گروه اقتصادی: بانک مرکزی در حالی قصد دارد تا پایان امسال برنامه ارز تک نرخی را در بازار اجرا کند که این بار سیف از ابلاغ بخشنامهای در روزهای آینده برای ورود بانکها به عرصه خرید و فروش ارز خبر میدهد. اکنون بانک مرکزی خود را برای یکسانسازی نرخ ارز و به عقیده برخیها آزادسازی نرخ ارز آماده میکند. «نرخ ارز تا پایان سال یکسانسازی خواهد شد»، این وعدهای است که رئیس کل بانک مرکزی طی سال جاری چندین بار آن را اعلام کرده و برای اجرای آن وعده داده است. حال وی از ابلاغ دستورالعمل و ضوابط اجرایی خرید و فروش ارز توسط بانکها براساس ارز آزاد در هفته آینده خبر داده و میگوید که این اقدام مهم، گامی در جهت تحقق پیشنیازهای یکسانسازی نرخ ارز محسوب میشود. رئیسکل بانک مرکزی افزود: براساس این دستورالعمل، بانکها مجاز میشوند ارز آزاد مشتری را تحویل گرفته و نسبت به خرید و فروش آن اقدام کنند. همچنین صادرکنندگان میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را به بانک بفروشند یا سپردهگذاری کنند. این برنامه بانک مرکزی در شرایطی اجرا میشود که نگرانیها از افزایش نرخ ارز در بازار دوباره اوج گرفته و خبر آغاز ورود دوباره بانکها به بازار ارز، نگرانیهایی را نسبت به افزایش نرخ آن در بازار ایجاد کرده است. در حال حاضر تمام بانکهای کشور در برخی از بخشهای ارزی نظیر خرید و فروش و تبدیل ارزهای معتبر دنیا و ارزهای عرضه شده در بازار بینبانکی توسط بانک مرکزی با نرخهای تعیینشده طبق بخشنامههای بانک مرکزی فعال هستند، اما مجاز به خرید و فروش ارز در بازار آزاد نیستند. اما حال بانک مرکزی برای اجرای برنامه ارز تکنرخی قصد دارد دوباره میدان عمل و جولان به بانکها بدهد و آنها را به بازار خرید و فروش ارز وارد کند. در سالهای ۹۰ و ۹۱ بازار ارزی کشور هر آن با اتفاق جدیدی مواجه میشد و بانک مرکزی برای رصد بازار ارز اقدامات گستردهای را صورت داد و برای بهدست گرفتن بازار ارز، محدودیتهایی را اعمال کرد، اما گویا در شرایط فعلی که بازار با قیمت ارز یکسانی مواجه خواهد شد، بانکها هم وارد بازی ارزی میشوند و در خرید و فروش ارز آزاد دخالت خواهند کرد. اما برخی از کارشناسان اقتصادی میگویند که هر اقدامی در بازار آزاد باید حساب شده و دقیق باشد، زیرا در شرایط فعلی که بازار خود را برای اجرای برنامه ارز تکنرخی آماده میکند، هر اقدام نسنجیده و بدون برنامه یا شتابزده میتواند قیمتها را بشدت تحت تاثیر قرار دهد و باعث شود که دوباره سرمایههای سرگردان وارد بازار ارز شوند و برنامه بانک مرکزی را با تاخیر مواجه یا خدشهای به آن وارد کنند و باعث
چند نرخی شدن دوباره قیمتها در بازار ارز شده یا اینکه این طرح را با شکست مواجه کنند. آنها میگویند برای آزادسازی نرخ ارز اگرچه لازم است که تمام محدودیتها برداشته شود و نرخها در بازار تعیین شود، اما تجربه نشان داده هرگاه بانکها برای اجرای برنامهای دست بهکار میشوند، تبعاتی هم به دلیل منافعی که آنها همواره به آن میاندیشند، به همراه دارد و این بار هم ممکن است حتی انتشار این اخبار بازار ارز کشور را تکان دهد و آرامش این بازار را پیش از اجرای ارز تکنرخی بهم بریزد. به گفته رئیس کل بانک مرکزی، این مهم گامی در جهت تحقق پیشنیازهای یکسانسازی نرخ ارز محسوب میشود. ولیالله سیف در اینباره میگوید: براساس دستورالعملی که هفته آینده ابلاغ میشود، بانکها مجاز میشوند ارز آزاد مشتری را تحویل گرفته و نسبت به خرید و فروش آن اقدام کنند. همچنین صادرکنندگان میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را به بانک بفروشند یا سپردهگذاری کنند. وی اطمینان داد که نرخ ارز تا پایان سال یکسانسازی میشود.
احتمال افزایش قیمت دلار در بازار
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران دستورالعمل جدید بانک مرکزى مبنی بر آزاد شدن معامله دلار آزاد در بانکها را شگرد جدید برای گران کردن دلار و خالی کردن جیب مردم ارزیابی کرد. به گزارش تسنیم، محمدرضا سبزعلیپور، رئیس مرکز تجارت جهانی در کانال تلگرامی خود نوشت: «براساس دستورالعمل جدید بانک مرکزى که توسط آقاى سیف از طریق صداوسیما به اطلاع عموم رسید، از ابتداى هفته آینده، همه بانکها مجاز میباشند تا آزادانه به فعالیتهاى ارزى بپردازند و نسبت به خرید و فروش ارزهاى مجاز با نرخ بازار آزاد اقدام نمایند. بر همین اساس لازم به ذکر است که دستورالعمل جدید بانک مرکزى درباره فعالیت آزادانه بانکها در معاملات ارزى، متأسفانه شگرد تازه دولت جهت افزایش نرخ ارزهاى رایج میباشد و احتمالاً آقایان قیمت دلار دولتى را بالا خواهند برد. در این راستا و به محض اینکه بانکها خرید و فروش ارز را با نرخ آزاد آغاز نمایند و در نتیجه بهدلیل کافى نبودن منابع ارزى خود، قادر به تأمین ارز مورد نیاز همه خریداران خویش نباشند از همین رو مجدداً مشتریان جهت تأمین نیاز ارزى خود به بازار آزاد روى خواهند آورد که این امر موجب افزایش چندصد تومانى نرخ ارز خواهد شد. فلذا این دستور بانک مرکزى بیش از اینکه در جهت رفاه حال مردم و صرفهجویى در هزینههاى خریداران باشد، بهمنظور خالى کردن جیب مردم و افزایش درآمدهاى ریالى دولت صادر و به مرحله اجرا گذاشته خواهد شد.
بانک مرکزی جلوی گرانی ارز را در بازار بگیرد
فرید ضیاءالمالکی، کارشناس بانکی درباره دستورالعمل جدید بانک مرکزی مبنیبر آزادشدن معامله دلار در بانکها به
«وطن امروز» گفت: اگرچه این روش باید با قاعده خاصی آنگونه که به اقتصاد کشور لطمه وارد نکند انجام شود اما گران شدن ارز با این شیوه بعید به نظر میرسد. وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی برای جلوگیری از بروز رانتهای ارز چندنرخی به دنبال تکنرخی کردن آن است تا با شیوههای مختلف نرخ ارز را در بازار آزاد و بانک یکسان کند. این کارشناس بانکی اضافه کرد: اخیرا قیمت دلار در بازار آزاد 40 تا 50 تومان افزایش یافته است که بانک مرکزی باید در راستای کنترل و بررسی دقیق آن وارد عمل شود تا قیمت ارز بیمحابا در بازار بالا نرود، چراکه افزایش قیمت ارز بدون کنترل مراجع نظارتی و بدون برنامهریزی به زیان اقتصاد کشور تمام میشود.