گروه سیاسی: کاترین اشتون، مسؤول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و هیات همراه دیروز با استقبال سیدعباس عراقچی، معاون حقوقی بینالمللی وزارت امور خارجه وارد تهران شدند. اشتون همراه معاون خود هلگا اشمیت و نیز مایکل مان، سخنگوی خود به منظور سفری دو روزه وارد کشورمان شده است. این نخستینبار است که اشتون به تهران سفر میکند. ظاهرا برنامه این سفر در مذاکرات وین، میان ظریف و اشتون نهایی شده است. در این تردیدی نیست که کاترین اشتون تلاش خواهد کرد در این سفر اهدافی را درباره مذاکرات هستهای تعقیب کند. از جمله برخی کارشناسان حدس میزنند وی مایل خواهد بود یادآوری کند که درون اتحادیه اروپایی و آمریکا فشارهای زیادی برای سنگاندازی در مسیر توافق وجود دارد. بنابراین ایران نباید تصور کند زمان طولانی در اختیار دارد. وی همچنین بر اتفاق نظر 1+5 تاکید کرده و خواهد گفت 1+5 همانقدر که در رسیدن به یک توافق نهایی از طریق دیپلماسی جدی است، در اعمال فشارها نیز جدیت خواهد داشت. این احتمال هم وجود دارد اشتون درباره برخی جزئیات مسالهساز در مذاکرات جامع مانند مساله غنیسازی و اراک مایل به مذاکراتی بالاتر از سطح وزیر خارجه با مقامهای ایرانی (مانند رئیسجمهور) باشد. با این حال، کارشناسان حدس میزنند مساله هستهای دستور کار اصلی سفر اشتون به تهران نباشد. به عقیده این کارشناسان، ایران و تیم اشتون درون مذاکرات 1+5 به اندازه کافی وقت برای بحث درباره موضوع هستهای دارند و بنابراین بعید است در این سفر انرژی زیادی بر سر این موضوع گذاشته شود. به گزارش ایران هستهای، کارشناسان میگویند اشتون در مجموع 3 هدف اصلی را در این سفر تعقیب میکند:
1- ارائه وعدههای اقتصادی به ایران مشروط به اینکه توافق نهایی حاصل و امضا شود. این در ادامه خط کاری غرب در ماههای گذشته برای «ایجاد انتظار بهبود» در ایران و مشروط کردن آن به امتیازدهی در موضوع هستهای است. هدف از این کار بیشتر افکار عمومی ایران خواهد بود تا دولت و حاکمیت در ایران.
2- تلاش برای ارتقای جایگاه دولت روحانی در افکار عمومی ایران و القای این موضوع که این دولت در بهبود مناسبات با جهان موفق بوده است.
3- پیگیری گسترش روابط ایران و اتحادیه اروپا که احتمالا به شکل درخواست برای اولا- تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران و ثانیا- اعزام فرستاده حقوق بشری اتحادیه اروپا به ایران و همچنین گسترش مراودات انجیاوها و هیاتهای پارلمانی با جامعه ایران است. نکته مهم در اینجا این است که کارشناسان امنیتی در تهران عقیده دارند سفر اشتون نقطه اوج سفرهای چند ماه گذشته مقامهای اروپایی از جمله هیات پارلمان اروپا و وزرای خارجه ایتالیا، بلژیک و لهستان به ایران است که در همه آنها برجستهترین نکته حمایت از جریان فتنه در ایران، تلاش برای مشروط کردن بهبود روابط ایران با اروپا به ایجاد آزادیعمل برای جریان فتنه تحتپوشش عنوان «حقوق بشر» و همچنین کشاندن ایران پای میز مذاکره حقوق بشری بوده است. کارشناسان میگویند این مساله که نوعی زمینهسازی برای مداخله مستمر در امور ایران و توانمند و امیدوار کردن جریان غربگرا در ایران است، بیش از مساله هستهای برای اشتون اهمیت خواهد داشت. تقریبا همه مقامهای اروپایی که در این مدت به ایران سفر کردهاند اظهاراتی گستاخانه درباره وضعیت حقوق بشر بویژه نوع برخورد با سران و فعالان فتنه 88 بر زبان آوردهاند و حتی در یک مورد نیز پاسخی درخور دریافت نکردهاند. هنوز روشن نیست آیا وزارت امور خارجه تمهیدی برای مقابله با این موضوع دارد یا اینکه تلویحا از آن استقبال میکند.