌وگو با مهر درباره روند افزایش نقدینگی به هزار هزار میلیارد تومان در پایان بهمن‌ماه که بانک مرکزی آن را اعلام کرده است، اظهار داشت: کارشناسان و اقتصاددانان پیش‌بینی کرده بودند که نقدینگی در پایان بهمن‌ماه سال ۹۴ به رقم مذکور خواهد رسید و بر این اساس به نظر می‌رسد تا پایان این سال حجم نقدینگی از مرز هزار هزار میلیارد تومان عبور کرده باشد.  وی با اشاره به نگرانی‌هایی که نسبت به افزایش حجم و رشد نقدینگی در کشور وجود دارد و برخی‌ها آن را به بمب ساعتی تشبیه می‌کنند، عنوان کرد: اگر رشد نقدینگی به صورت لجام‌گسیخته به سمت بخش‌های غیرمولد حرکت کند می‌تواند به یک بمب ساعتی تبدیل شود و بسیار خطرناک خواهد بود.
دولت روحانی رکورد نقدینگی را زد
سیدشمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد دولت‌های نهم و دهم اظهار داشت: یکی از ایراداتی که به دولت قبل گرفته می‌شد افزایش نقدینگی بود که حتی از کلمه «هاری» استفاده کردند در حالی‌که در کل دولت‌های نهم و دهم نقدینگی از 90 هزار میلیارد به 490 هزار میلیارد رسید و براساس آخرین آمار در پایان دی‌ماه 94 به 950 هزار میلیارد رسیده است که در 3 سال گذشته رکورد زده‌ شده است.
 


Page Generated in 0/0109 sec