گروه اقتصادی: با شکست طرحهایی چون بسته خروج از رکود و طرح اعتباری خرید کالای ایرانی، عملا دولت از تولیدکنندگان حمایت نمیکند و حتی آنها را تهدید هم میکند! حبیبالله انصاری، دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی در نشستی خبری که به منظور تبیین وضعیت صنعت لوازم خانگی کشور برگزار شده بود، با اعلام اینکه با سود 20 تا 22 درصدی بانکی نمیتوان به توسعه صنعت خوشبین بود، اظهار داشت: واردات بیرویه و تعدد تعرفهها در کنار نرخ ارز که هر روز با تغییراتی روبهرو میشود امکان توسعه لوازم خانگی را با مشکلاتی همراه کرده است. وی با اشاره به اطلاعیه سازمان حمایت از مصرفکنندگان که در آن تولیدکنندگان لوازم خانگی را تهدید کرده است، افزود: قیمت مواد اولیه تغییر کرده است و سازمان حمایت برای جلوگیری از افزایش قیمت لوازم خانگی به ما اخطار داده که اگر افزایش قیمتی اعمال کنید کالاهای لوازم خانگی را از گروه 2 به گروه یک و مشمول قیمتگذاری قرار میدهیم. دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی با اشاره به اینکه با وجود شرایط رکود صنعت لوازم خانگی گرانفروشی نداشته و با حداقل سود اقدام به فروش محصولات میکند، گفت: اطلاعیه سازمان حمایت برای ما واقعا سوالبرانگیز است که چرا اینگونه با تولیدکنندگانی که در این شرایط سخت اقدام به فعالیت میکنند برخورد شده است. در ادامه این نشست خبری، هاشمی، مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت در رابطه با همکاری تولیدکنندگان ایرانی برای تولید محصولات مشترک لوازم خانگی در ایران گفت: در حال حاضر همکاریها با تولیدکنندگان خارجی تحت لیسانس صورت میگیرد، البته وزارت صنعت نیز چارچوبهایی را در این رابطه برای تولیدکنندگان خارجی که خواستار تولید مشترک در ایران هستند اعلام کرده است. وی با بیان اینکه در جلسهای که با مدیران شرکتهای کرهای داشتیم نامه رسمی وزیر صنعت برای چگونگی همکاریها به آنها ابلاغ شد، گفت: خوشبختانه آنها نیز اقدامات لازم را در این رابطه انجام میدهند، همچنین وزارت صنعت تأکیدات زیادی را بر تعمیق ساخت داخل دارد ضمن آنکه آموزش مدیران در سطوح مختلف نیز انجام شده و قطعهسازان داخلی نیز با تولیدکنندگان کرهای برای تولید محصولات همکاری میکنند. مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت تصریح کرد: در حال حاضر چند برند کرهای مشغول رایزنی با قطعهسازان داخلی برای تولید محصولات مشترک هستند، در کنار این موضوع مذاکراتی را با شرکت ویلپور و جیای انجام دادهایم تا آنها نیز در چارچوب وزارت صنعت در بازار ایران فعالیت کنند.
بانک مرکزی ارادهای برای اجرای طرح کارت اعتباری خرید کالای ایرانی نداشت
هاشمی با بیان اینکه طرح تجمیع واحدهای تولیدی نیز در دستورکار وزارتخانه قرار دارد، درباره چرایی شکست کارت اعتباری خرید کالای ایرانی، گفت: کارت اعتباری خرید کالا برای حمایت از تولید داخل طراحی شد اما عدم هماهنگیها باعث شد این کارت بعد از وقفه چند ماهه در نهایت در سال 94 به توافق جمعی دستگاهها برسد. البته این کارت اول اردیبهشتماه 95 وارد فاز اجرا شد و در یک بازه 2 ماهه در 31 تیرماه مهلت اجرایی آن به اتمام رسید و در واقع این کارت فقط 2 ماه آن هم با اما و اگرهای بسیار اجرایی شد. وی یکی از اشکالات اساسی این کارت را محدودیت جامعه مخاطب دانست و تصریح کرد: فقدان زیرساخت فنی در سیستم بانکی و نمایندگیهای فروش باعث شد نتوانیم در اجرای این طرح موافق باشیم البته وزیر صنعت در جایگاه خود نامههای متعددی از جمله به رئیسجمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی ارسال کرد تا گشایشهایی برای این کار صورت گیرد اما متأسفانه عدم هماهنگیها باعث شد نتوانیم جامعه هدف را افزایش دهیم. انصاری در ادامه صحبتهای هاشمی با اشاره به اینکه قرار بود کارت اعتباری خرید کالا تقاضا را در سطح بازار افزایش داده و رکود را برطرف کند، اظهار داشت: در طرح اولیه قرار شده بود به هر نفر 10 میلیون تومان بدهند تا بدون محدودیت در نوع کالا آنها اقدام به خرید کنند اما متأسفانه 10 روز بعد از طرح اولیه بانک مرکزی اعلام کرد کالاهای خارجی نیز مشمول این طرح میشوند، البته به اعتقاد من سیستم بانکی از ورود کالاهای خارجی بسیار استقبال میکرد، چرا آنها سودی بالاتر از نرخ تعیین شده در کارت اعتباری را به بانکها پرداخت میکردند.
قاچاق به لوازم خانگی ضربه میزند
مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت گفت: حجم بالای واردات کالا به صورت غیر قانونی و محدودیت زیرساختهای کشور برای توسعه صادرات لوازم خانگی شرایط فعالیت را برای این صنعت سخت کرده است. عباس هاشمی، مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت با اشاره به مشکلات فعلی این صنعت اظهار داشت: تعداد بنگاههای کوچک که با مقیاسهای غیراقتصادی فعالیت میکنند و عدم اتصال این صنعت به شبکه تولیدکنندگان لوازم خانگی یکی از مشکلات اساسی صنعت لوازم خانگی است. وی با بیان اینکه قیمت تمام شده محصولات لوازم خانگی باعث شده تا نتوانند رقابت مناسبی در سطح بازار داشته باشند، افزود: در بخش تحقیق و توسعه صنعت لوازم خانگی نیز اقدام کارآمدی صورت نگرفته است، همچنین فقدان ورود برندهای قوی ایرانی و قاچاق کالا به صورت سیبییو از مشکلات این صنعت است. مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت تصریح کرد: حجم بالای واردات کالا به صورت غیرقانونی و محدودیت زیرساختهای کشور برای توسعه صادرات لوازم خانگی، شرایط فعالیت را برای این صنعت سخت کرده است. البته باید تأکید کنم وزارت صنعت در حال تدوین سند راهبردی است که نقاط ضعف و قوت صنعت لوازم خانگی را شناسایی کرده و درصدد رفع مشکل برآمده است. همچنین براساس مصوبه دولت و قانون حمایت از مصرفکنندگان، واردکنندگانی امکان واردات کالا دارند که نماینده رسمی در کشور داشته باشند.