printlogo


کد خبر: 160174تاریخ: 1395/4/20 00:00
از روایت بدعهدی آمریکا در پسابرجام تا نگرانی درباره «پخت و پز» جدید علیه برنامه هسته‌ای ایران
کنایه‌های صالحی به روحانی

گروه سیاسی: علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی اگرچه در واپسین روزهای سال 94 و پس از عتاب و تشر حسن روحانی، کمتر درباره بدعهدی‌های آمریکا در پسابرجام گفت اما گویا او این روزها شرایط برجام و وضعیت پسابرجام را چنان دیده است که به‌رغم اطلاع از آزرده‌خاطر شدن روحانی، مجددا زبان گشوده و از بهتر بودن برخی مسائل در دوران پیشابرجام می‌گوید.
به گزارش «وطن امروز»، علی‌اکبر صالحی می‌گوید وضعیت همکاری‌های دانشگاهیان ایران با همتایان خود در خارج از کشور در دوران پسابرجام نامساعد شده است. رئیس سازمان انرژی اتمی کشور به عدم تمایل اساتید دانشگاه‌های خارجی برای سفر به ایران اشاره و تصریح کرد قانون منع روادید برای سفر به آمریکا باعث این معضل شده است. به اعتقاد صالحی، وضعیت همکاری‌های علمی میان دانشگاهیان ایران و خارج از ایران در دوران پیشابرجام مطلوب‌تر از وضعیت فعلی بوده است. او همچنین از محدودیت‌های اعمال شده در حوزه مقالات نیز گلایه کرد. اما صالحی در سخنان خود که در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما مطرح شد؛ کنایه‌هایی نیز به حسن روحانی زد. او درباره بدعهدی‌های آمریکا در برجام، تلویحا به گلایه و عتاب حسن روحانی نسبت به خود اشاره کرد اما گفت اگر وزیر اقتصاد یا رئیس کل بانک مرکزی نیست اما یک استاد دانشگاه است و حق دارد از این منظر درباره این مسائل صحبت کند. رئیس سازمان انرژی اتمی که اصلی‌ترین نقش را در جوش دادن مسائل فنی برجام داشت و تعطیلی بخش وسیعی از برنامه هسته‌ای ایران با تصمیم‌گیری وی صورت گرفت؛ در ادامه نسبت به ادعاهای اخیر آنگلا مرکل درباره تلاش سازمان انرژی اتمی ایران برای دستیابی به مواد غیرقانونی در آلمان نیز واکنش نشان داد. صالحی گفت این ادعاهای مرکل که همزمان با اظهارات بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل مطرح شده، از تلاش آنها برای ایجاد یک توطئه جدید علیه ایران خبر می‌دهد. صالحی گفت آنها در حال پخت و پز یک توطئه جدید علیه ایران هستند و وزارت خارجه باید قاطعانه مقابل این توطئه‌چینی ایستادگی کند. صالحی در این‌باره گفت: احساس می‌کنم در حال زمینه‌چینی و پخت و پز علیه ما هستند و باید گوش به زنگ باشیم. علی‌اکبر صالحی در این گفت‌وگو، بار دیگر همزمانی ادعاهای آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و اظهارات بان‌کی‌مون دبیرکل سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران را حاکی از ایجاد توطئه‌ای جدید علیه کشورمان دانست و بر جلوگیری بهنگام از آن تاکید کرد.وی تصریح کرد: البته بنده برای صحبت کردن در این باره احتیاط می‌کنم و نگرانم که بگویند بحث سیاسی است، اما احساس می‌کنم اتفاقاتی در حال روی دادن است زیرا آقای بان‌کی‌مون و خانم مرکل حرف‌های عجیبی زده‌اند. رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به ادعاهای مقامات آلمانی مبنی بر تلاش ایران برای خرید تجهیزات مرتبط با سلاح‌های هسته‌ای گفت: اول چنین ادعاهایی مطرح کردند و بعد گفتند سازمان انرژی اتمی چنین خریدی نکرده بلکه بیشتر برای وزارت دفاع ایران بوده است. صالحی در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما هشدار داد:‌ احساس می‌کنم در حال زمینه‌چینی و پخت و پز علیه ما هستند و ما باید گوش به زنگ باشیم. معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این ادعاها افزود: به طور منطقی وقتی یک کانال خرید در برجام تعبیه کرده‌ایم دیگر ضرورتی ندارد سازمان انرژی اتمی بخواهد دستگاهی را به طور غیرمستقیم از بازار سیاه خریداری کند که هم هزینه بیشتری دارد و هم خطر آلودگی احتمالی خواهد داشت. به گزارش فارس، وی گفت: می‌توانیم تجهیزات لازم را از منشأ اصلی‌اش بخریم، به کانال خرید اعلام کنیم و آنان شرایطش را مهیا می‌کنند تا با قیمت ارزان‌تر در زمان سریع‌تر با کیفیت بهتر و با اطمینان بیشتر تجهیزات لازم را بخریم.
