printlogo


کد خبر: 1722تاریخ: 1392/12/19 00:00
روسیه پیمان همکاری هسته‌ای با آمریکا را تعلیق می‌کند
پایانی برای «استارت»

گروه بین‌الملل: مسکو نخستین پاسخ محکم خود به تهدید واشنگتن برای تحریم روسیه را می‌دهد و عملا حکم به پایان پیمان «آغاز» (start) خواهد داد، پیمانی که میان جمهوری فدراتیو روسیه و ایالات متحده آمریکا منعقد شد و به کاخ سفید این اجازه را می‌داد که در ازای خرید اورانیوم ذخیره شده در تسلیحات هسته‌ای زرادخانه‌های شوروی سابق برای مصرف در نیروگاه‌های اتمی‌اش، بتواند بر فعالیت‌های هسته‌ای روسیه نظارت کند. اما دیروز وزیر دفاع روسیه اعلام کرد قصد دارد نظارت آمریکایی‌ها بر تسلیحات هسته‌ای روسیه تحت پیمان
 New start را ممنوع سازد که این به معنی آغاز پایان روند همکاری‌های نظامی کرملین و کاخ‌سفید خواهد بود، همکاری‌هایی که تا پیش از بحران اخیر اوکراین به نقطه اوج خود نزدیک می‌شد. باراک اوباما هفته گذشته تهدید کرد دخالت روسیه در شبه‌جزیره روس‌نشین کریمه می‌تواند باعث تحریم این کشور و نقض همکاری‌های نظامی دوطرفه شود که به‌نظر می‌رسد در این مورد پوتین نسبت به همتای خود پیش‌دستی کرده است.  روسیه در واکنش به تهدید آمریکا برای تحریم همه‌جانبه اعلام کرده بود پاسخی محکم به تحریم‌های احتمالی خواهد داد که به نظر می‌رسد تعلیق پیمان «استارت» در همین راستا باشد. یک منبع نظامی- دیپلماتیک در وزارت دفاع روسیه دیروز به خبرگزاری ریانووستی گفت: «ما آماده هستیم در پاسخ به بیانیه وزارت دفاع آمریکا درباره تعلیق همکاری بین نهادهای نظامی روسیه و آمریکا چنین گامی را برداریم». این به معنای تعلیق پذیرش گروه‌های بازرسان در چارچوب تعهدات مربوط به پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک تهاجمی «نیو استارت» و سند امضا شده میان رؤسای جمهور دوطرف در وین (2011) است. این منبع اضافه کرد: «چنین بازرسی‌هایی برای برقراری اعتماد است و به این دلیل در شرایط اعلام عملی تحریم‌ها از جانب آمریکا، تماس‌های منظم عادی و دوجانبه برای رعایت پیمان‌ها نمی‌تواند وجود داشته باشد. ما تهدیدات بی‌اساس آمریکا و ناتو علیه روسیه درباره سیاست خارجی‌مان نسبت به اوکراین را ژستی غیردوستانه می‌دانیم و این امر امکان می‌دهد بروز شرایط فورس‌ماژور (اضطراری) اعلام شود».
طرح تجدیدقوای نظامی روسیه
اما بروز شرایط اضطراری بین مسکو و واشنگتن تنها به تعلیق پیمان «استارت» محدود نمی‌شود و روس‌ها به طور جدی طرح بزرگ بازنگری تسلیحاتی خود در مواجهه با تهدیدهای اخیر آمریکا و ناتو را استارت زده‌اند. این خبر را معاون دفاعی نخست‌وزیر روسیه اعلام کرده است. به گفته «دیمیتری روگوزین» افزایش تهدیدها توسط ایالات متحده و کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی، لزوم تجدید قوای نظامی روسیه با سلاح‌های مدرن‌تر را معنا می‌بخشد. دیروز روگوزین در صفحه فیس‌بوک خود نوشت: «پس از تهدیدهای فزاینده ایالات متحده و ناتو، تردیدی برای کسی باقی نمانده که لازم است ارتش و ناوگان‌مان را تقویت کنیم و صنایع دفاعی و علوم نظامی‌مان را متحول سازیم». این واکنش مستقیمی است به بیانیه پنتاگون برای گسترش پایگاه‌های هوایی‌اش در لهستان و اعزام شش فروند F15 دیگر به یگان هوایی تحت فرماندهی ناتو در استونی، لتونی و لیتوانی. روسیه نیز قصد دارد در مقابل دست به رزمایش‌های مشترک با بلغارستان و رومانی، دو متحد سنتی‌اش در سواحل دریای سیاه بزند.
پرونده تک‌تیراندازان کی‌یف در شورای امنیت
رسوایی تک‌تیراندازان وابسته به شورشیان اوکراین طی ناآرامی‌های اخیر میدان استقلال کی‌یف به مراحل حساس‌تری رسیده طوری که مسکو قصد دارد یک پرونده جنایی بین‌المللی در شورای امنیت برای آن بگشاید. ویتالی چورکین، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد اعلام کرد موضوع هدف قرار گرفتن مردم بی‌گناه و نیروهای پلیس توسط تک‌تیراندازان ناشناس را در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح کرده و خواستار تحقیق در این باره شده است. رسوایی مربوط به این تک‌تیراندازها که احتمالا یا از نیروهای امنیتی جدا شده پلیس اوکراین یا تروریست‌های نازی تحت آموزش ناتو بوده‌اند، هفته گذشته برپا شد. انتشار اینترنتی نوار مکالمه تلفنی بین کاترین اشتون، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و اورماس پائت، وزیر خارجه استونی در روز 26 فوریه پس از بازدید وزیر استونیایی از اوکراین سرآغاز این رسوایی بود که نشان می‌داد قاتلان ناشناس تعداد زیادی از نیروهای انتظامی، شورشیان و مردم عادی کی‌یف در زمره حامیان غربگرایان حاکم شده بر اوکراین بوده‌اند. در این گفت‌وگو وزیر خارجه استونی با استناد به اطلاعات «اولگا بوگومولتس»، پزشک معالج مجروحان بر اثر شلیک تک‌تیراندازها گفته است «این درک که نه یانوکوویچ بلکه افرادی از ائتلاف جدید (دولت کودتا) پشت سر این تک‌تیرانداز‌ها قرار دارند، افزایش می‌یابد».
وابستگی دولت کی‌یف به ملی‌گرایان افراطی
مسکو کماکان بر موضع خود مبنی بر کودتاچی خواندن ماهیت دولتمردان جدید اوکراین ایستاده است. پس از تاکیدات پیاپی پوتین و مدودف بر این موضوع، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز روز شنبه در نشست خبری در پایان مذاکرات با«سراج الدین اصلوف» همتای تاجیکستانی‌اش، اظهار داشت کسانی که در کی‌یف به قدرت رسیده‌اند، مستقل نبوده و وابسته به ملی‌گرایان افراطی (نازی‌ها) هستند که از راه مسلحانه حکومت را غصب کرده‌اند. وزیر خارجه روسیه به یک خبرنگار گفت: «آنها به قول شما دولت موقت مستقل نبوده و با نهایت تاسف وابسته به ملی‌گرایان افراطی هستند که از راه مسلحانه حکومت را غصب کرده‌اند. فکر می‌کنم شرکای غربی ما به‌خوبی می‌دانند که آنها چگونه افرادی هستند».
 


Page Generated in 0/0068 sec