طاهره چک: مدیرعامل بنیاد فرهنگی- هنری امام رضا(ع) در آیین رونمایی از مجموعه ۸ جلدی «سبک زندگی رضوی» گفت: این مجموعه حاصل ۲ سال کار پژوهشی است که در پاسخ به دغدغههای رهبر معظم انقلاب در بحث سبک زندگی منتشر شده است. مجموعه ۸ جلدی «سبک زندگی رضوی» تألیف حجتالاسلام محمدتقی فعالی با حضور سیدجواد جعفری دبیر جشنواره بینالمللی فرهنگی- هنری امام رضا(ع)، محمود واعظی دبیر بینالملل جشنواره و علی سروریمجد معاون پژوهش بنیاد بینالمللی فرهنگی- هنری امام رضا(ع) در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رونمایی شد.
جعفری در این مراسم گفت: نمایشگاه کتاب فرصت مناسبی برای آشنایی مردم با تازههای نشر و بستری برای ناشران- از جمله انتشارات بنیاد بینالمللی امام رضا(ع)- است تا آثار خود را ارائه داده و در معرض آرا و نظرات صاحبنظران قرار دهند. وی ادامه داد: شاهبیت فعالیتهای بنیاد امام رضا(ع) جشنوارهای فراملی تحت عنوان «جشنواره فرهنگی- هنری امام رضا(ع)» است، بنابراین دستاوردهای این جشنواره را در حوزه کتابخوانی مرور میکنیم. از مجموع ۱۸۴ عنوان برنامه در جشنواره امام رضا(ع)، ۳۵ عنوان با محوریت ترویج مطالعه و به طور مشخص ۵ عنوان درباره کتابخوانی است.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی- هنری امام رضا(ع) اضافه کرد: جشنوارههای «نهضت کتابخوانی رضوی، کتابخوانی رضوی دانشجویی، تولید آثار کودک و نوجوان با محتوای رضوی و معرفی شخصیتهای رضوی» از جمله این برنامههاست که با همکاری نهادهای مختلف از جمله وزارت علوم و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار میشود.
جعفری با اشاره به دغدغههای رهبر معظم انقلاب درباره سبک زندگی اسلامی گفت: در این رابطه آحاد جامعه و دستگاههای فرهنگی همه وظیفه دارند بنابراین ما نیز با توجه به رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب، ترویج سبک زندگی با الهام از آموزههای رضوی را در دستور کار قرار دادیم و 2 سال قبل، سفارش این پژوهش به مؤسسهای در قم با مدیریت حجتالاسلام دکتر فعالی سپرده شد که نتیجه آن مجموعه 8 جلدی «سبک زندگی رضوی» است.
وی ادامه داد: این مجموعه شامل روابط میان فردی، مناسبات اجتماعی، ازدواج و خانواده، بهداشت و تغذیه، بهداشت فردی و محیطزیست، زندگی معنوی، بینشها و ارزشها و سنن الرضا(ع) است که توسط مؤسسه سبک زندگی آلیاسین منتشر شده است.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی- هنری امام رضا(ع) در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: در غرفه بنیاد امام رضا(ع) در نمایشگاه کتاب، بیشترین استقبال مردم نیز از همین اثر (سبک زندگی رضوی) به عمل آمده است.
«سبک زندگی رضوی» راه را برای پژوهشگران بعدی باز کرد
در ادامه، سروریمجد، ناظر علمی مجموعه «سبک زندگی رضوی» گفت: بحث سبک زندگی یا «لایف استایل» در غرب از دهه 80 میلادی مطرح شد که در فرهنگ اسلامی تحت عنوان «سنت» از 14 قرن پیش مطرح بوده است.
