printlogo


کد خبر: 170959تاریخ: 1395/11/6 00:00
اصلاح طلبان می گویند در انتخابات ریاست جمهوری 96 در کنار حسن روحانی کاندیدای گفتمانی هم خواهند داشت
یک کاندیدای دیگر

گروه سیاسی: به نظر می‌رسد اصلاح‌طلبان گزینه دیگری در کنار حسن روحانی برای حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 96 خواهند داشت. حامیان دیروز حسن روحانی این روزها یا نمی‌خواهند یا نمی‌توانند به صراحت از آنچه در دل نسبت به حسن روحانی دارند، سخن بگویند و به همین دلیل سعی می‌کنند با طرح گزینه‌های دیگر، نگرانی‌های خود درباره وضعیت روحانی در افکار عمومی را رفع کنند. طرح بهانه‌هایی مانند «خستگی»، «فشار» و احتمال «ردصلاحیت» پوششی است که در فاصله چند ماه مانده به انتخابات اصلاح‌طلبان با آن سعی می‌کنند شرایط را برای کاندیداتوری گزینه یا گزینه‌های دیگری غیر از حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری آتی فراهم کنند. به گزارش «وطن امروز» دیروز کلیدواژه «خستگی روحانی» را همان کسی به کار برد که در انتخابات سال 92 به عنوان چهره گفتمانی جریان اصلاح‌طلب حضور داشت و در نهایت به‌رغم میل باطنی‌اش، ناچار به کناره‌گیری از انتخابات شد. محمدرضا عارف در نشست خبری خود با رسانه‌ها در پاسخ به این سوال که آیا بحث عدم کاندیداتوری روحانی صحت دارد یا خیر،‌ گفت: ما قطعا یک کاندیدای واحد خواهیم داشت، شورای سیاستگذاری با یک کاندیدا در انتخابات شرکت می‌کند. نمی‌دانم اصلا بحث ردصلاحیت روحانی وجود داشته باشد، چرا که به هر حال رئیس‌جمهور کشور است و ویژگی‌هایی که داشته تغییری نکرده است. من نسبت به ردصلاحیت او نظر خاصی ندارم و بعید می‌دانم او ردصلاحیت شود، مگر اینکه او به هر دلیلی مانند خستگی یا گرفتاری تمایل نداشته باشد بیاید؛ اگر تمایل داشته باشد و بیاید مبنای ما بر کاندیدای واحد خواهد بود اما حتما کاندیدا خواهیم داشت. قاعدتا افرادی که تمایل دارند می‌آیند و ممکن است از جریان اصلاحات وارد شوند اما در نهایت ما فقط از یک کاندیدای واحد حمایت خواهیم کرد. عارف در حالی به واژه خستگی درباره حسن روحانی اشاره کرده که همواره یکی از انتقادات اصلی به حسن روحانی و دولت او، کهولت سن وزرا و تنبلی کابینه بوده است. اشاره عارف به خستگی روحانی می‌تواند یکی از اصلی‌ترین دلایل پایان همکاری جریان اصلاحات با روحانی پیش از انتخابات
سال آینده باشد.
در کنار اظهارات محمدرضا عارف به نظر می‌رسد در درون شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان تدابیر ویژه‌ای برای انتخابات 96 بدون حسن روحانی طراحی شده است. این طراحی را محمدجواد حق‌شناس، عضو شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان تا حدودی تشریح کرده است. او به جای استفاده از کلیدواژه «خستگی»، «رد صلاحیت» حسن روحانی را مطرح و بهانه کرده که نباید در انتخابات دست اصلاح‌طلبان خالی باشد و بر همین اساس از حضور یک کاندیدا در کنار حسن روحانی دفاع کرد. حق‌شناس درباره ایده معرفی یک کاندیدای اصلاح‌طلب در کنار روحانی برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال 96 گفت: در این رابطه چند ایده در جریان اصلاحات وجود دارد؛ یک نظر بر این باور است که همان اجماع سال 92 با محوریت اصلاح‌طلبان و با کمک 3 جریان اعتدال و توسعه، بخشی از اصولگرایی که معتقد به رادیکالیسم نیستند مثل آقای ناطق‌نوری یا علی لاریجانی و علی مطهری و بخش خاکستری جامعه دور هم جمع شوند و امسال هم از همان شیوه
استفاده شود.
وی افزود: یک نگاه در جریان اصلاح‌طلب وجود دارد که همان فضا و همان ترکیب سال 92 که منتج به نتیجه و پیروزی‌بخش بوده علی‌‌القاعده باید حفظ شود و کمک شود تا بتوانیم با حمایت مجدد از روحانی فضای تداوم کار را برای او در دولت دوازدهم فراهم کنیم. عضو شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان ادامه داد: نگاه دیگری که در جریان اصلاحات وجود دارد این است که ما نمی‌توانیم واقعیات موجود در فضای سیاسی کشور را نادیده بگیریم و باید همه پیش‌بینی‌های لازم را داشته باشیم. حق‌شناس با بیان اینکه جریان رقیب اصلاحات به عنوان یک گزینه جدی در حال تعقیب اصلاح‌طلبان است، تصریح کرد: سناریو‌های مختلفی برای انتخابات آینده پیش‌بینی می‌شود که ما نمی‌توانیم هیچ‌ یک از آنها را نادیده بگیریم حتی اگر احتمال آنها کم باشد، از جمله این سناریو‌ها می‌توان به احتمال انصراف روحانی از شرکت در انتخابات به دلیل فشارهای غیرمستقیمی که به او وارد می‌شود یا ردصلاحیت روحانی اشاره کرد. حق‌شناس در کنار طرح گزینه انصراف روحانی باز هم به موضوع «ردصلاحیت» اشاره کرد و گفت: با توجه به شناختی که از شورای نگهبان وجود دارد و سابقه‌ای که موجود است، امکان ردصلاحیت رئیس‌جمهوری دور از ذهن نیست، چرا که شورای نگهبان پیش از این سابقه ردصلاحیت و عدم احراز صلاحیت افرادی مثل مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، سیدحسن خمینی، رحیم مشایی که مورد حمایت رئیس‌جمهور وقت بود و موسوی بجنوردی را داشته است. عضو شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان اظهار داشت: با توجه به این نکاتی که مطرح می‌شود، ایده‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه دست اصلاحات در انتخابات سال آینده نباید خالی بماند و با این مبانی برخی اصلاح‌طلبان از حضور یک کاندیدا در کنار روحانی برای مواقع ضروری استقبال می‌کنند.
این اظهارات اصلاح‌طلبان و طرح بهانه‌هایی مثل خستگی، انصراف یا ردصلاحیت نشانه‌هایی مبنی بر تمایل آنها برای عبور از روحانی است. قطعا در صورت اجماع آنها روی کاندیداتوری واحد روحانی، حضور هر چهره دیگری از آنها در کنار روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری 96، تضعیف جایگاه روحانی تلقی می‌شود و از اعتبار و کاندیداتوری او خواهد کاست. با این حال اما اصلاح‌طلبان با طرح بهانه‌هایی ولو «ردصلاحیت» به دنبال زمینه‌سازی برای کاندیداتوری یک گزینه مطلوب در کنار حسن روحانی هستند. شاید مهم‌ترین دلیل آنها برای این کار همان گفته حق‌شناس باشد که گفته بود: «نمی‌توان واقعیت‌های جامعه را نادیده گرفت».
 

