گروه اقتصادی: حسن روحانی در گفتوگوی تلویزیونی یکشنبه شب خود وضعیت اقتصادی کشور را خوب توصیف کرد. حسن روحانی، رئیسجمهور در گفتوگوی زنده تلویزیونی در پاسخ به نخستین سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه بیکاری در کشور رو به افزایش است و اخیرا نیز وزیر کشور گفته بود 3 فرزند بیکار در منزل دارد و وقتی فرزندان وزیر بیکار باشند، وضعیت را میشود ارزیابی کرد؛ وضعیت اشتغال را چگونه میبینید؟ خاطرنشان کرد: مساله اشتغال مهمترین مساله کشور است. روحانی با بیان اینکه در میان همه مسائلی که حائز اهمیت است، به نظر من اشتغال مهمترین است، تصریح کرد: بیکاری میتواند معضل بسیار بزرگی برای جامعه و کشور ما باشد؛ بسیار نگرانکننده است که در داخل خانه یک یا دو یا حتی بیشتر جوان بیکار باشند.
23 میلیون نفر شاغل داریم
به گزارش تسنیم، رئیسجمهور در ادامه اظهار داشت: ما در 2 سال گذشته آمار نسبتا مناسبی برای اشتغال داریم، یعنی کل شاغلان ما در سال 92 حدود 21 میلیون و 300 هزار بوده، است. همانگونه که در نمودارها ملاحظه میکنید، مشخص میشود وضع اشتغال ما چگونه بوده و بعد از آن بتدریج در 2 سال گذشته شرایط اشتغال ما شرایط بهتری شده است. رئیسجمهور تاکید کرد: امروز کل شاغلان ما 23 میلیون نفر هستند، یعنی در 2 سال گذشته تقریبا 700 هزار شغل داشتیم و امروز 23 میلیون شاغل داریم و رقم بیکاری هم اضافه شده است. متقاضی ما تابستان امسال یک رکورد بوده، یعنی یکمیلیون و 200 هزار نفر خواستار شغل و در شرایطی بودند که میخواستند مشغول به کار شوند. در طول یک سال، اشتغال از تابستان سال گذشته تا تابستان امسال 704 هزار شغل است. یک سال قبل هم 700 هزار شغل ایجاد شده که رقم بسیار بالایی است. روحانی ادامه داد: کشورهایی که در طول دهه گذشته به طور متوسط بالای 600 هزار در سال شغل ایجاد کردهاند، 5 کشور بودند، یعنی 700 هزار شغل برای یک سال، رقم بسیار بالایی است اما در عین حال بیکارهای جدید هم به بیکارهای قبلی اضافه میشوند. بر همین اساس اگر در یک سال یک میلیون نفر وارد بازار کار شوند و 700 هزار شغل ایجاد کنیم، یعنی 300 هزار بیکار داریم. وی همچنین گفت: در این دو سال گذشته به طور نسبی وضع اشتغال خوب بوده اما نسبت به تقاضا باز هم فاصله داریم. دولت، بخش خصوصی و کارآفرینان و قوای دیگر، همه باید دست در دست هم بدهیم تا به نرم مدنظرمان برسیم. روحانی فضای مجازی را یکی از راههای ایجاد اشتغال دانست و افزود: مردم میتوانند شغلهای مناسب داشته باشند. در یک سال گذشته 100 هزار شغل در آیتیسی و فناوری اطلاعات به وجود آمده است؛ برای این کار ما باید فضای مجازی مناسبی داشته باشیم و باندها و پهنای باندهای ما مناسب باشد. وی ادامه داد: برای شبکههای اجتماعی باید سختگیریها را کم کنیم؛ مردم امروز زندگیشان تقریبا کمکم با شبکههای اجتماعی است، ارتباطشان، شغلشان و بسیاری از اشتغالها در همین زمینه است و در این بین اگر فردی اخلال در جذب سرمایه ایجاد کند، به بازار کار صدمه زده، حتی اگر قوای دیگر همکاری کمتری داشته باشند، صدمه زده میشود. وی گفت: از حرکت به سمت اشتغال خوشحالم ولی فاصلهای با افراد جویای کار داریم؛ اینکه 300 یا 400 هزار نفر بدون شغل بمانند بسیار نگرانکننده است. هم رشد ما در اشتغال خوب بوده و هم متأسفانه بیکاری ما افزایش یافته است. رئیسجمهور بر همین اساس خاطرنشان کرد: اقتصاد ما به اندازهای که توانسته اشتغال ایجاد کند، نتوانسته جذب بازار کار کند، بنابراین باید همه تلاش کنیم فضای مناسبی را ایجاد کنیم.
