تجارت چمدانی یکی از فعالیتهای مرزنشینان است که در کنار بازارچه مرزی سومار نهتنها نتوانسته مرهمی برای زخم بیکاری جوانان باشد، بلکه مانند یک بیمار نیاز به درمان اورژانسی دارد. بیکاری روزبهروز دامن جوانان استان کرمانشاه را میگیرد و با وجود بسترهای عظیم در بخشهای مختلف همچنان شاهد نگرانی جوانان و بیماری این قشر که سرمایههای نظاماند، هستیم. شاید اگر هر کشور دیگری از وجود بازارچههای مرزی و امکان تجارت خارجی بهواسطه قرارگرفتن در موقعیتهای استراتژیک مرزی برخوردار میبود امروز الگوی تجارت و اشتغالزایی بهحساب میآمد اما متاسفانه در سومار تنها شنیدن نام بازارچه مرزی گوشنواز است. یکی از ساکنان روستایی دورافتاده در دهستان ویژهنان شهرستان گیلانغرب در گفتوگو با مهر با اشاره به وضعیت نامناسب اشتغال توضیح داد: متاسفانه بازارچه مرزی سومار دستاورد خاصی برای اشتغالزایی نداشته و ما عملا نتیجهای نمیبینیم. وی با اشاره به مشکلات بازارچه رسمی سومار اظهار کرد: من ساکن این منطقه و دارای تحصیلات دانشگاهی هستم اما هنوز نتوانستهام در بازارچه سومار مکانی برای کار بیابم و باید دنبال واسطه باشم. این جوان کولهبری را ازجمله راهکارهای پیشنهادی برای اشتغال هرچند اندک جوانان گیلانغربی و برونرفت از بخشی از مشکلات این منطقه دانست و افزود: حدود ۷ ماه پیش فرماندار سابق گیلانغرب فعال شدن کولهبری از بازارچه مرزی سومار را اعلام کرد و همچنین عنوان شد که امکان واردات کالا از عراق از سر گرفته میشود. وی بیان کرد: اکنون که ماهها از خبر فعالیت کولهبری در بازارچه مرزی سومار میگذرد، غیر از شعار و وعده، خبر دیگری نیست. مرزنشینان گیلانغربی هماکنون در انتظار وعدهای دیگر بسر میبرند و امیدوارند فعالیت کولهبری در قالب تعاونیها ساماندهی شود. همتی، معاون فرمانداری گیلانغرب در گفتوگو با مهر، بهبود وضعیت معیشتی مردم و رونق اقتصادی را ازجمله دلایل فعال شدن بازارچه موقت مرزی سومار دانست و اظهار داشت: فعال شدن تجارت چمدانی همواره جزو موارد اولویتدار برای پیگیری بود اما به دلیل عدم وجود مجوز از سوی مراجع ذیصلاح، با فعالیت کولهبری مخالفت شد و با این روند کار، کولهبری در بازارچه مرزی سومار فعال نشد. وی تجارت چمدانی از طریق بازارچه مرزی سومار را از خواستههای مردم منطقه گیلانغرب دانست و گفت: متاسفانه تاکنون فعالیت کولهبری برای مرزنشینان سومار و گیلانغرب فراهم نشده است. معاون فرمانداری گیلانغرب همچنین با اشاره به اهمیت راههای مواصلاتی بازارچه مرزی سومار افزود: احداث راه ترانزیتی بازارچه از طریق زلهزرد مورد موافقت وزارت راه قرارگرفته و سال گذشته نیز ۶۰ میلیارد تومان اعتبار به آن تخصیص یافت. همچنین ۱۲ میلیارد تومان اعتبار برای بهسازی و اصلاح محور ویژهنان به سومار تا زمان احداث جاده زلهزرد اختصاص یافت. همتی در ادامه با اشاره به مشکلات تعاونیهای مرزنشین لالههای سرخ و مقاومت گفت: بیش از ۴۰ هزار نفر در قالب این دو تعاونی ثبتنام کردهاند که نیاز به بازنگری دارد.
وی انتظارات مردم درباره سروسامان گرفتن تجارت کولهبری را مطالبهای بحق دانست و افزود: ما پیگیر این مهم هستیم، اما تا زمانی که بازارچه موقت مرزی سومار رسمی نشود این مشکلات بر زندگی مردم تاثیر خواهد گذاشت. آذر ولیزاده، دبیر حزب اسلامی کار در شورای قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب نیز در گفتوگو با مهر، اظهار داشت: من موافق کولهبری نیستم و شأن مردم را بالاتر از کولهبری میدانم و میتوان گفت کولهبری یک مسکن موضعی برای درد بیکاری جوانان است.
ولیزاده با بیان اینکه باید قانونی برای فعالیت کولهبری تعریف شود، تصریح کرد: کولهبری بهعنوان یک شغل در شأن مردم منطقه نیست و غیرقابلقبول است اما عدهای فضا را به سمتی سوق دادند که با فعال شدن کولهبری، شغل در منطقه ایجاد شود اما در صورت فعال شدن تجارت چمدانی مساله مبارزه با قاچاق را نیز باید مورد توجه قرار داد.
وی درباره تعاونیهای مرزنشین نیز گفت: در ابتدا قرار بر این شد تا مرزنشینانی که کارت مرزنشینی دارند در قالب تعاونیهای مرزنشینی یا بنگاههای کوچک مرزی بهعنوان پایگاه در مرز ساکن شوند و از این طریق اجناسی را وارد یا خارج کنند که این مهم روی کاغذ رفت اما اجرا نشد.