printlogo


کد خبر: 170358تاریخ: 1395/10/25 00:00
حسام‌الدین آشنا مدعی شد در صورت بازگشت تحریم‌ها، قرارداد خرید هواپیما همچنان معتبر است!
فروشنده حرفه‌ای!

حسام‌الدین آشنا رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری همزمان با تحویل هواپیمای ایرباس 321 یک توئیت عجیب منتشر کرده و به نقل از وزارت خزانه‌داری آمریکا مدعی شده است که قراردادهای خرید هواپیما حتی در صورت بازگشت تحریم‌ها نیز معتبر خواهد بود. به گزارش «وطن امروز»، آشنا در این توئیت نوشت: «وزارت خزانه‌داری آمریکا: قراردادهای مالی که از دوران برجام تا تاریخ احتمالی برگشت تحریم‌ها منعقد شود، معتبر است و عطف بماسبق نمی‌شود.»
او سپس در توضیح این مطلب خود نوشت:
«یعنی: نصف قیمت خریدیم و اسنپ بک هم ندارد.»
حسام‌الدین آشنا در این توئیت به نقل از وزارت خزانه‌داری آمریکا مدعی شده اگر به هر دلیلی تحریم‌ها بازگردند؛ قراردادهایی که در دوران برجام بین ایران و سایر کشورها منعقد شده همچنان معتبر خواهد بود. به عبارتی او مدعی شده حتی اگر برجام با بازگشت تحریم‌های مشابه نقض یا لغو شود، قراردادهای دوران برجام به قوت خود باقی هستند! این ادعای حیرت‌آور در حالی است که بررسی اطلاعیه وزارت خزانه‌داری آمریکا، نشان می‌دهد آنچه آشنا به نقل از این اطلاعیه نقل کرده، واقعیت ندارد یا شاید رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری برداشت اشتباهی از آن داشته است. آنچه آشنا به آن استناد کرده اصلاحیه‌ای است که اداره اوفک وزارت خزانه‌داری آمریکا آذرماه امسال درباره FAQ یا همان سوالات مطرح درباره مجازات تجارت با ایران، منتشر کرده است. بندهای M.4  و M.5 این اصلاحیه به صورت مشخص درباره «مجازات» شرکت‌ها در صورت بازگشت تحریم‌ها به سوالات پاسخ داده شده است. در بند M.4 درباره بازگشت‌ناپذیری مجازات در صورت بازگشت تحریم‌ها آمده است:
In the event of a snapback, will
sanctions apply retroactively to legitimate
business activity that takes place after Implementation Day but before the snapback
occurs?
No. The United States has committed not to retroactively impose sanctions for legitimate activity undertaken after Implementation Day. Transactions conducted after the snapback occurs, however, could be sanctionable to the extent they implicate activity for which sanctions have been re-imposed. The JCPOA does not grandfather contracts signed prior to snapback. For more information regarding snapback, please see FAQ M. 5.
[01-16-2016; updated on 12-15-2016]
ترجمه عینی این سوال و جواب عبارت است از:
- در زمان اجرایی شدن این برنامه، برگشت تحریم‌ها، آیا تحریم‌ها شامل تجارت‌های قانونی و فعالیت‌هایی که بعد از اجرایی شدن برجام صورت گرفته نیز می‌شود و عطف بما سبق می‌شود؟
- نه! ایالات متحده قصد ندارد تحریم‌هایی (منظور تحریم شرکت‌ها یا همان مجازات) را برای اقداماتی که بعد از اجرایی شدن برجام صورت گرفته، در نظر بگیرد. با این حال معاملاتی که پس از بازگشت تحریم‌ها انجام می‌شود می‌تواند مشمول تحریم شود به شرط اینکه نشاندهنده فعالیتی باشد که تحریم‌ها به خاطر آن برگردانده شده‌اند. برجام نمی‌تواند قانونی قدیمی باشد که همچنان در تمام شرایط ادامه پیدا می‌کند. و نمی‌تواند قراردادهایی که قبل از نقطه بازگشت تحریم‌ها بسته می‌شود را قانونی سازد.
