گروه بینالملل: نگرانی از افزایش قدرت کردها در شمال سوریه و تشکیل منطقه خودمختار در این منطقه و انتقال آن به داخل ترکیه باعث شده است دولت ترکیه ضمن اعلام نگرانی در اینباره بتدریج به مواضع دولت سوریه در اینباره نزدیک شود. ترکیه اخیرا به طور پراکنده مواضع نیروهای «دفاع مردمی کردها» در شمال سوریه را هدف قرار داده و بر این باور است این نیروها با حزب کارگران کردستان (پکک) که آنکارا آن را تروریست میداند، ارتباط دارند. از سوی دیگر، تحولات اخیر در سیاست خارجی ترکیه، با حملات ارتش سوریه به مواضع یگانهای دفاع مردمی همراه شده است. ارتش سوریه اخیرا با صدور بیانیهای این گروه را با پکک مرتبط دانسته و در بیانیهای اعلام کرده شاخه نظامی پکک اخیرا اقدامات تحریکآمیز خود را در شهر حسکه تشدید کرده در نتیجه، ارتش مواضع عناصر مسلح را هدف قرار داده است. تغییر دیدگاه دولت ترکیه درباره وضعیت سوریه بویژه شمال آن کشور باعث نزدیک شدن دیدگاههای دولتمردان آن کشور به سیاستهای دولت دمشق و مطرح شدن احتمال نزدیکی بیشتر طرفین به مواضع یکدیگر شده، بویژه آنکه آنکارا اخیرا با روسیه نیز مصالحه کرده است. اظهارات اخیر بنعلی ییلدریم، نخستوزیر ترکیه نیز احتمال این نزدیکی بیشتر را تقویت میکند. ییلدریم گفته است: «از نظر ترکیه، نقش داشتن بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در مرحله انتقالی بلامانع است». این در حالی است که ترکیه قبلا هر گونه نقشی را برای بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در آینده این کشور مردود میدانست. علاوه براین، منابع خبری از سفر روز یکشنبه معاون هاکان فیدان، رئیس سازمان اطلاعاتی ترکیه (میت) به دمشق به منظور گفتوگو با مقامات سوریه درباره دغدغههای مربوط به گسترش مناطق تحت سیطره کردها در سوریه خبر دادهاند. روزنامه لبنانی السفیر به نقل از منابع آگاه عرب نوشت: نخستین نتایج رویارویی اخیر بین ارتش سوریه و کردها در استان حسکه و پیشرفت پروژه کردها برای تشکیل فدرالیسم این بود که مقامات ترکیه و سوریه برای نخستینبار از تابستان سال 2011 گفتوگو از طریق کانالهای محرمانه را آغاز کردند و معاون هاکان فیدان به دمشق سفر کرد. به نوشته این روزنامه، هدف قرار دادن مواضع «نیروهای دفاع مردمی کردها» به دست ارتش سوریه پیامی به ترکیه با این مضمون بود که دمشق و آنکارا با دشمن مشترکی مواجه هستند و سوریه به تنهایی و بدون مداخله ترکیه توانایی کنترل تشکیلات تازهتاسیس کردها را در شمال سوریه از طریق تغییر ائتلافها و تسریع پیوستن ترکیه به محور ایران، روسیه، عراق و سوریه دارد. آنکارا 2 گونه به این پیام پاسخ داد؛ نخستوزیر ترکیه اعلام کرد دمشق شروع به درک تهدید تروریستهای داعش و پکک کرده است و در پیام دوم که محرمانه بود، منابع آگاه عربی میگویند یکی از معاونان هاکان فیدان، رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه روز یکشنبه وارد دمشق شد و با یک مقام ارشد امنیتی سوریه درباره تحولات در شمال این کشور به گفتوگو پرداخت.
