گروه اقتصادی: مدتی پیش نرخ جدید خوراک پتروشیمیها اعلام شد اما فعالان بخش خصوصی نفت اعتقاد دارند وزارت نفت در ایامی که رکود صنعت را فرا گرفته به جای حمایت، علیه آنها اقدام میکند. مدیرعامل پتروشیمی جم گفت: آقای زنگنه قانون را قبول ندارد و مصوبهای که برای قیمت اتان ابلاغ شده نهتنها با قانون موجود همخوانی ندارد، بلکه بدون اطلاع وزارتخانههای صنعت و اقتصاد بوده و حتی شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز از جزئیات آن بیاطلاع بوده است! «سیدحسین میرافضلی» مدیرعامل شرکت پتروشیمی جم در نشست خبری اظهار داشت: در کشور چین مثل قارچ کارخانه سبز میشود و در کشور عربستان، به سرعت صنعت در حال رشد است؛ امارات، ترکیه و قطر نیز به سرعت در حال صنعتیشدن هستند اما ایران از این عرصه بشدت رقابتی عقب مانده است. وی افزود: در زمانی که ما در توسعه صنعت پتروشیمی درجا زدیم، شرکت سابیک عربستان که مهمترین رقیب منطقهای ما است، چنان رشدی کرد که دیگر در صنعت پتروشیمی قابل مقایسه با ایران نیست. میرافضلی با بیان اینکه «چین با خرید LPG از ایران سودآوری سرشاری دارد»، گفت: هر تن LPG ایران حدود 350 دلار به چین فروخته میشود و در 60 کارخانهای که چین برای تولید پروپیلن و پلی پروپیلن احداث کرده، تبدیل به محصولاتی میشود که در هر تن 1100 تا 1800 دلار به کشورهای دیگر از جمله ایران فروخته میشود. وی ادامه داد: این میزان ارزش افزوده میتوانست در ایران تولید شود اما مهم این است که ما ابتدا اولویتهای توسعهای کشور را مشخص کنیم؛ به طور مثال در طول سال حدود 10 میلیون تن گندم در ایران تولید میشود که برای تولید این میزان گندم باید 3 میلیون هکتار زمین زیر کشت رود و 20 تا 30 میلیارد مترمکعب آب مصرف میشود و در نهایت 12 هزار میلیارد تومان برای ایران درآمدزایی به دنبال دارد، در حالی که با احداث 2 کارخانه PDH که زمینی محدود نیاز دارند و با نیاز آبی
6 میلیون مترمکعب در سال فعال خواهند بود، درآمدزایی بیش از 12 میلیارد دلار برای کشور محقق میشود. مدیرعامل پتروشیمی جم با بیان اینکه «پتروشیمی باید اولویت توسعه کشور باشد»، گفت: مزیت ایران در توسعه کشاورزی نیست، بلکه توسعه پتروشیمی است. وی افزود: در حالی که عربستان در نزدیکی ما ساخت 9 کارخانه PDH را در دست اجرا دارد و با هزینه بسیار بیشتر از ایران، خوراک LPG برای خود تأمین میکند، ما از LPG تولیدی خود حتی یک تن هم ارزش افزوده ایجاد نمیکنیم و کاملاً به خامفروشی LPG میپردازیم. وی ادامه داد: اما متأسفانه شاهد این هستیم که با تصمیمات هیجانی به یکباره قوانینی مصوب و ابلاغ میشود که توجیه اقتصادی سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی را به طور کلی زیرسوال میبرد؛ با 2 سخنرانی هیجانی و احساسی در مجلس شورای اسلامی، به یکباره نرخ خوراک متان از 5/2 سنت به 13 سنت رسید و بسیار جلسه برگزار کردیم و مکاتبه کردیم تا توانستیم به سختی این نرخ را به 8 سنت برسانیم. این فعال بخش خصوصی تصریح کرد: اما درباره اتان، با وجود اینکه تأکید قانونی وجود دارد و در قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت آمده که وزارت نفت مکلف است قیمت خوراک گاز و خوراک مایع تحویلی به واحدهای صنعتی، پالایشی و پتروشیمیها را با رعایت معیارهایی چون اعمال تخفیف تا 30 درصد با انعقاد قراردادهای بلندمدت برای واحدهایی که بتوانند