printlogo


کد خبر: 158475تاریخ: 1395/3/16 00:00
«بارکیندو» دبیرکل اوپک شد، عربستان خندید!

نظام سهمیه‌بندی در نشست وزیران نفت اوپک احیا نشد تا عملا حرف ایران در پایان این نشست به کرسی ننشیند. به گزارش مهر، انتخاب دبیرکل جدید و تعیین تکلیف نظام سهمیه‌بندی اوپک 2 محور اصلی برگزاری یکصدوشصت‌ونهمین نشست وزیران نفت اوپک بود که در نهایت با وجود انتخاب دبیرکل جدید این سازمان از نیجریه، درباره تعیین سهمیه‌های جدید تولید نفت اوپک هیچ‌گونه تصمیم‌گیری انجام نشد. پیش از برگزاری این نشست در وین ایران به نوعی برای برخی کشورهای عضو اوپک به منظور بازگشت نظام سهمیه‌بندی خط‌ونشان کشیده بود، به طوری که در آستانه نشست ۱۶۹ اوپک، ایران تاکید کرده بود فعلا برنامه‌‌ای برای توقف افزایش تولید نفت‌خام خود ندارد و تا زمان احیای نظام سهمیه‌بندی به افزایش تولید و صادرات نفت‌خام خود ادامه می‌دهد. رکن‌الدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت اردیبهشت‌ماه سال‌ جاری با بیان اینکه تا زمانی که نظام سهمیه‌بندی اوپک احیا نشود افزایش صادرات نفت ایران متوقف نخواهد شد، گفته بود: صادرات نفت ایران تا تابستان به 5/2 میلیون بشکه در روز افزایش می‌یابد. در همین حال پیش از آغاز این نشست بیژن زنگنه، وزیر نفت با اشاره به برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت ایران به حدود 4 میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه خواستار بازگشت نظام سهمیه‌بندی به اوپک شد و گفت: باید سهم ایران از تولید اوپک به 5/14 درصد بازگردد. با این وجود، در پایان برگزاری نشست ۱۶۹ هیچ‌گونه تغییری در تعیین نظام سهمیه‌بندی اوپک حاصل نشد و درحالی در پایان این نشست، لبخند رضایت بر چهره وزیر جدید نفت عربستان عرض‌اندام می‌کرد که ایران به اهداف خود مبنی بر بازگشت نظام سهمیه‌بندی نرسید تا همچون چند سال گذشته بازهم حرف عربستان به جای ایران در اوپک به کرسی بنشیند. در همین حال «محمد بن صالح الساده» وزیر صنعت و انرژی قطر و رئیس دوره‌ای اوپک در پایان برگزاری نشست ۱۶۹ اوپک در نشستی خبری گفت: ممکن است اعضای اوپک در آینده به استفاده از نظام سهمیه‌بندی نیاز داشته باشند اما اکنون با وجود فضایی مثبت و بازاری مطلوب، نیازی به این طرح نیست. این در حالی است که چند ساعت پس از آغاز نشست ۱۶۹ اوپک پشت درهای بسته در وین، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در جمع خبرنگاران گفته بود: به نظر من سقف تولید اوپک بدون سهمیه‌بندی معنا ندارد؛ این سقف قابل کنترل نیست و امکان نظارت بر آن وجود ندارد. بدون سهمیه‌بندی کشوری، چگونه می‌توانیم این سطح تولید را کنترل و نظارت کنیم؟
دبیرکلی اوپک بازهم به آفریقایی‌ها رسید
با گذشت حدود ۱۴ سال از فعالیت عبدالله سالم‌البدری، به عنوان دبیرکل اوپک بار دیگر نماینده یک کشور آفریقایی و این‌بار از نیجریه به عنوان دبیرکل جدید اوپک انتخاب شد. «محمد بارکیندو» کاندیدای نیجریه در رقابتی نزدیک با کاندیدای کشورهای ونزوئلا و اندونزی با اجماع کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در پایان نشست ۱۶۹ به عنوان دبیر کل این سازمان انتخاب شد. بارکیندو که مدت کوتاهی ریاست شرکت ملی نفت نیجریه را بر عهده داشت، در سال ٢٠٠٦ به عنوان دبیرکل موقت اوپک ایفای نقش کرده است. اعضای اوپک درحالی برای انتخاب دبیرکل جدید این سازمان به اجماع رسیدند که انتخاب دبیرکل جدید به معضلی برای این سازمان بدل شده و اجماع نکردن اعضا برای انتخاب یک فرد، دوره دبیرکلی عبدالله سالم البدری، دبیر کل لیبیایی اوپک را به درازا کشانده بود. براساس روال عادی، البدری، سرپرست دبیرخانه اوپک باید در سال ٢٠١٣ از این مسؤولیت کنار می‌رفت اما به دلیل نبود اجماع برای انتخاب دبیرکل جدید، دوره مسؤولیت وی بارها تمدید شده است؛ با توجه به سازوکار تصمیم‌گیری در اوپک برای انتخاب دبیرکل، همه ١٣ عضو این سازمان باید بر سر یک کاندیدا اجماع کنند.
واکنش روس‌ها به نتایج نشست ۱۶۹
«الکساندر نواک» وزیر انرژی روسیه یک روز پس از نشست ١٦٩ وزارتی اوپک در وین، گفت: روسیه انتظار اقدام تازه‌ای از سوی اوپک نداشت اما انتخاب دبیرکل جدید اوپک را گامی مهم از سوی کشورهای عضو این سازمان می‌داند. وی تصریح کرد: روسیه به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت جهان، در نظر دارد به مشورت‌های خود با اعضای اوپک ادامه دهد و احتمال دارد در فصل پاییز یک نشست با اعضای این سازمان داشته باشد.
 


Page Generated in 0/0048 sec