شعار داغداران علیه اردوغان
همدردی رئیسجمهور ترکیه با بازماندگان قربانیان حمله انتحاری داعش به یک مراسم عروسی در شهر غازیعینتاپ نهتنها به دلجویی از کردهای این منطقه منجر نشد بلکه مردم خشمگین به سوی نیروهای پلیس بطری پرتاب کردند و شعار «اردوغان قاتل» را سر دادند. انفجار انتحاری مزبور شنبه گذشته توسط یک نوجوان 12 تا 14 ساله در مراسم عروسی یکی از اعضای حزب دموکراتیک خلقها، حزب حامی کردها در ترکیه، 51 کشته و 94 زخمی برجای گذاشت که 69 نفر از مجروحان همچنان در بیمارستان بستری هستند و وضعیت 17 تن از آنان وخیم است. به گفته رجب آکداغ، وزیر بهداشت ترکیه بسیاری از مجروحان زن و کودک هستند. اگرچه رجب طیباردوغان خود این انفجار خونین را کار داعش دانست و هدف از انجام اینگونه حملات را ایجاد تفرقه میان گروههای قومی مختلف از جمله کردها، اعراب و ترکمنها خواند اما دیروز در مراسم تشییع جنازه 12 تن از قربانیان عروسی خونین غازیعینتاپ برخی از معترضان خشمگین که از آنچه قصور دولت در جلوگیری از وقوع این انفجار مینامیدند، خشمگین بودند، علیه رئیسجمهور ترک شعار میدادند. خشم آنها از آن رو است که حکومت ترکیه به رهبری اردوغان همچنان پیوندهای محکمی با سران تکفیریهای داعش و القاعده (جفش) دارد و هنوز به آنها برای جنگ نیابتی در سوریه و عراق کمک میرساند. در عین حال مساله شلاق زدن و سربریدن دهها سرباز ترک در استانبول توسط چهرههای داعشی- تکفیری در جریان کودتای نافرجام 26 تیر، باعث شده کمتر کسی ادعاهای اردوغان درباره داعش را باور کند.
حمله از داخل خاک ترکیه به جرابلس
یکی از مسؤولان گروه تروریستی موسوم به ارتش آزاد سوریه گفته است این نیروها برای خارج ساختن شهر جرابلس از کنترل داعش و جلوگیری از پیشروی نیروهای کرد به سمت عفرین در شمال غرب این کشور قصد حمله از داخل خاک ترکیه را دارند. نیروهای دموکرات تحت حمایت آمریکا متشکل از یگانهای مدافع خلق و قبایل عرب شمال سوریه پس از آزادسازی شهر منبج گفتهاند قصد دارند به سمت غرب پیشروی کرده و شهرهای الباب و جرابلس را نیز از کنترل گروه تروریستی داعش خارج کنند. اما یکی از مسؤولان گروه ارتش آزاد که ارتباط تنگاتنگی با القاعده دارد، به رویترز گفته است آنها میخواهند پیشدستی کنند و قبل از اقدام کردها شهر جرابلس را از داعش پس بگیرند. براساس گزارش یکی از منابع گروه تکفیری احرارالشام، نیروهای ارتش آزاد در کمپی نزدیک مرزهای سوریه به نام قرقمیش در نزدیکی شهر جرابلس مستقر شدهاند. هر روز تعدادی از نیروهای ارتش آزاد از مسیری مخفی از سوریه وارد این کمپ شده و خود را برای حمله به جرابلس آماده میکنند.
تغییر سفیر ترکیه در روسیه
رئیسجمهوری ترکیه سفیر فعلی این کشور در روسیه را برکنار و سفیر جدید آنکارا در مسکو را منصوب کرده است. دولت ترکیه اعلام نکرده دلیل برکناری «اومیت ییلدریم» سفیر پیشین آنکارا در مسکو چه بوده است. مأموریت دیپلماتیک اومیت ییلدریم در روسیه هنوز به اتمام نرسیده است به همین دلیل به نظر میرسد دلیل اصلی برکناری وی از این سمت از اهمیت خاصی برخوردار باشد.