جهت تأمین مواد اولیه واحدهای پتروشیمی داخلی که محصولات میانی و نهایی تولید میکنند، تعیین کند و در بخشی از این قانون آمده که آییننامه مربوط باید توسط 3 وزارتخانه نفت، صنعت و اقتصاد تهی شده و به تصویب هیات وزیران برسد؛ این موارد در حالی است که آقای زنگنه قانون را قبول ندارد و مصوبهای که برای قیمت اتان ابلاغ شده نهتنها با این قانون همخوانی ندارد، بلکه بدون اطلاع وزارت صنعت و اقتصاد بوده و حتی شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز از جزئیات آن بیاطلاع بوده است. وی خاطرنشان کرد: درخواست بخش خصوصی از آقای زنگنه قانونمداری است و ما معتقدیم اگر قانون به درستی اجرایی شود، نتیجه آن را در سرمایهگذاری برای توسعه صنعت پتروشیمی میبینیم. میرافضلی افزود: اگر وزیر نفت قانون را قبول ندارد، طی مکاتبه با مجلس شورای اسلامی به اصلاح قانون اقدام کند، نه آنکه قانونی موجود باشد و برخلاف آن عمل شود. مدیرعامل پتروشیمی جم سود سالانه این مجتمع پتروشیمی را در حال حاضر حدود 17 تا 18 درصد دانست و گفت: این میزان سود حتی از سود بانکی نیز کمتر است، در حالی که سودی را متعارف میدانیم که حداقل از سود سیستم بانکی بیشتر باشد.
اعتراض رسمی اتحادیه فرآوردههای نفتی
برخیها معتقدند بخش خصوصی نفت با خرید خوراک ارزان پتروشیمیها قصد دارد از این رانت استفاده کند تا به سودآوری بیشتری دست یابد و به همین علت با افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها موافق هستند. رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی اعتقاد دارد موضوع رانتخواری بخش خصوصی نفت صحیح نیست و این دولتیها هستند که از رانت استفاده میکنند. رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی با اشاره به ابلاغیه افزایش قیمت خوراک برخی فرآوردههای نفتی گفت: ما مراتب اعتراض خود را به طور رسمی به نهادهای قانونی ارائه کردهایم. رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی در یک نشست خبری با اشاره به ابلاغیه افزایش قیمت خوراک برخی فرآوردههای نفتی گفت: این ابلاغیه بخشهای مختلفی دارد که در بعضی از این بخشها مخالف 100 درصد هستیم و در برخی نیز گلایهای نداریم. فرزان گلچین با اشاره به اینکه افزایش قیمتها باید منطقی باشد، گفت: ما با افزایش قیمت منطقی به هیچ وجه مخالف نیستیم و تنها حرف ما این است که باید این افزایشها براساس یک اصولی صورت گیرد و با تغییر یکپارچه آن اعتراض داریم. وی با تاکید بر اینکه این افزایش قیمت حدود 30 درصد را شامل شده است، گفت: افزایش قیمت موجب شده است تا به یکباره بار سنگینی روی دوش تولیدکنندگان قرار گیرد به طوری که در کنار افزایش قیمت نفت شاهد تصمیم دولت به افزایش قیمت خوراک با دلار آزاد هستیم. گلچین با تاکید بر اینکه در شرایط اقتصادی اینگونه افزایشها هرگز انجام نمیشود، گفت: روشهای افزایش قیمت ما غیرمعمول است و هرگز با شعار تسهیل صادرات و اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد. وی با اشاره به افزایش قیمت خوراک قیر گفت: با این شرایط قطعا قیمت قیر نیز 30 درصد افزایش پیدا میکند که میتواند در آینده تولید قیر ایران نیز تاثیرگذار باشد. وی تاکید کرد: برخی معتقدند بخش خصوصی از رانت استفاده میکند اما من میگویم بخش خصوصی واقعی هرگز سراغ رانت نرفته است و این بخش دولتی است که میبینیم از رانـتهای کلان برخوردار است.