printlogo


کد خبر: 169254تاریخ: 1395/10/2 00:00
گزارش «وطن امروز» از وضعیت آشفته بازار ارز
دلار 4030

گروه اقتصادی: قیمت 4000 تومانی دلار بعد از چند روز پنهانکاری، روز گذشته در تابلوی صرافی‌ها هم ثبت شد تا رسما بازار آزاد وارد فاز قیمتی جدید شود. به گزارش «وطن‌امروز»، روز گذشته بازار آزاد ارز التهاب شدیدی داشت و بسیاری از صرافان به علت نوسان شدید قیمتی ارز نمی‌فروختند و همین مساله التهاب را بیشتر می‌کرد. برخی صرافان نیز نرخ ارز را از تابلوهای خود حذف کردند و عبارت دلار نداریم را نصب کردند. صرافانی که اقدام به فروش ارز می‌کردند دلار را تا 4030 تومان نیز به فروش رساندند و ارز در ساعات مختلف نرخ‌های مختلف داشت.  صرافان بسیار کلافه بودند و نمی‌دانستند باید چه کنند. حتی صرافی بانک ملی روز گذشته تابلوی خود را خاموش کرد و در چنین اوضاعی به صورت محسوسی از تعداد خریداران کاسته شده و بازار آزاد بی‌رمق شده بود.
حمایت دولت از دلار 4000 تومانی؟
یکی از خبرگزاری‌ها روز گذشته گزارش داد که دولت از دلار 4000 تومانی حمایت می‌کند. گزارش میدانی از بازار ارز در میدان فردوسی حکایت از نوسان 100 تومانی قیمت در صرافی‌ها و دلالان حاشیه میدان داشت به گونه‌ای که صرافی‌ها نرخ دلار را 4005 تا 4010 تومان اعلام می‌کردند و دلالان حاشیه خیابان 4000 تومان قیمت می‌دادند.
فعالان بازار ارز عوامل مختلفی را برای افزایش نرخ ارز عنوان می‌کنند اما معتقدند بانک مرکزی از نرخ 4000 تومانی دلار حمایت می‌کند و اساسا دیروز دلار در بازار 4000 تومان قیمت خورده بود.
به گفته فعالان بازار ارز، نزدیک شدن به سال جدید میلادی که معمولا با افزایش سفرهای خارجی و رشد تقاضا برای خرید ارز همراه است از عوامل تاثیرگذار بر نرخ دلار است. نرخ دلار دیروز در حالی خط مقاومت 4000 تومان را شکست که بسیاری معتقد بودند به‌خاطر جو روانی چنین افزایشی در بازار، بانک مرکزی تلاش خواهد کرد این رخداد را تا پایان سال به تعویق بیندازد. دولت روحانی در 3 سال گذشته تلاش کرد نرخ دلار را در محدوده 3500 تومان کنترل کرده و ثبات بازارها را حفظ کند اما نوسانات هفته‌های اخیر بار دیگر مبادلات اقتصادی را در نگرانی ناپایداری نرخ ارز
 فرو برده و مبادلات را دچار تاخیر کرده است. از سوی دیگر اثر شوک نرخ ارز، قیمت‌ها را تحت‌الشعاع قرار داده و تلاش‌های بانک مرکزی را برای تک‌نرخی کردن تورم با مخاطره روبه‌رو کرده است.  این گزارش حاکی است دیروز بهای دیگر ارزهای مهم نیر در بازار افزایش یافت. به گونه‌ای که یورو با 22 تومان افزایش 4260 تومان، پوند با 15تومان افزایش 4940 تومان و درهم 1115 تومان بود. این گزارش حاکی است همچنین سکه یک گرمی 198 هزار تومان، ربع سکه 322 هزار تومان، نیم‌سکه 602 هزار تومان و سکه بهار آزادی یک میلیون و 144 هزار تومان به فروش رسید.
صرافان: دلار نیست؛ بانک مرکزی ارز نمی‌دهد