پاسخ فنی به ادعای مرکل
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان روز جمعه در سخنانی در پارلمان این کشور با استناد به اطلاعات سالانه دفتر فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان (BFV) مدعی شد ایران برای دستیابی به مواد غیرقانونی در آلمان مبادرت کرده و این اقدام بویژه به موادی که در فناوری هسته‌ای به کار می‌روند، مربوط می‌شود. صالحی در رد این ادعای مرکل گفت: ضرورتی ندارد سازمان انرژی اتمی بخواهد خرید غیررسمی انجام دهد، ما این همه زحمت کشیدیم و برجام را به اینجا رساندیم که یک کانال خرید هم داشته باشیم و خرید را هم از این کانال انجام دهیم، اکنون چگونه ممکن است خودمان را به دردسر بیندازیم؟ رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: البته این به ما مربوط نیست به وزارت امور خارجه مربوط است و دوستان حتماً رصد می‌کنند، متوجه هستند و قطعاً با پیش‌بینی‌های لازم اقدامات لازم را خواهند کرد تا این را در نطفه خفه کنند. وی همچنین نسبت به ادعای بان‌کی‌مون درباره مغایرت آزمایش‌های موشکی ایران با برجام انتقاد و تاکید کرد: باید به آقای بان‌کی‌مون بابت سخنان دوپهلویش و به خانم مرکل اعتراض جدی شود البته من نظر شخصی‌ام را به عنوان یک هموطن می‌گویم و این موضوع ربطی به سازمان انرژی اتمی ندارد، اما امیدوارم زودتر جلوی این توطئه گرفته شود. صالحی با اشاره به همزمانی اظهارات بان‌کی‌مون و مرکل بار دیگر افزود: به نظر بنده توطئه‌ای در حال ایجاد است اگرنه دلیلی ندارد آقای بان‌کی‌مون و خانم مرکل داد و بیداد و فریاد راه بیندازند.
تصمیم گرفتم صحبت نکنم اما...
صالحی در ادامه اظهاراتش درباره بدعهدی آمریکایی‌ها و نکات منفی  ابعاد سیاسی، حقوقی، اقتصادی و بانکی برجام گفت: چند ماه پیش بنده گفتم مسائل بانکی مقداری کند پیش می‌رود که خب حرف ما مقداری مطلوب واقع نشد.  صالحی ادامه داد: لذا از آن موقع تصمیم گرفتم نه در بعد سیاسی، نه در بعد بانکی و نه در بعد حقوقی صحبت نکنم چرا که بنده مسؤول فنی برجام هستم.  وی تاکید کرد: خوشبختانه مقام معظم رهبری کاملاً در جریان امور هستند و من نیز این اطمینان را به مردم عزیزمان می‌دهم جای هیچ نگرانی در بعد فنی وجود ندارد.  رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که مقام معظم رهبری طرف مقابل را بدعهد و بدذات خواندند که دبه درمی‌آورد و زیر قول خود می‌زند، این موضوعی است که شما در حین فرآیند مذاکرات نیز به صراحت گفته بودید، لذا مهم‌ترین دبه یا بدعهدی‌های آمریکا در عرصه فنی تاکنون چه بوده است؟ گفت: زمانی که من موضوع دبه را مطرح کردم هنوز ما به نتیجه نهایی نرسیده بودیم.  وی ادامه داد: در آن زمان ما در حین مذاکره بودیم که هرگاه به نتیجه مشترکی در مذاکره‌ای می‌رسیدیم پس از مدتی که بار دیگر وارد مذاکره می‌شدیم، مشاهده می‌کردیم مذاکرات قبلی همچنان بی‌اثر بوده است.  صالحی با بیان اینکه من بر این اساس گفتم طرف مقابل دبه می‌کند، افزود: مذاکره می‌کردیم و پس از گرفتن نتیجه وقتی می‌خواستیم به موضوع بعدی وارد شویم طرف مقابل به موضوع قبلی باز می‌گشت و می‌گفتند از اول مذاکره کنیم.  رئیس سازمان انرژی اتمی خاطر‌نشان کرد: من یک بار به آقای مونیز که طرف مذاکره‌کننده بود گفتم این روش مذاکره نیست و برگشت بر روی موضوعاتی که تصمیم مشترک گرفته شده است امر منطقی و منصفانه‌ای نیست، البته این را من در بعد فنی عرض می‌کنم. صالحی سپس با اشاره به پیش رفتن مذاکرات و عملکرد طرف مقابل در تعهدات خود به برجام تصریح کرد: من نباید وارد این موضوع شوم، حالا دوباره ممکن است عزیزی ناراحت شود اما در برجام طرف مقابل متعهد شده است کاری نکند که با روح برجام در تضاد باشد.  