printlogo


کد خبر: 160766تاریخ: 1395/4/30 00:00
وجود ده‌ها واحد نان‌پزی بدون مجوز در سنندج؛ نانوایانی که نوا ندارند
گرانی و کم‌فروشی نان در کردستان!

بسیاری از شهروندان سنندجی معتقدند در برخی واحدهای خبازی افزودنی‌های غیرمجاز که با سرطان در ارتباط مستقیم هستند، استفاده می‌شود و حتی در برخی واحدها برای پخت نان‌های روغنی از روغن تاریخ گذشته استفاده می‌کنند. به گزارش فارس از سنندج، گندم، مهم‌ترین ماده غذایی بشر است که تاکنون نتوانسته‌اند برای آن جایگزینی بیابند و از حیث پروتئین و سایر مواد با کالری بالا در ردیف بهترین و سالم‌ترین مواد غذایی قرار دارد. نان غذای اصلی و پایه مردم است و روزانه قسمت اعظم انرژی، پروتئین، املاح معدنی و ویتامین‌های گروه B مورد نیاز آنها را تأمین می‌کند. در ایران حدود 60 تا 65 درصد پروتئین و کالری و حدود 2 تا 3 گرم املاح معدنی و قسمت اعظم نمک طعام مورد نیاز روزانه از خوردن نان تأمین می‌شود. رئیس اتحادیه صنف خبازان شهرستان سنندج در این باره به فارس گفت: کل مسائل مربوط به بحث آرد و نان در سطح شهرها و روستاها، پروانه کسب، پخت نان، کیفیت نان و موارد خاص فنی در حوزه اتحادیه صنف خبازی قرار دارد. ناصر اسدی گفت: در شهرستان سنندج
630 واحد خبازی پروانه کسب دارند و حدود 150 واحد گرده‌پز، کلانه و کولیره به صورت غیرمجاز فعالیت می‌کنند که هر بار با آنها برخورد می‌شود پس از مدتی در محلی دیگر اقدام به فعالیت می‌کنند و این مساله برای ما دردسرساز شده است. وی افزود: این واحدها در مکان‌هایی 6 متری فعالیت می‌کنند که فاقد موارد خاص بهداشتی بوده و مطمئناً در این مکان 6 متری نان سالم تهیه نمی‌شود و باید یک واحد نانوایی حداقل 60 متر مساحت داشته باشد. رئیس اتحادیه صنف خبازان شهرستان سنندج ابراز داشت: این واحدها چون مجوز ندارند تعزیرات حکومتی نیز نظارتی روی آنها ندارد اما برابر با قانون نظام صنفی باید اتحادیه خبازان نسبت به پلمب این واحدها اقدام کند و با اینکه بارها این کار صورت گرفته اما متأسفانه پس از مدتی در محلی دیگر شروع به فعالیت می‌کنند. اسدی بیان کرد: اماکن در 6 ماه از سال مانند ماه رمضان، محرم و صفر و یک ماه مانده به نوروز و یک ماه پس از آن و در مناسبت‌های دیگر پلمب ندارد و این مساله برای اتحادیه خبازان مشکل‌ساز شده است. وی با انتقاد از رویه واگذاری پروانه کسب خبازی‌های جدید در سنندج بدون کار کارشناسی عنوان کرد: در هر شهری ایجاد نانوایی‌ها باید براساس جمعیت آن شهر باشد اما متأسفانه این کار در سنندج  بدون کار کارشناسی انجام شده و ایجاد نانوایی‌های در یکی، دو سال اخیر رشد قارچ‌گونه داشته است. رئیس اتحادیه صنف خبازان شهرستان سنندج اظهار داشت: این واگذاری‌های بدون کار کارشناسی، موجب شده کسانی که هیچ تجربه و سر رشته‌ای در زمینه پخت نان ندارند وارد این عرصه شوند و این موضوع بی‌تجربگی، مشکلاتی را دامنگیر مردم کرده که بی‌کیفیتی نان یکی از این مشکلات است. اسدی گفت: در گذشته وضعیت خبازی‌ها با توجه به اینکه روزانه سهمیه 10 کیسه پخت داشتند بهتر بود و درآمد واحدهای نانوایی هم جوابگوی هزینه کارگری و... بود اما اکنون با توجه به تراکم بیش از حد خبازی‌ها فروش نان کم شده و درآمد آنان نیز دیگر جوابگوی هزینه کارگر، گاز، برق و آب و... نیست. وی گفت: چون درآمد کارگر و کارفرما در نانوایی‌ها کم شده دیگر برای پخت نان وقت زیادی نمی‌گذارند و در نتیجه کیفیت نان تحت تأثیر قرار می‌گیرد و مسائلی مانند کم‌فروشی و گران‌فروشی نیز به وجود می‌آید. رئیس اتحادیه صنف خبازان شهرستان سنندج با اشاره به اینکه در حال حاضر خبازان پرتراکم یک محله به شهرک‌های جدید انتقال داده می‌شوند، اظهار داشت: با توجه به اینکه مدت 2 سال است دیگر پروانه کسب جدید صادر نمی‌شود، خبازان با جابه‌جایی در مناطق مختلف شهر ساماندهی می‌شوند و این مساله شکل منظمی به خود گرفته است. اسدی گفت: در حال حاضر 3 هزار و 700 نفر در خبازی‌های شهرستان سنندج و روستاهای تابعه مشغول به کار هستند اما چون درآمد نانوایی‌ها کم شده صاحبان این واحدها دیگر نیروی انسانی را به کار نمی‌گیرند و از دستگاه‌های اتوماتیک استفاده می‌کنند. رئیس اتحادیه صنف خبازان شهرستان سنندج با اشاره به قیمت نان‌‌های مختلف و مساله گران‌فروشی و کم‌فروشی نان اظهار داشت: برابر با آنالیز قیمتی که وجود دارد نان بربری با وزن 420 گرم چانه با کنجد کافی 700 تومان است، نان روغنی یا نان گرده با وزن 270 گرم 700 تومان بوده، نان سنگک 450 گرمی 550 تومان و نان سنگک آزاد 500 گرمی با کیفیت 1000 تومان است. وی بیان کرد: در برخی سنگکی‌ها که اقدام به تهیه نان بزرگ می‌کنند این کار به درخواست مشتری انجام می‌گیرد و ما با این موضوع مخالفیم چون توجیه قانونی ندارد. اسدی با اشاره به کیفیت آرد استان خاطرنشان کرد: گندم کردستان از لحاظ کیفیت در سطح بالایی قرار دارد اما چون در کارخانجات آردسازی عمل بوجاری گندم به شکل صحیحی انجام نمی‌شود، آرد تولید شده از کیفیت مناسبی برخوردار نیست و همین عامل سبب می‌شود کیفیت نان هم تحت تأثیر قرار بگیرد و موجب نارضایتی مردم شود. وی با اشاره به موضوع افزودنی‌های غیرمجاز نظیر جوهر‌نمک، جوهر‌قند و جوش‌شیرین در برخی واحدهای خبازی افزود: افزودنی‌های غیرمجاز در واحدهای دارای پروانه کسب وجود ندارد و اگر موردی هم مشاهده شود سریع با آن برخورد خواهد شد.
 