نوبخت: شاید  وزرا خسته شده‌اند
اصلاح‌طلبان از خستگی حسن روحانی و احتمال کناره‌گیری وی از انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم می‌گویند و به نظر می‌رسد این خستگی در هیات دولت نیز وجود دارد. دیروز محمدباقر نوبخت در نشست خبری خود با رسانه‌ها دلیل کناره‌گیری 2 وزیر از کابینه حسن روحانی را خستگی عنوان کرد. به گزارش فارس، محمدباقر نوبخت در پاسخ به این سوال که برخی از جمله آقایان طیب‌نیا و قاضی‌زاده‌هاشمی، وزرای اقتصاد و بهداشت گفته‌اند در دولت آینده نخواهند بود؛ آیا اختلافی بین وزراست؟ گفت: این سوال را از خودشان بپرسید که هستند یا خیر! شاید خسته شده باشند؛ صلاح کار خویش را وزرا می‌دانند. اینگونه سوالات را از خودشان بپرسید؛ دولت مشکل زیاد دارد اما ما همه را دعوت به همکاری می‌کنیم. سخنگوی دولت در این نشست به سوالاتی که طی چند روز گذشته درباره اقدامات حسین فریدون، برادر رئیس‌جمهور و ارتباط وی با بدهکاران کلان بانکی همچون شبدوست‌مالامیری و رسول دانیال‌زاده مطرح است نیز پاسخ داد. وی در پاسخ به این سوال که چندی پیش شاهد تذکر 46 نماینده مجلس به ریاست محترم جمهوری درباره مسائل مالی حسین فریدون دستیار ارشد ایشان بودیم و طی چند روز گذشته برخی نمایندگان جزئیاتی از ارتباط میان فریدون با برخی متهمان و بدهکاران کلان بانکی از جمله آقای دانیال‌زاده را در رسانه‌ها بیان کردند، همچنین سخنگوی قوه قضائیه از مشهود بودن ارتباط میان دانیال‌زاده با فریدون سخن به میان آورد. با توجه به جایگاه فریدون در دولت، موضع دولت درباره اتهامات آقای فریدون چیست و چه پاسخی درباره این اتهامات عنوان شده دارید؟ و اینکه آیا دولت هنوز می‌خواهد درباره این اتهامات سکوت کند؟ گفت: برای بسیاری از افرادی که در مظان اتهام قرار می‌گیرند حتی راجع به بابک زنجانی تا چندی پیش به عنوان «ب-ز» در رسانه‌ها منعکس می‌شد و الان اینجور صریح، اتهام وارد می‌شود. وی ادامه داد: صرف‌نظر از این موضوع که قابل بحث است، تردید نداشته باشید قوه قضائیه، قوه مستقلی است و با هر کسی که جرمی مرتکب شود و هر فسادی را بخواهد انجام دهد قوه قضائیه با استقلال با آن برخورد می‌کند و هیچ تردید نکنید. نیازی به زحمت هیچ فرد و نماینده محترمی نیست که نامه‌ای بنویسد و درخواست کند. سخنگوی دولت اضافه کرد: مطمئن باشید قوه قضائیه به همه این موارد رسیدگی می‌کند اما این قابل بحث است که به این شکل اتهام‌افکنی کنیم قبل از اینکه مواردی بخواهد در دادگاه به اثبات برسد، نمی‌دانم اگر نتیجه دادگاه در هر موردی برخلاف آن اتهاماتی باشد که در کوتاه‌مدت اثر سوء آن را روی افکار عمومی می‌گذارد اما بعد از اینکه قوه قضائیه به این نتیجه برسد که آن اتهامات درست نبود چه پاسخی به وجدان عمومی خواهیم داد، با این حال منتظر باشید قوه قضائیه با استقلال و قاطعیت به همه موارد رسیدگی کند.


Page Generated in 0/0068 sec