وی درباره انتخاب نویسنده اثر اظهار داشت: پس از مطرح شدن مساله سبک زندگی از سوی رهبر معظم انقلاب در سفر به خراسان شمالی ما هم تصمیم گرفتیم برای پاسخ دادن به این نیاز کتابی منتشر کنیم. به دنبال نویسندهای بودیم که در این حوزه فعالیت داشته و با فضای حوزه و دانشگاه آشنا باشد. ضمن اینکه حجتالاسلام فعالی موسسهای نیز به نام سبک زندگی دارند.
معاون پژوهشی بنیاد امام رضا(ع) ادامه داد: تمرکز این 8 جلد روی احادیث رسیده از امام رضا در حوزه آداب و رفتارهاست که در یک دستهبندی موضوعی منتشر شده است لذا این کتاب با معرفی سرشاخهها، راه را برای پژوهشگران بعدی باز کرده است. بهعنوان نمونه، یکی از اشتباهات رایج درباره طبالرضا(ع) این است که افراد گمان میکنند دستورات حضرت جنبه عمومی داشته، در حالی که برای مورد خاصی تجویز شده است.
سروریمجد با اشاره به اینکه قرار است این 8 جلد به صورت خلاصه در جلدی مجزا به زبانهای دیگر ترجمه و تدوین شود، افزود: «سبک زندگی رضوی» یکی از ۵۰ عنوان پژوهشی بنیاد امام رضا(ع) در 5 سال اخیر است ضمن اینکه به همت بنیاد امام رضا(ع)، فصلنامه فرهنگی رضوی به مجلد دوازدهم رسیده، این در حالی است که درباره دیگر ائمه هنوز فصلنامه تخصصی نداریم.
ارزش «سبک زندگی رضوی» در عینی بودن آن است
واعظی دبیر بینالملل جشنواره امام رضا(ع) نیز در بخش پایانی این نشست به ترجمه انگلیسی «محمد شاکر» از قرآن کریم اشاره کرد و گفت: او در مقدمه ترجمه خود مینویسد کتاب خدای متعال مانند اقیانوس است. کسانی که سواد کمتری دارند مانند کودکان کنار ساحل مینشینند و با شنها بازی میکنند ولی متفکران به عمق اقیانوس میروند و مروارید بیرون میآورند. عضو هیأت علمی دانشگاه تهران افزود: آقای شاکر میگوید در مکتب اهلبیت(ع) الگوی کامل زندگی وجود دارد، به عنوان نمونه علی(ع) برای جوانان و فاطمه(س) برای دختران و زنان ما الگوی روشنی هستند. حسنین نیز برای فرزندان الگویی شایستهاند. امام رضا(ع) نیز به «عالم آلمحمد» مشهور هستند، چون همه اسوههای زیبا را میشود در زندگی آن حضرت دید بنابراین ارزش «سبک زندگی رضوی» به این است که عینیسازی شده است. جا دارد ترجمه چنین آثاری را برای تشنگان اسلام در خارج از کشور منتشر کنیم.
وی ادامه داد: در حالی که داعش و وهابیت سخت مشغول فعالیت هستند تا بتوانند تفکر خود را گسترش دهند، حضور جمهوری اسلامی به عنوان مروج اسلام ناب، بیش از پیش حس میشود. متأسفانه پایاننامههای دانشجویی به چاپ نمیرسند، چه برسد به ترجمه انگلیسی! انشاءالله با به کارگیری توان نظام از جمله مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی، آثار فاخری منتشر شود. حتی میتوان کتابها را به صورت صوتی تولید کرد تا هزینه بالای چاپ و مشکل ارسال نداشته باشد تا خلأ معرفی سبک زندگی رضوی در جهان را پر کنیم.
در پایان این مراسم، جدیدترین شماره فصلنامه فرهنگ رضوی و مجموعه ۸ جلدی «سبک زندگی رضوی» رونمایی شد. این اثر اسفند گذشته به عنوان یکی از دو اثر برگزیده در محور دین، در جایزه کتاب سال دانشگاه آزاد اسلامی (کتاب سال ابنسینا) مورد تقدیر قرار گرفت.