گروه اقتصادی: با آغاز سال نوی میلادی هیجان بازار ارز در تهران نیز خوابید بهطوری که نرخ دلار تا 3888 تومان کاهش یافت. به گزارش «وطنامروز»، التهاب نرخ ارز در هفته گذشته موجب شد نرخ دلار تا 4160 تومان نیز افزایش یابد اما با آغاز سال نوی میلادی و کاهش تقاضا التهاب بازار ارز نیز تا حدودی کاهش یافته است. البته رئیسکل بانک مرکزی روز گذشته اعلام کرد نرخ واقعی دلار 3600 تومان یعنی 320 تومان کمتر از نرخ فعلی است. نوسان دلار دیروز نیز ادامه یافت و در ساعات مختلف نرخهای متفاوتی داشت. دلار ظهر دیروز 3888 تومان و چند ساعت بعد 3920 تومان فروخته شد. رئیسکل بانک مرکزی با اعلام اینکه تا زمانی که تسویهحسابهای تجارت خارجی توسط صرافیها صورت میگیرد نمیتوانیم به شرایط عادی قبل از تحریمها برسیم، گفت: ۳۶۰۰ تومان میتواند نرخ واقعی ارز باشد. به گزارش تسنیم، ولیالله سیف در این باره اظهار داشت: یکی از دستاوردهای ما آرامش در بازار ارز است و دولت توانسته نوسانات ارز را کنترل کند. سیف افزود: پس از برجام نیز شاهد چالشهایی در عرصه بازار بودیم. گشایش بانکی بهکندی صورت گرفته اما آنچه واقع شده توانسته فضای اقتصاد را بهبود ببخشد، ما هماکنون میتوانیم با سوئیفت ارتباطات برونبانکی در عرصه بینالملل داشته باشیم که اتفاقی فرخنده است. وی در تشریح نمودار ارزی بین سالهای 92 تا 95 نیز گفت: قیمت ارز در اوایل سال 92 به بالای 3650 تومان و در پایان همان سال به 3011 تومان رسیده است. در سال 93 از رقم 3050 تومان شروع شده و به 3392 تومان رسیده و در پایان سال به رقم 3472 تومان رسیده است. در سال 94 نیز از 3455 تومان شروع شده و به 3145 تومان در پایان سال رسیده است. وی ادامه داد: باثباتترین وضعیت ارز 8 ماه نخست امسال بوده است. سیف تصریح کرد: 3600 تومان میتواند نرخ واقعی ارز باشد اگرچه نمیتوان قیمت دقیق ارز را بهقطعیت اعلام کرد اما رقم اعلام شده با توجه به شرایط کنونی کشور رقم درستی است.
اظهارات دلاری
اظهارات ولیالله سیف در روزهای ابتدایی آغاز بهکار دولت یازدهم درباره قیمت واقعی دلار جنجال به پا کرد. در آن روزها که احتمال کاهش نرخ دلار به زیر 3000 تومان بود، سیف اعلام کرده بود قیمت واقعی دلار کمتر از 3000 تومان نیست و ارزانتر از این نخواهد شد. این اظهارات موجب شد نرخ دلار در سال 1392 در بازار آزاد تکان بخورد. همچنین التهاب بازار ارز در پاییز و ابتدای زمستان به یک رویه تبدیل شده است. اما نکته عجیب در اظهارات سیف موضوع تزریق دلار به بازار آزاد است. سیف مدعی شد 6 میلیارد دلار ارز به بازار آزاد تزریق شده تا بازار کنترل شود اما این اظهارات را بعد از خوابیدن التهابات انجام داد، در حالی که انتشار این خبر میتوانست در اوج هیجانات خریداران موجب فروکش کردن گرانیها شود. فروش حداقل ۶ میلیارد دلاری ارز با نرخهای جدید در بازار آزاد برای فروکشکردن نرخ ارز با احتساب افزایش حدود ۵۰۰ تومانی نرخ دلار در هفتههای اخیر، حداقل ۳۰۰۰ میلیارد تومان درآمد جدید نصیب دولت کرده که با این رقم میتواند یارانه یک ماه را پرداخت کند.
