گروه اجتماعی: آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها در سایه اجرای برخی قوانین مانند دریافت هزینه سنوات تحصیلی و ادامه تحصیل دانشجویان سنواتی به شرط پرداخت پول، با برخی حواشی همراه شده است. چند روزی است که دانشجویان دانشگاههای گوناگون بویژه دانشگاه صنعتیشریف با برگزاری تجمعات اعتراضی با در دست داشتن پلاکاردها و دستنوشتههایی با مضامینی مانند «دانشگاه پولکی، جریمه زورکی!» و «من پول زور نمیدهم» نسبت به پولی شدن دانشگاهها اعتراض خود را اعلام کردند. هرچند وزیر علوم و یکی از معاونانش در پاسخ به این اعتراضات مطالبی را عنوان کردهاند اما تداوم نارضایتی دانشجویان دانشگاه صنعتیشریف که روز گذشته هم برای سومین روز پیاپی تجمع دانشجویی برگزار کردند از آن حکایت دارد که پاسخ قانعکنندهای به مطالبات دانشجویان داده نشده است! دانشجویان معتقدند اجرای قانون سنوات هزینههای جاری دانشجویان را تا چند برابر افزایش میدهد و این موضوع مشکلاتی را برای این افراد ایجاد میکند.
3 روز تجمع دانشجویان شریف
روز گذشته تعدادی از دانشجویان دانشگاه صنعتیشریف در اعتراض به قانون سنوات تحصیلی برای سومین روز متوالی تجمع کردند، براساس قانون سنوات تحصیلی، این سنوات پس از اتمام ترم 8 برای دانشجویان کارشناسی، اتمام ترم 4 برای دانشجویان کارشناسی ارشد و اتمام ترم 9 برای دانشجویان دوره دکترا اعمال میشود که با توجه به این شرایط ادامه تحصیل دانشجویان منوط به پرداخت هزینه خواهد شد. این موضوعی است که موجی از نارضایتی دانشجویی را به دنبال داشته و در فاصله زمانی کوتاهی که از آغاز سال تحصیلی جدید در دانشگاهها گذشته باعث شکلگیری تجمعهای دانشجویی برای رساندن صدای اعتراض دانشجویان به مدیران وزارت علوم شده است. بیپاسخ ماندن این مطالبه دانشجویان باعث شد اعتراض تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه صنعتیشریف به اجرای قانون سنوات که روز یکشنبه ۴ مهرماه آغاز شد به روز سوم کشیده شود.
موج اعتراضات سنواتی
این در حالی است که براساس قانون سنوات، دانشجویانی که سنوات قانونی آنها به اتمام رسیده باشد نمیتوانند از تسهیلات صندوق رفاه وزارت علوم استفاده کنند و استفاده از خدمات رفاهی مانند خوابگاه و تغذیه برای آنها هزینههای زیادی را به همراه خواهد داشت. باتوجه به اینکه دانشگاههای دولتی با مشکل کمبود ظرفیت خوابگاهی مواجه هستند در برخی موارد اجرای قانون سنوات منجر میشود به دانشجویانی که مشمول این قانون قرار میگیرند خوابگاه اختصاص داده نشود. وجود چنین تبعاتی در اجرای این قانون باعث شد اعتراضات دانشجویی در دانشگاهای گوناگون به راه افتد.
دومینوی اعتراض در دانشگاههای بزرگ
این در حالی است که دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس از نخستین دانشجویانی بودند که به اجرای قانون سنوات در دانشگاهها اعتراض کردند. این دانشجویان معتقد بودند اجرای این قانون هزینههای دانشجویان را تا ۱۰ برابر افزایش میدهد. پس از آن نوبت به دانشجویان دانشگاه اصفهان رسید که طی هفته گذشته اعتراض خود نسبت به اجرای قانون سنوات اعلام کردند. همچنین ورود دانشجویان جدید در دانشگاه امیرکبیر نیز به عنوان یکی از دانشگاههای بزرگ کشور با تجمع اعتراضآمیز دانشجویان این دانشگاه همزمان شد. این دانشجویان در واکنش به حذف هزینه سنوات تحصیلی عنوان کردند دانشگاههای دولتی نباید پولی شوند. در عین حال اعتراض به اجرای قانون سنوات تنها به دانشگاههایی مانند تربیتمدرس، صنعتی امیرکبیر و اصفهان ختم نشد و دانشجویان دانشگاه صنعتیشریف نیز از ۴ مهرماه اقدام به تجمع اعتراضی کردند، تجمعی که در روزهای 5 و 6 مهرماه نیز ادامه پیدا کرد. این دانشجویان معتقدند قشر دانشجو توانایی پرداخت هزینه برای ادامه تحصیل را ندارند و اجرای این قانون برای دانشجویان دردسرآفرین خواهد بود.
جریمه یک میلیونی در انتظار دانشجویان
در همینباره علیاکبر مومنیملکشاه، دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشگاه صنعتیشریف گفته است: «مدیران دانشگاهها و وزارت علوم باید بپذیرند که لحاظ ۲ یا ۴ سال به عنوان سنوات، کم است و لازم است با یک بازنگری دقیق این مدت افزایش یابد. بنا بر اظهارات وی، در سال تحصیلی جدید ثبتنام دانشجویی که تحصیلش به ترم ۵ کشیده شده منوط به پرداخت رقم جریمهای حدود یک میلیون تومان شده است؛ یعنی دانشجو ابتدا باید این جریمه را بپردازد تا بتواند در ترم جدید ثبتنام کند. آن هم در شرایطی که دانشجوی مورد بحث، دانشجوی روزانه دانشگاه دولتی صنعتیشریف است!