اعلام آمار از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی
روحانی به آمار مرکز آمار ایران و بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: مرکز آمار ایران و بانک مرکزی متکلف هستند و بررسی میکنند و نتایج و آمار را اعلام میکنند، البته از ابتدای کار در همان پیام نوروزی به مردم عزیز عرض کردم که امسال سالی است که هدفگذاری کردیم تا 5 درصد رشد داشته باشیم. برخی گفتند این اعلام زود بود، چون معلوم نیست ما به رشد 5 درصد برسیم. از ماههای اولیه حرکتهایی که در جامعه بود به ما نشان میداد به سمت این رشد خواهیم رفت. وی با بیان اینکه در زمینه تولیدات نفتی و گازی و میعانات و همچنین در کشاورزی شاهد رشد بودیم، تصریح کرد: از شرایط محصول گندم معلوم بود که در بخش کشاورزی شاهد رشد هستیم. روحانی تصریح کرد: علاوه بر آن نیز ستاد اقتصاد مقاومتی تلاشهایی کرد، چون واحدهای صنعتی کوچک و متوسط به تسهیلات بانکی نیازمند بودند تا این تسهیلات را در اختیار آنها قرار دهیم. تا یکی دو ماه پیش 15 هزار واحد از تسهیلات استفاده کرده بودند. همه اینها علامتی بود که حرکت به سمت رشد اقتصادی است.
رشد اقتصادی؛ 6/4 یا 7/4درصد؟
رئیسجمهور اظهار داشت: صادرات غیرنفتی و نفتی ما افزایش پیدا کرده بود و لذا در 3 ماهه اول، ما شاهد رشد بودیم. مرکز آمار اعلام کرد میزان رشد حدود 5/4 در 3 ماهه اول بود و انتظار داشتیم بیشتر باشد و رشد 6 ماه امسال بانک مرکزی 4/7 است. طبق محاسبات مرکز آمار، رشد 4/6 است، البته در این بین سال پایه متفاوت است اما این آمار در بعضی از محاسبات و آیتمها تفاوت دارد و این اختلافات کمتر خواهد شد. رئیسجمهور گفت: در بخش گردشگری نیز شاهد رشد بودیم. هتلهای ما برخلاف گذشته برای ماهها جا ندارند و رزرو شده و در بخش تولیدات صنعتی رشد مناسب بوده، یعنی این رشد در این بخش 1/4 است و در خدمات 8/4 و نفت 1/2 است. مجموعا رشد اقتصادی ما 4/6 میشود. وی با بیان اینکه طبق اعلام مرکز آمار، این رشد اقتصادی بسیار خوب است، اظهار داشت: در شرایط منطقهای و بویژه کشورهای دیگری که در کنار ما هستند، پیشبینی بانک جهانی برای امسال رشد بالای 6 درصد است، یعنی 6/6 پیشبینی شده، البته این را نیز بگویم که رشد امسال ما بیشتر از آنکه آخر سال گذشته هدفگذاری شده بود، بوده است. رئیسجمهور ادامه داد: معتقد به تداوم رشد هستم، بر همین اساس ما برای سال آینده تلاش بیشتری برای جذب سرمایه نیاز داریم. باید فضای کار را مناسبتر کنیم. در بحث نفت کار بزرگی انجام دادیم. رشد نفت مرهون مهندسان، کارگران و تلاشگران است؛ نفتی که چاههایش بسته شده، باز شدن و راهاندازی آن آسان نیست. روحانی با اشاره به تاثیر برجام بر روند صادرات نفت، گفت: صادرات نفت ما در اواخر سال گذشته و در دی ماه، یکمیلیون بود. اینکه از دی ماه که برجام اجرایی شد، ما بتوانیم رشد تولید نفت و چاههایمان را باز و فعال کنیم، سرمایهگذاری بزرگی میخواهد و بر همین اساس حدود یکمیلیارد دلار خرج کردیم تا تولید بازگردد. ماهها صنعتگران ما تلاش کردند تا این شرایط ایجاد شود و به جای 1/1 میلیون صادرات نفت خام، صادرات به بالای 3/2 بشکه نفت برسد که البته با میعانات این رقم میشود 7/2 بنابراین حرکت بسیار خوبی شروع شد. وی همچنین ادامه داد: در بخش نفت و گاز و بخشهای دیگر فعال خواهیم بود. خوشبختانه ترکیب خوبی در رشد میبینیم. کشاورزی رشد بالایی دارد، صنعت هم رشد مناسبی دارد، بنابراین ادامه رشد به نظر من قطعی است؛ با محاسبات و پیشبینیای که ما داریم و همچنین حضور مردم و کمک قوای دیگر و مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه و نیروهای مسلح باید تلاش کنیم رشدمان رشد مناسبی باشد. رئیسجمهور با بیان اینکه در سال گذشته به دلیل فشار اقتصادی رشد خوبی نداشتیم و اولین سالی که توانستیم رشد اقتصادی را به محاسبه بکشانیم، سال 93 است، گفت: در سال 93 رشد اقتصادی 3 را داشتیم، در سال 94 کمتر رشد داشتیم و سال 95 سالی است که بعد از فضای برجام، فضا کاملا مناسب شده و رشد صادرات نفتی و غیرنفتی ما مناسب شده است.