2 روز پیش برای نخستین بار جمعی از مسؤولان اسبق بانک مرکزی به موضوع فروش ارز در بازار آزاد اشاره کردند، به این ترتیب برآورد اولیهای از روند فروش ارز در مرکز مبادلات ارزی بانک مرکزی و بازار آزاد اعم از صرافیها و سیستم بانکی به دست آمد. براساس لایحه بودجه 96، ارقام مبنای محاسبات منابع حاصل از نفت به این شرح است: قیمت هر بشکه نفتخام و میعانات گازی 55 دلار، نرخ برابری دلار 3300 تومان، صادرات نفت خام 175/2 میلیون بشکه در روز، صادرات میعانات گازی 245 هزار بشکه و فروش میعانات گازی به پتروشیمیها حدود 113 هزار بشکه در روز، همچنین سهم دولت از این منابع 111 هزار میلیارد تومان است. (این منابع در سال جاری برای نفتخام 72 هزار میلیارد تومان و منابع نفت و فرآوردههای نفتی 74 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.) به این ترتیب برای سال آینده درآمد نفتی 33 میلیارد دلاری در نظر گرفته شده است. همچنین سیدکمال سیدعلی، معاون اسبق بانک مرکزی در اینباره گفته است: در سال جاری 5/1 برابر افزایش عرضه ارز داشتیم و در 9 ماه ابتدای امسال حدود 20 میلیارد دلار در اتاق مبادلات ارزی فروخته شد. وی با تأکید بر اینکه در سال جاری باید 31 میلیارد دلار ارز برای واردات تأمین شود، گفت: همچنین 22 میلیارد دلار نیز قاچاق داریم که میشود 53 میلیارد دلار و این مبلغ باید از سوی بانک مرکزی تأمین شود. با توجه به اظهارات این مقام مسؤول در دولت یازدهم، میتوان گفت سالانه بانک مرکزی بهعنوان تنظیمکننده بازار ارزی کشور حدود 20 میلیارد دلار ارز به مرکز مبادلات ارزی و حدود 30 میلیارد دلار نیز به بازار آزاد تزریق میکند. مشخص شدن عدد 30 میلیارد دلار از عرضه ارز در سیستم بازار آزاد میتواند پاسخگوی سوالات زیادی درباره عدد نرخ ارز و فروش نفت در بودجههای سالانه باشد. هرچند دولت اعلام کرده دخالتی در افزایش اخیر نرخ ارز نداشته است ولی افزایش 500 تومانی نرخ دلار در یکی، دو ماه اخیر سود سرشاری را نصیب دولت کرده و به این ترتیب بخشی از کسری بودجههایش را میتواند جبران کند. همچنین سیف، رئیسکل بانک مرکزی در جلسه ارزی شنبه با اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از عرضه اخیر حدود 6 میلیارد دلار ارز در بازار آزاد خبر داده است تا از این طریق افزایش نرخ دلار را کنترل کند. اگر این 6 میلیارد دلار در بازار آزاد با قیمتهای جدید فروخته شده باشد نشان میدهد دولت با فروش همین 6 میلیارد دلار، از محل افزایش حدود 500 تومانی نرخ ارز در هفتههای اخیر حدود 3 هزار میلیارد تومان درآمد جدید بهدست آورده است که تقریباً معادل یک ماه یارانه نقدی است. این رقم به آن اندازه جذاب است که هر دولتی را برای بهدست آوردن درآمدهای بیشتر ترغیب به افزایش عرضه ارز در بازارهای آزاد میکند. البته اگر فروش ارز دولت به بانکها در هفتههای اخیر را هم اضافه کنیم، افزایش ریالی درآمد دولت بیش از این رقم خواهد بود.