رئیس سازمان انرژی اتمی به وضع قانون روادید در کنگره آمریکا پس از برجام اشاره کرد و گفت: حالا من این را می‌توانم بگویم و دوستی نمی‌تواند به من اعتراض کند که مثلاً آقا شما وزیر اقتصاد یا رئیس بانک مرکزی یا وزیر امور خارجه نیستید چرا که حداقل از نظر علمی 40 سال استاد دانشگاه هستم، لذا این را می‌توانم بگویم‌.  اشاره صالحی به اظهارات عتاب‌آلود حسن روحانی نسبت به او در نشست خبری 16 اسفند سال گذشته است. پس از آنکه علی‌اکبر صالحی درباره بدعهدی آمریکا نسبت به اجرای تعهدات خود بویژه در حوزه از سرگیری تجارت بانک‌ها با ایران انتقاداتی را مطرح کرد، حسن روحانی در نشست خبری درباره این اظهارات او گفت:  در زمینه مسائل اتمی آقای صالحی هرچه بگوید درست است و ایشان وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی نیست، وزیر امور خارجه هم الآن نیست، ایشان مسؤول سازمان انرژی اتمی است.
اوضاع، قبل از برجام بهتر بود
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه اظهارات خود به برخی بدعهدی‌های آمریکا در حوزه‌های علمی اشاره کرد. او گفت: پیش از این دانشگاه‌های ما با دانشگاه‌های خارج در تماس بودند و تزهای مشترک داشتند و بویژه دانشمندان اروپایی به راحتی به ایران می‌آمدند و در کارگاه‌های فنی، آموزشی و تحقیقاتی مشارکت داشتند و این در حالی بود که هیچ مساله‌ای در رفت و آمد آنها وجود نداشت. صالحی گفت‌: هم‌اکنون و پس از پیش آمدن قضایای روادید، تعداد زیادی از دانشمندان اروپایی که مقداری احتیاط می‌کنند از آمدن به ایران استنکاف دارند‌. وی تصریح کرد: به قول دانشگاهی‌ها این یعنی وضعیت آنها پیش از برجام بهتر از پس از برجام بوده است. رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره مقالات علمی دانشگاهی نیز گفت: پیش از برجام کشورهای دیگر در انتشار مقالات دانشمندان ایرانی به دلیل تحریم‌ها و مشکلات نقل و انتقالات مالی مقداری مشکل آفرینی می‌کردند؛ قرار بود پس از برجام این موضوع حل شود اما همان وضعیت کماکان پابرجاست. صالحی با اشاره به مذاکره چندی پیش خود با مونیز تصریح کرد: بنده نمونه‌ای از این مشکل ایجاد شده را با خود بردم و به آنها اعلام کردم اینطور نمی‌شود که دیگر تعداد قابل‌توجهی از مقالات دانشمندان کشور ما نه به خاطر اصل ماهیت علمی آنها بلکه به خاطر قوانین اوفک که به صراحت به آن اشاره کرده‌اند، چاپ نشود. رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: آقای مونیز با مشاهده این نمونه با به کار بردن کلمه‌ای این اقدام را بسیار غیرمنطقی خواند و گفت‌ این موضوع را پیگیری خواهد کرد که البته واقعا نیز پیگیری و این موضوع را به وزارت خارجه آمریکا منعکس کرد.  صالحی گفت: آمریکا بدعهدی می‌کند که حداقل در یکی، دو قسمت که اشاره کردم این نوع بدعهدی وجود دارد‌. وی خطاب به طرف مقابل خاطرنشان کرد: یعنی چه که شما قانون روادید را می‌گذارید؟ یعنی چه که مقالات دانشمندان ما را چاپ نمی‌کنید؟ یعنی چه که برخی محدودیت‌ها را در فضای تبادلات علمی برقرار کرده‌اید؟ صالحی همچنین تاکید کرد: این اقدامات با روح برجام در تناقض است چرا که عیناً در برجام آمده است نباید هیچ قدمی در تضاد با اصل برجام برداشته شود.


Page Generated in 0/0068 sec