طبق اذعان صرافی‌ها، یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت دلار طی روزهای اخیر و بویژه دیروز عرضه محدود ارز از سوی بانک مرکزی و افزایش تقاضاست. دلار البته مدتی است که سودای افزایش قیمت در سر دارد و کارشناسان اقتصادی جبران کسری بودجه دولت را از دلایل اصلی افزایش قیمت این ارز از سوی دولت اعلام کرده بودند ولی دولتمردان هرگونه افزایش قیمت عمدی دلار را کتمان و این نوسانات را برای بازار ارز طبیعی و البته مقطعی اعلام کردند. بنابر نظر اکثر کارشناسان، افزایش اخیر نرخ ارز می‌تواند یکی از معدود دستاوردهای مهم اقتصادی دولت یازدهم را که همان کاهش نرخ تورم هست تهدید کند و موجبات صعودی شدن مجدد نرخ تورم را فراهم آورد. برخی اقتصاددانان و مشاوران اقتصادی نزدیک به دولت هم معتقدند سیاست تک‌نرخی شدن ارز هم می‌تواند موجب افزایش نرخ تورم شود، بر همین اساس، دستور توقف برنامه دولت برای تک‌نرخی شدن ارز تا اواسط سال 96 صادر شده است. دلایل متعددی از سوی فعالان اقتصادی و کارشناسان برای گران شدن دلار تا 4000 تومان مطرح شد، از جمله اینکه شاید طرح دولت برای تک‌نرخی شدن ارز پشت‌پرده این گرانی باشد. این در حالی است که رئیس‌کل بانک مرکزی همه دلایلی را که از دست داشتن دولت در این کار خبر می‌داد، رد کرد. صرافان و فعالان بازار ارز اما بر‌خلاف دولتی‌ها معتقدند دست‌های پشت‌پرده باز هم در تلاش برای گرانی دلار هستند و این بار هم با دستکاری عرضه و تقاضا سعی در برهم زدن توازن بازار دارند. یکی از صراف‌ها که سال‌ها در بازار ارز مشغول فعالیت است در همین ارتباط به خبرنگار تسنیم می‌گوید: بانک مرکزی حدود یک هفته است که عرضه خود را در بازار  بشدت محدود کرده و همین موجب شده تا ارز نقدی در بازار نباشد. وی با بیان اینکه دلار نقدی در بازار خیلی کم است، گفت: این درحالی است که تقاضای مردم برای دلار بالاست ولی به‌ دلیل نبود ارز، متقاضیان نمی‌توانند نیاز ارزی خود را تأمین کنند. صراف دیگری هم که از فعالان بازار به‌شمار می‌رود از نبود دلار برای خرید و فروش در بازار می‌گوید و تأکید دارد: بانک مرکزی عرضه خود را قطره‌چکانی کرده و همین عامل گرانی دلار است.
 عامل سیاسی و منطقه‌ای در گرانی دلار دخیل نیست
یکی دیگر از فعالان بازار ارز در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش قیمت دلار دلایل سیاسی دارد و می‌تواند به‌خاطر نوسانات منطقه باشد، گفت: هیچ علتی در منطقه نمی‌تواند گرانی دلار را رقم زده باشد، این گرانی به‌خاطر نبود عرضه از سوی دولت است. وی متقاضیان اصلی خرید دلار در روزهای جاری را مردم عادی اعلام کرد و گفت: هر سال با نزدیک شدن به سال نو میلادی و ماه‌های پایانی سال شاهد افزایش قیمت در بازار ارز هستیم ولی امسال قیمت رکورد قابل تأملی را ثبت کرد.
 صراف‌ها: خودشان دلار را گران کردند
یکی از واسطه‌های ارز که در خیابان فردوسی حضور دارد با تأکید بر اینکه حوادث اخیر در منطقه هیچ ارتباطی با گرانی دلار ندارد، می‌گوید: خودشان (دولت و بانک مرکزی) دلار را گران کرده‌اند. وی با تأکید بر اینکه افزایش قیمت دلار مانند زمان احمدی‌نژاد نیست که یکباره 200-100 تومان گران شود، گفت: از بعد از اربعین دلار هر روز
 30-20 تومان گران می‌شود و این افزایش پله‌ای تایید می‌کند که دولت خودش قیمت را بالا برده است. صراف دیگری هم ضمن تأکید بر اینکه در افزایش قیمت دلار صراف و دلال و مغازه‌دار و بازاری نقشی ندارند، گفت: اگر دلار بالا برود به‌ضرر مردم است چراکه قیمت تمام کالا و خدمات افزایش می‌یابد.


Page Generated in 0/0067 sec