درآمد نانوایان بسیار کم شده است
یک نانوای کردستانی درباره شرایط این روزهای کسب و کارش گفت: قیمت‌های نان نسبت به2 سال گذشته تقریباً 2 برابر شده اما درآمدها کم شده و بسیاری از نیروی انسانی که در خبازی‌ها مشغول به کار بودند کار خود را از دست داده و به شغل‌های کاذب روی آورده‌اند یا به عراق مهاجرت کرده‌اند. وی با انتقاد از افزایش قارچ‌گونه واحدهای نانوایی در سنندج عنوان کرد: بسیاری از افرادی که بتازگی و از روی ناچاری و بیکاری به این عرصه وارد شده‌اند چون تجربه ندارند نانی که تولید می‌کنند کیفیت لازم را ندارد، زیرا نان با کیفیت اگر 2 روز هم بماند باید قابل استفاده باشد. امینی اظهار داشت: قانوناً چانه‌ای که برای نان لواش گرفته می‌شود باید 173 گرم باشد اما به دلیل بالا رفتن هزینه‌ها و پایین آمدن سطح درآمد، این چانه در حال حاضر 150 گرم گرفته می‌شود و این مساله زندگی ما را حرام در حرام کرده است. وی با اشاره به هزینه‌های نانوایی خود خاطرنشان کرد: ماهانه به طور میانگین 400 هزار تومان پول گاز، روزانه 25 هزار تومان کرایه مغازه و 120 هزار تومان پول کارگر را پرداخت می‌کنم و خودم نیز پا به پای کارگرانم کار می‌کنم اما روزی 10 هزار تومان هم عایدم نمی‌شود. وی  با اشاره به وضعیت بد اقتصادی مردم گفت: تعدادی از مشتریانم حتی پول خرید نان را هم ندارند و من به صورت رایگان به آنان نان می‌دهم. بسیاری از شهروندان شهر سنندج معتقدند در برخی واحدهای خبازی از جمله واحدهای بدون پروانه کسب، افزودنی‌های غیرمجاز مانند جوهر‌نمک، جوهر‌لیمو و جوش‌شیرین که با سرطان در ارتباط مستقیم هستند استفاده می‌شود و حتی در برخی واحدها در ناحیه نایسر مشاهده شده است برای پخت نان‌های روغنی از روغن تاریخ گذشته استفاده می‌کنند.


Page Generated in 0/0063 sec