در بند M.5 نیز که بسیار مفصل است و در صفحات 43،42 و 44 این
اصلاحیه درج شده، درباره مجازات شرکت‌های آمریکایی و غیرآمریکایی در صورت بازگشت تحریم‌ها توضیح داده شده است. در این توضیحات یک دوره زمانی 180 روزه برای ترک قراردادها با ایران در نظر گرفته شده است. یعنی تاکید شده است که در صورت بازگشت تحریم‌ها، شرکت‌های آمریکایی و غیرآمریکایی 180 روز وقت دارند قرارداد را ترک کرده و در این مدت تنها اقدام به دریافت مطالبات خود از ایران کنند.  براساس این 2 بند از اصلاحیه وزارت خزانه‌داری آمریکا روی FAQ، کاملا مشخص است که وزارت خزانه‌داری آمریکا بازگشت تحریم‌ها را به معنای پایان توافقات و قراردادهای دوران برجام می‌داند. با این حال اما تاکید می‌کند که شرکت‌های طرف قرارداد با ایران به خاطر مدت زمان همکاری در دوران برجام مجازات نمی‌شوند اما با بازگشت تحریم‌ها باید قراردادهای خود را ترک کرده و 6 ماه زمان دارند مطالبات خود را از ایران وصول کنند. این دوره زمانی 6 ماهه نیز تنها آوانسی است که آمریکا در حوزه بانکی برای این شرکت‌ها قائل شده است.  
بنابراین کاملا مشخص است که در صورت بازگشت تحریم‌ها، همه قراردادهای دوران برجام، لغو خواهند شد. اما رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست‌جمهوری، مدعی است حتی در صورت بازگشت تحریم‌ها نیز قراردادهای دوران برجام بویژه قرارداد خرید هواپیما معتبر خواهد بود! نکته قابل تامل این است که اگر آنگونه که حسام‌الدین آشنا می‌گوید، حتی با وجود لغو برجام نیز قراردادهای دوران برجام معتبر باشد، آیا طرف ایرانی نمی‌تواند معاملات و توافقات مهم در دوران برجام را انجام داده آنگاه به‌راحتی برجام را لغو کند؟ در این حالت هم برنامه هسته‌ای ایران به حالت سابق باز خواهد گشت و هم توافقات ایران در حوزه‌های مختلف تجاری پابرجا و معتبر خواهد بود!
از پرورش بپرسید احوال آشنا را!
البته آنچه آقای آشنا گفته بیشتر شبیه یک جوک است، کما اینکه در قرارداد ایران‌ایر با ایرباس شرایط قرارداد در صورت بازگشت تحریم‌ها در نظر گرفته شده است. فرهاد پرورش، مدیرعامل
ایران ایر اخیرا در توضیح قرارداد با ایرباس با بیان اینکه این شرکت در شرایط احتمالی تحریم‌ها، هیچ جریمه‌ای برای هواپیماهایی که در خط تولید هستند اما امکان تحویل آنها به ایران‌ایر وجود ندارد را نمی‌پردازد، گفت: اوفک اعلام کرده است در بحث ایجاد ابهامات «کدشیرینگ» ایران ایر و ایرلاین‌های خارجی منظوری نداشته است. پرورش ادامه داد: همچنین درباره هواپیماهایی که در خط تولید هستند و هنوز به ایران ایر تحویل داده نشده‌اند هم پیش‌بینی‌هایی در قرارداد شده است. مدیرعامل ایران ایر با بیان اینکه در وقوع شرایط احتمالی مانند بازگشت تحریم‌ها در قراردادها پیش‌بینی کردیم برای هواپیماهایی که در خط تولید هستند فرصت مذاکره برای 2طرف بگذاریم، گفت: قرار بر این  است برای هواپیماهایی که هنوز تحویل ایران ایر نشده‌اند و در خط تولید هستند در شرایط برگشت تحریم‌ها، ایرباس یا بوئینگ به طرفیت از ایران‌ایر مشتری جدید برای هواپیماها پیدا کند یا اینکه ایران ایر خود مشتری به این شرکت‌ها معرفی کند. وی تاکید کرد: نکته مهم این است که قرار نیست ایران ایر در شرایط برگشت تحریم‌ها برای هواپیماهایی که در خط تولید هستند ولی شرکت‌ها امکان تحویل آن را به ایران ایر ندارند، جریمه‌ای بپردازد.
 


Page Generated in 0/0067 sec