آیا سناریوی آمریکایی تجزیه ترکیه عملی میشود؟
اردوغان خودمحور وبال گردن اوباما
گروه بینالملل: سخنان غیرمنتظره جانحنا، مشاور امنیت ملی دیک چینی معاون رئیسجمهور سابق آمریکا، درباره ترکیه بحث و گفتوگوهایی را درباره موضع آمریکا در قبال کودتای نظامی علیه رئیسجمهور ترکیه یا حتی مشارکت در این امر برای خلاص شدن از وی به همراه داشته است؛ زیرا به نظر میرسد که اردوغان وبال گردن آمریکا شده باشد. جانحنا در مقاله خود در سایت فارین پالیسی از عبارت «مرد خطرناک برای خاورمیانه و اروپا و ترکیه بویژه آمریکا» برای توصیف اردوغان استفاده کرد و نوشت: «ساعت رسیدگی به حساب و کتاب او دیر یا زود فرا خواهد رسید.» وی با اشاره به فروپاشی آرام ترکیه و نشانههای دیکتاتوری و تروریسم و جنگ داخلی در این کشور نوشت: «سناریوی ورشکستگی ترکیه یا تقسیم آن با قدرت مطرح است.» این نویسنده به اصرار روزافزون اردوغان به روش «مرد تنها و خودمحور» اشاره کرد و یادآور شد: «او احمد داوود اوغلو را که مثل برده کار میکرد، قربانی کرد، در حالیکه 90 درصد اقداماتش همسو با مقاصد اردوغان بود.» برپایه این گزارش، ناظران سخن نویسنده این مقاله درباره خطر ترکیه را نوعی دعوت برای آغاز اندیشیدن درباره جایگزین اردوغان یا حتی تماس با کسانی تفسیر میکنند که میتوانند علیه او کودتا کنند.
نویسنده، سپس، از اقدامات سرکوبگرانه اردوغان در ارتش، رسانهها، بخش خصوصی و نهادهای جامعه مدنی انتقاد کرده و به فشارها علیه ترکیه برای پایان دادن به ائتلاف خود با داعش، پیوستن به ائتلاف بینالمللی علیه آن و نیز زیانهای بخش گردشگری ترکیه به دلیل حملات داعش و حزب کارگران کردستان ترکیه (پکک) در داخل این کشور اشاره کرد. جان حنا با تاکید بر اینکه آمریکا به ترکیه به عنوان یک «خطر قریبالوقوع» نگاه میکند، از ترکیه به خاطر موضع نگرفتن موثر علیه داعش با وجود همه فشارهای اوباما بشدت انتقاد کرد، بویژه که ترکیه عضو ناتو است.
این نویسنده اظهارات سابق اوباما در انتقاد شدید از اردوغان را تفسیر کرد و گفت اوباما به اردوغان به عنوان پل ارتباطی شرق و غرب نگاه میکرد اما الان متقاعد شده است که اردوغان فقط یک رهبر سلطهجو و قدرتطلب است. جانحنا به مخالفت اوباما با تمایل اردوغان برای وارد کردن ارتش ترکیه در باتلاق سوریه اشاره کرد و نوشت: «احتمال کودتای نظامی در ترکیه وجود دارد اما اردوغان وارد یک ائتلاف تاکتیکی موقت با ارتش با هدف مدیریت جنگ علیه (پکک) شده است. هر چند این ضمانتی نمیشود که کسی در ارتش از زور برای کنار زدن اردوغان و رهایی ترکیه از سرکشی او استفاده نکند».
هشدار چین به آمریکا
در پی دیدار باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا با دالایی لاما، رهبر بوداییان تبت، دولت پکن درباره دخالت واشنگتن در امور داخلی چین هشدار داد. وزیر خارجه چین، شنبه در تماسی تلفنی با همتای آمریکایی خود، ضمن تاکید بر مواضع پکن درباره تبت، از واشنگتن خواست در مسائل داخلی چین دخالت نکند. سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: «دالایی لامای چهاردهم نه فقط یک شخصیت مذهبی بلکه یک شخصیت سیاسی در تبعید است که به بهانه دین فعالیتهای جداییطلبانهای را انجام میدهد».