printlogo


کد خبر: 170969تاریخ: 1395/11/6 00:00
مشاور اقتصادی روحانی در توجیه آمار عجیب رونق اقتصادی 4/7 درصدی:
رشد حس نمی‌شود چون مردم درآمد ندارند

گروه اقتصادی: رشد اقتصادی 4/7 درصدی که بتازگی از سوی دولت اعلام شده شگفتی همگان را در پی داشته به طوری که افکار عمومی این آمارها را با واقعیت مغایر می‌دانند. به گزارش «وطن‌امروز» یکی از تناقضات آماری حال حاضر افزایش رقم رشد اقتصادی در کنار افزایش بیکاری است. یکی از شاخص‌های رشد افزایش اشتغال است اما همین دولت که مدعی رشد اقتصادی است اعلام کرده نرخ بیکاری نیز افزایش پیدا کرده است و این بدان معناست که دولتی‌ها اعتقاد دارند رشد اقتصادی در کنار کاهش توان معیشتی مردم و کاهش فرصت شغلی به وجود آمده که پذیرفتن آن سخت است. حالا مشاور اقتصادی روحانی اعلام کرده رشد اقتصادی وجود دارد اما چون شکاف درآمدی هست مردم آن را حس نمی‌کنند!
رشد اقتصادی احساس نمی‌شود چون درآمد مردم پایین است
مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری نقطه شکست رشد اقتصادی در کشور را سال ۱۳۸۷ عنوان کرد و اوج آن را سال ۱۳۹۱ به دلیل تحریم‌های اقتصادی دانست و گفت: شکاف درآمدی یکی از مهم‌ترین عواملی است که رشد اقتصادی در کشور احساس نمی‌شود زیرا سطح درآمدها پایین است. به گزارش تسنیم، مسعود نیلی در ششمین همایش سیاست‌های پولی و چالش‌های بانکداری و تولید با تشریح وضعیت اقتصادی و نظام بانکی اظهار داشت: رشد اقتصادی موضوع جامعی بوده که دارای ابعاد مختلفی است؛ مهم‌ترین موضوعی که باید درباره رشد اقتصادی به آن توجه کنیم، تولید ناخالص داخلی سرانه است. وی با بیان اینکه تولید ناخالص داخلی سرانه به قیمت ثابت 1383 تا سال 1386 روند نسبتا خوبی را شروع کرده بود، گفت: از سال 1379 در اقتصاد کشور شاهد رشد درآمد سرانه 3/5 درصدی بودیم که برای سال‌ها آن را تجربه نکرده بودیم. مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری نقطه شکست رشد اقتصادی در کشور را سال 1387 عنوان کرد و اوج آن را سال 1391 به دلیل تحریم‌های اقتصادی دانست و یکی از دلایل مهم تحقق رشد اقتصادی 4/7 درصدی در سال جاری را افزایش تولید نفت ناشی از برداشته شدن تحریم‌ها اعلام کرد. نیلی افزود: یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه کنیم این است که چه مسیری را باید دنبال کنیم تا به مسیر رشد اقتصادی قبل از سال 1387 بازگردیم؟ باید توجه داشت برای تحقق رشد اقتصادی اعلام‌شده در سند چشم‌انداز 20 سال در سال 1404 نیاز به رشد تولید ناخالص داخلی حدود
5/11 درصدی داریم که با توجه به شرایط کنونی اقتصاد امکان آن بسیار دشوار است. وی با بیان اینکه در صورتی که کشور بخواهد همان مسیر اعلام‌شده قبل از سال 1386 را دنبال کند، می‌تواند اشتغالزایی را افزایش دهد اما شکاف درآمدی در کشور باقی خواهد بود، ادامه داد: شکاف درآمدی یکی از مهم‌ترین عواملی است که رشد اقتصادی در کشور احساس نمی‌شود زیرا سطح درآمدها پایین است. نیلی ضمن اشاره به اینکه در صورتی که کشور بخواهد مسیر دنبال‌شده از سال 1387 به بعد را دنبال کند، رشد تولید ناخالص داخلی سرانه بین 2 تا 5/2 درصد خواهد بود، گفت: در سال‌های اخیر کشور شاهد 3 شوک بوده است؛ شوک وفور درآمدهای نفتی در دهه