رشد 10 درصدی صادرات غیرنفتی
روحانی خاطرنشان کرد: صادرات غیرنفتی ما امسال در 6 ماهه اول خیلی بهتر از 6 ماه سال گذشته بوده و صادرات غیرنفتی ما در 9 ماه اول امسال حدود 31 میلیارد دلار است و نسبت به سال گذشته 10 درصد رشد داریم. صادرات نفتی و غیرنفتی ما هر دو بهتر است و به همین دلیل به شرایط اقتصادی آینده کشور بسیار خوشبین هستم. روحانی درباره قیمت ارز و اینکه گفته میشود دولت تعمدا قیمت دلار را افزایش داده است، گفت: اینطور نیست؛ قیمت ارز فراز و نشیبی دارد اما مردم ما مطمئن باشند قیمت ارز به سمت افزایش نخواهد بود. شما در این دولت دیدید که در سالهای گذشته رشد نرخ ارز ما حدود 4 یا 5 درصد بوده و همیشه ما این قیمت را نگه داشتیم تا مردم یک اطمینان نسبت به آینده داشته باشند. این را هم بدانید که هم دلار و هم یورو و هم پوند رشد داشت و متوسط این 9 ماه از اول سال بیش از 6/6 درصد رشد داشته است. 5 یا 6 درصد خود دلار افزایش داشته است. به گفته روحانی، حتما نرخ ارز متعادل خواهد شد و نرخ روزهای قبل دلار به حالت خود باز خواهد گشت. رئیسجمهور تصریح کرد: مردم میتوانند نسبت به مساله تورم اطمینان داشته باشند که ما تلاشمان بر این است که مساله کاهش تورم را ادامه دهیم و همه تلاشمان این است که امسال و سال آینده تورمان یک رقمی باقی بماند.
قول میدهم سال آینده شاهد رونق باشیم
روحانی درباره وضعیت رکود در کشور نیز گفت: در رشد اقتصادی قول میدهیم که سال آینده این اتفاق بیفتد. پیشبینیهایی هست و امیدوارم تا پایان سال با بررسیهایی که انجام میدهیم، برای سال آینده قولی دهیم که شرمنده نشویم. فضای کسب و کار بهتر و رشد سرمایهگذاری خارجی در ایران بیشتر خواهد شد. وی با اشاره به تعهدات جمهوری اسلامی ایران در زمینه اجرای برجام تصریح کرد: در سالروز برجام در فردو تعهداتی داریم که انجام نشده و تا پایان سال که 27 دی ماه امسال اجرایی میشود، امیدواریم طرف مقابل نیز به تعهدات خود عمل کند. به هر حال نتیجه برجام نتیجه برد- برد است و شاهد این نتیجه خوب خواهیم بود.
وزرا دعوا نکردند، مال رسانهها بود
رئیسجمهور درباره دعوای وزرای اقتصادی نیز گفت: دعوا نبود؛ خب! به هر حال روزنامهها و رسانهها دعوا اعلام میکنند اما دعوا نیست و اختلاف کارشناسی داریم. گاهی وقتها موقع رأیگیری هم رأی نمیدهم تا آنها آزاد باشند و نظراتشان را بدهند. جایی اختلاف باشد، مداخله میکنیم؛ اگر جایی هماهنگی 2 وزیر نباشد حتما مداخله میکنم و اختلاف نظرات کارشناسی طبیعی است و ما دعوا نداریم. روحانی درباره حقوقهای نجومی و برخی انتقادهای مطرح شده نسبت به این موضوع و اینکه دولت چه برخوردی را با دارندگان حقوقهای نجومی کرده است، گفت: دولت قدمهای مهمی را در زمینه حقوق غیرمتعارف یا غیرمنصفانه و غیرعادلانه برداشته اما اینکه آن را ابزار انتخاباتی کنیم، درست نیست. رئیسجمهور در بخش پایانی این گفتوگو درباره آینده مسکن مهر اظهار داشت: مسکنمهر یکی از مشکلات دولت بود. خانههایی ساخته شده بود بدون اینکه تسهیلات لازم را داشته باشد، مسجد، کلانتری، مدرسه، گاز، برق، آب و جاده در این مسکنها نبود، بر همین اساس دولت به مشکل خورد اما با همه اینها پرونده مسکنمهر تا پایان دولت یازدهم بسته میشود. روحانی در پایان خاطرنشان کرد: در بخش مسکن رشد منفی داریم و راه آن این است که قدرت لازم برای خرید مسکن را برای مردم ایجاد کنیم تا بتوانند مسکن تهیه کنند. متاسفانه برخی دنبال اجارهنشینی میروند و همین باعث میشود نرخ اجارهها به طور طبیعی افزایش پیدا کند؛ کاری که دولت میتوانست انجام دهد، بالا بردن رقم وام بود. در یکی، دو جلسه اقتصادی بحث کردیم و وامها را افزایش دادیم تا تحرکی ایجاد شود؛ دولت در حد توانش این کار را انجام میدهد. برای بخشهای معلولان نیز اقدامات خوبی انجام میگیرد و وزارت رفاه این کار را انجام میدهد اما در عین حال در بخش مسکن مشکل داریم.