printlogo


کد خبر: 170693تاریخ: 1395/10/30 00:00
ایران به حضور تیم وزارت خارجه ترامپ در مذاکرات صلح سوریه در قزاقستان واکنش منفی نشان داد
آستانه بدون آمریکا

 ایران با حضور آمریکا در مذاکرات صلح سوریه که قرار است هفته آینده در پایتخت قزاقستان برگزار شود، مخالفت کرد. به گزارش «وطن امروز»، طی چند روز گذشته در حالی که کمتر از یک هفته تا آغاز مذاکرات صلح دولت سوریه و معارضان سوری باقی مانده، در کنار بحث بر سر ترکیب گروه‌های دعوت‌شده به این اجلاس، موضوع تعداد کشورهای شرکت‌کننده نیز به یکی از مباحث اصلی این نشست تبدیل شده است. در شرایطی که نشست آستانه قرار است در روزهای 4 و 5 بهمن‌ماه جاری در قزاقستان تحت نظارت ایران، روسیه و ترکیه با هدف فراهم کردن مقدمات حل سیاسی بحران در سوریه برگزار ‌شود، گمانه‌زنی‌های رسانه‌ها از احتمال حضور تیم وزارت خارجه ترامپ در این نشست خبر می‌دهد. با جدی‌تر شدن شائبه حضور آمریکا در این نشست، در تهران مقامات مسؤول در پرونده سوریه به آن واکنش نشان دادند. مقامات کشورمان با توجه به سوابق بدعهدی و ناکارآمدی آمریکا برای برقراری آتش‌بس و هدایت طرفین درگیری در سوریه به سمت گفت‌وگو، معتقدند هیچ دلیلی برای مشارکت آمریکا در مدیریت و هدایت ابتکارات سیاسی جاری در بحران سوریه وجود ندارد. مخالفت قاطع ایران نیز البته نتیجه داد و آنگونه که علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی گفته است هیچ دعوت رسمی توسط 3 کشور مبتکر نشست آستانه از آمریکا به عمل نیامده و آمریکا در این نشست نقشی نخواهد داشت. علی شمخانی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورایعالی امنیت ملی با اشاره به سوابق بدعهدی و ناکارآمدی آمریکا برای برقراری آتش‌بس و هدایت طرفین درگیری در سوریه به سمت گفت‌وگو اظهار داشت: هیچ دلیلی برای مشارکت آمریکا در مدیریت، راهبری و هدایت ابتکارات سیاسی جاری در بحران سوریه وجود نداشته و ایفای نقش این کشور در اجلاس آستانه نیز کاملا منتفی است. شمخانی افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوانی کشوری که اصلی‌ترین نقش را در پشتیبانی از دولت قانونی سوریه در مبارزه با تروریسم داشته است در فرآیندهای سیاسی از جمله اجلاس آستانه نیز حضوری پررنگ و فعال خواهد داشت. نماینده مقام معظم رهبری با اشاره به برخی اخبار منتشر شده پیرامون دعوت از آمریکا برای حضور در اجلاس آستانه خاطرنشان کرد: به طور قطع آمریکا در فرآیند گفت‌وگوها و جمع‌بندی نتایج اجلاس آستانه نقشی نخواهد داشت و احتمال دعوت کشور میزبان از آمریکا به عنوان ناظر در اجلاس وجود دارد. شمخانی با اشاره به ترکیب گروه‌های سوری که در این اجلاس حضور خواهند یافت، افزود: تنها مسلحانی که توافق آتش‌بس را امضا کرده و تعهد خود را به گفت‌وگوهای سوری- سوری اعلام کرده‌اند به همراه نماینده سازمان ملل متحد به اجلاس آستانه دعوت شده‌اند.
ولایتی: آمریکا به نظارت اکتفا نمی‌کند
هر چند علی شمخانی از احتمال حضور آمریکا در این مذاکرات به عنوان ناظر خبر داده است اما علی‌اکبر ولایتی، مشاور امور بین‌الملل رهبر معظم انقلاب با نقش نظارتی آمریکا در این نشست نیز مخالفت کرده است، چرا که به اعتقاد او، اگر آمریکایی‌ها شرکت کنند به نظارت اکتفا نمی‌کنند و دیدگاه قاطع جمهوری اسلامی ایران عدم حضور آمریکا و حامیانش در اجلاس آستانه است. وی در حاشیه دیدار با نخست‌وزیر سوریه گفت: به ما اعلام شده بود که آمریکایی‌ها قرار است به عنوان ناظر در این اجلاس شرکت کنند در حالی می‌دانیم اگر آمریکایی‌ها شرکت کنند به نظارت اکتفا نمی‌کنند و دیدگاه قاطع جمهوری اسلامی ایران عدم حضور آمریکا و حامیانش در اجلاس آستانه است. ولایتی در پاسخ سوال دیگری مبنی اینکه آیا ایران با حضور عربستان و قطر در این اجلاس موافق است یا خیر، گفت: عربستان سعودی و قطر نقش اساسی در به شهادت رساندن اتباع و تخریب سوریه همچنین تخریب زیربناهای این کشور داشتند و به دشمنی‌های خود همچنان ادامه می‌دهند. رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: آنهایی که نتوانستند در میدان نظامی به خواسته‌های خود برسند، نمی‌توانند در میدان صلح به خواسته‌های خود جامه عمل بپوشانند.
ظریف هم مخالفت کرد
علاوه بر شمخانی و ولایتی، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه نیز با حضور آمریکا در نشست آستانه مخالفت کرده است. او در حاشیه چهل‌وهفتمین نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس در گفت‌وگویی درباره حضور آمریکا در نشست آستانه گفت: ما همواره گفته‌ایم موافق حضور آمریکا نیستیم و همین طور گفتیم ما دعوت‌کننده برای اجلاس هم نیستیم لذا ما نیستیم که از کشورهای مختلف برای حضور دعوت می‌کنیم. وی با بیان اینکه قزاقستان دعوت‌کننده است، عنوان کرد: ما موضع خود را در این زمینه اعلام کردیم. علتش این است چارچوب‌هایی که در گذشته وجود داشت نتوانست به راه‌حل برسد. رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: در حال حاضر این همکاری سه‌جانبه بین ایران، روسیه و ترکیه وجود داشته و در دو، سه ماه گذشته توانسته نتایج ملموسی را ایجاد کند که یکی از آنها موفقیت در آتش‌بس است و ان‌شاءالله موفقیت در گفت‌وگوهای بین دولت سوریه و معارضان مسلح هم حاصل خواهد شد.


Page Generated in 0/0201 sec