80 که 7/4 برابر درآمدهای نفتی کشور در سال‌های گذشته بود، شوک تحریم‌های همه‌جانبه و شوک مجدد کاهش قیمت نفت که باعث شد تا 57 درصد درآمدهای نفتی کشور در سال 1394 نسبت به سال 1393 کاهش یابد. مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور ادامه داد: در 5 سال دوم دهه 50 شاهد وفور درآمدهای نفتی با حدود 3/4 برابر شدن بودیم، سپس شاهد شوک سیاسی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی 8 ساله بودیم و بعد از آن نیز در سال‌های 1365 تا 1367 درآمدهای نفتی 57 درصد کاهش یافت. نیلی با تأکید بر اینکه در برنامه سوم توسعه اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران رخ داد، گفت: از آنجایی که نوسان نفتی کم بود و حد متوسطی منابع ارزی حاصل از صادرات نفتی داشتیم، شاهد رشد 6/6 درصدی بدون نفت بودیم. بعد از آن وفور نفتی دهه 80 رشد 8/1 درصدی در تولید ناخالص به وجود آورد و پله پله رشد کشور کاهش پیدا کرد و این همان مساله‌ای است که سال 1387 به بعد در اقتصاد ما رخ داده و رشد اقتصاد ایران را پایین آورده است. مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور، بودجه دولت را از جمله منشاهای افزایش نقدینگی عنوان کرد و افزود: باید با تمرکز بر نظام بانکی و تاکید بر برون‌گرایی پیش برویم زیرا اگر برون‌گرایی در اقتصاد کشور ایجاد نشود، افزایش تورم و نقدینگی را در پی خواهد داشت. وی ادامه داد: یکی از مؤلفه‌های مهم در برون‌گرایی آشتی سیاست و اقتصاد است زیرا این دوگانگی‌ها باعث ضربه زدن به اقتصاد و سیستم بانکی کشور خواهد بود. به گفته  مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور اصلاح نظام بانکی و ساختار تامین مالی دولت از دیگر عوامل مهم و تاثیرگذار در برون‌گرایی است.
مردم اثر رشد اقتصادی را احساس نمی‌کنند
محبی‌نیا، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت برای تاثیر افزایش نرخ رشد اقتصادی در زندگی مردم باید قدرت خرید آنها را افزایش داد. جهانبخش محبی‌نیا در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اعلام نرخ رشد 4/7 درصدی 6 ماه اول سال جاری از سوی بانک مرکزی اظهار کرد: رشد اقتصادی در واقع به مجموعه فعالیت‌های یک ساله در زمینه تولید کالا و خدمات بر می‌گردد و چه بسا این تولید گران تمام شود. وی افزود: تاثیر رشد اقتصادی در زندگی مردم در واقع به یکسری سیاست‌هایی برمی‌گردد که مساله توزیع درآمد را بین مردم عادلانه کند و اینکه درآمد ملی و درآمد سرانه متاثر از رشد اقتصادی باشد؛ البته این دو با یکدیگر پیوستگی دارد و چیز جدایی نیست اما اینکه بخواهیم احساس رضایت از زندگی را صرفا به رشد اقتصادی وابسته بدانیم گزاره درستی نیست. نماینده مردم میاندوآب در مجلس با بیان اینکه رشد اقتصادی 4/7 برای 6 ماه اول سال جاری قدری خوش‌بینانه است، خاطرنشان کرد: البته رشد اقتصادی ما مثبت است و من قبول دارم امسال با توجه به مباحث مربوط به نفت و ورود برخی درآمدهای حساب‌شده به بدنه اقتصاد، رشد اقتصادی را تجربه خواهیم کرد اما اینکه مردم اثر این رشد را احساس نمی‌کنند به سرانه توزیع درآمد بازمی‌گردد و اینکه درآمد خانوارها متاثر از افزایش ضریب جینی نیست و ما نتوانستیم تورم را بشکنیم اگرچه نرخ تورم را مهار کرده‌ایم. نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: یکی از دلایل اساسی که باعث می‌شود رشد اقتصادی در زندگی مردم احساس نشود قدرت خرید مردم است که در سطح مناسبی قرار ندارد و باید آن را تحریک کنیم. ضمن اینکه باید سیاست‌های وام‌دهی، شکستن رکود و جان گرفتن تولید را دنبال کنیم.
 


Page Generated in 0/0064 sec