گروه اجتماعی: «حج امسال به طور کامل منتفی شد و زائران ایرانی به دلیل کارشکنی عربستان از حج تمتع امسال محروم شدند.» این خبری بود که روز گذشته همزمان با صدور بیانیه سازمان حج و زیارت در رسانههای گوناگون منتشر شد و بازتاب گستردهای داشت. سرانجام پس از ماهها مذاکره هیاتهای اعزامی ایران به عربستان برای توافق بر سر انجام مناسک حج تمتع، به دلیل کارشکنیهای محرز و مشخص کشور سعودی، زائران ایرانی از حج تمتع امسال محروم شدند و مسؤولیت مستقیم این جریان برعهده دولت عربستان است.
این در حالی است که به موازات انتشار این بیانیه علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در اظهاراتی گفته است: «با توجه به نوع برخورد و گفتار مقامات عربستانی که در 2 دور مذاکرات با هیات ایرانی داشتند و ایجاد موانع و کارشکنیها، انجام فریضه حج امسال ممکن نیست». وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه معاون وزیر خارجه عربستان ابراز داشته که ایران در ماجرای حج امسال خیلی جدی نبوده است، تصریح کرد: وزیر خارجه عربستان بیخود میگوید، اینها جوسازیهای رسانهای است و میخواهند کارشکنیهای خودشان را بپوشانند.
بیانیه سازمان حج و زیارت
سازمان حج و زیارت پس از پایان دور دوم مذاکرات صورت گرفته در کشور عربستان درباره حج تمتع امسال بیانیهای صادر کرد.
به گزارش «وطنامروز» در بخشهایی از این اطلاعیه آمده است: بعثه رهبری و سازمان حج و زیارت برای حضور حجاج کشورمان در مراسم حج سال ۱۳۹۵ طبق روال سالهای گذشته اقدامات گسترده و مستمری را انجام داده است.
۱- نگاه جمهوری اسلامی ایران به حج و عمره، نگاهی معنوی، وحدت آفرین، توسعه بخش اخوت دینی و اسلامی و پرهیز از فرقهگرایی و طایفهگری بوده و هست، شرکت با شکوه حجاج ایرانی در نمازهای جماعت مسجدالحرام و مسجدالنبی(ص)، توجه جدی به تلاوت قرآنکریم و اهتمام به دعا و مناجات با حضرت احدیت، شاهد بر این است که جمهوری اسلامی ایران به مراسم حج نگاهی
فرا ملی داشته و دارد.
۲- جمهوری اسلامی ایران از حج گذشته، برنامهریزی برای حج امسال را آغاز و نسبت به فراهم ساختن مقدمات برگزاری حج ۹۵ اقدامات لازم را بهعمل آورد و از آن زمان تا کنون هیچگونه تردیدی برای اقامه حج نداشته و همچنان مصمم به برگزاری حجی با شکوه است.
۳- دور اول مذاکرات حج تمتع امسال بهرغم پیگیریهای جمهوری اسلامی ایران برای امضای بموقع تفاهمنامه حج، به علت همکاری نکردن مسؤولان سعودی تحت تاثیر مسائل سیاسی، بهجای دیماه ۹۴ با ۳ ماه تأخیر در اواخر فروردین ۹۵ انجام شد که به دلیل قبول نکردن صدور ویزا در داخل کشور و استفاده نکردن از هواپیمایی جمهوری اسلامی و موارد دیگر ناتمام ماند.
۴- برای دور دوم مذاکرات بهرغم وعدههای مدیران عربستان، روادید برای سفر دوم هیات ایرانی با ۴۵ روز تأخیر و پس از انتصاب وزیر جدید حج عربستان صادر شد و در نهایت هیات جمهوری اسلامی ایران با دعوت رسمی وزیر جدید حج عربستان و قول مساعد حل مشکلات در مورخ ۵/۳/۹۵ عازم این کشور شد.
۵- در گفتوگوهای این دوره ضمن حل مشکل صدور روادید در ایران و استفاده از هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در انتقال حجاج کشورمان تلاش شد با توجه به حوادث تلخ گذشته شرایط اعزام حجاج ایرانی را با اطمینان از تأمین امنیت و حفظ عزت و کرامت حجاج فراهم آورد که به علت ناهماهنگی در سطوح عالی عربستان و تأثیر نگاه سیاسی بر مسائل حج، به این مطالبات پاسخ مثبت داده نشد.
۶- با وجود ادعای طرف سعودی برای حل مسائل کنسولی، تاکنون هیچ توافق مکتوبی در این باره بین مدیران وزارت خارجه عربستان با وزارت خارجه سوییس براساس کنوانسیونهای بینالمللی صورت نگرفته است.
۷- عربستان سعودی بهرغم تبلیغات سوء رسانههای خود، تحت تأثیر فضای سیاسی بین 2 کشور، حج را به مسائل سیاسی گره زده و بر همین مبنا متن تفاهمنامه متداول و هر ساله را تغییر داده است، لذا این دولت سعودی است که ضمن بهرهبرداری سیاسی از حج و حرمین شریفین، با حق مسلم مردم شریف ایران برای انجام مناسک حج مخالفت به عمل آورده و صدعَن سَبیلِ الله کرده است.
۸- اکنون با عنایت به از دست دادن زمان برای برنامهریزی و تدارکات امور حجاج ایرانی و تأمین نشدن مطالبات بحق جمهوری اسلامی اعلام میشود به دلیل استمرار کارشکنیهای دولت سعودی زائران جمهوری اسلامی ایران از حضور در مراسم حج تمتع سال جاری محروم میشوند و مسؤولیت آن بر عهده دولت عربستان سعودی است.
وزیر ارشاد: وزیر خارجه عربستان بیخود میگوید!
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به اظهارات وزیر خارجه عربستان مبنی بر اینکه ایران در پیگیری حج تمتع جدی نبوده است واکنش نشان داد. علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه همایش بزرگداشت فعالان اقامه نماز در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اینکه آیا حج امسال منتفی است یا خیر، گفت: قرار بود تا روز یکشنبه 9 خرداد صبر کنیم. اگر مقامات عربستان، نکاتی را که مورد توجه ما بود پاسخ دادند، موضوع را دنبال کنیم اما با توجه به نوع برخوردی که در دور دوم مذاکرات صورت گرفت و ایجاد مانع و کارشکنی که در رفتار مقامات عربستان مشاهده شد در عمل امکانپذیر نیست که حج تمتع امسال انجام شود. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه معاون وزیر خارجه عربستان ابراز داشته که ایران در ماجرای حج امسال خیلی جدی نبوده است، تصریح کرد: وزیر خارجه عربستان بیخود میگوید. اینها جوسازیهای رسانهای است و میخواهند کارشکنیهای خودشان را بپوشانند. جنتی اظهار داشت: به هر حال ما آنچه برایمان مهم بود و بر آن تأکید داشتیم بحث تأمین امنیت زائران است؛ با توجه به پیشینهای که دولت عربستان دارد که در سال گذشته منجر به شهادت بسیاری از زائران ایرانی و سایر کشورهای اسلامی شد و در سالهای قبل هم دستگیریهای گوناگونی به بهانههای واهی از حجاج ایرانی صورت گرفته است، هیچ وسیلهای برای حمایت کنسولی شهروندانمان در عربستان نداریم. وی ادامه داد: بحث رعایت و حفظ حرمت زائران ایرانی از دیگر مواردی است که بیشتر مورد تأکید ما بوده است که مقامات عربستان برای این هم پاسخی نداشتند.