گروه اقتصادی: جمعی از سپردهگذاران موسسه کاسپین که انتظارشان برای دریافت پولشان از این موسسه وارد چهارمین ماه شده برای حل مشکلاتشان به رئیسجمهور نامه نوشتند. به گزارش «وطنامروز»، سرگردانی سپردهگذاران موجب شده برای مسؤولان کشور نامه بنویسند و از آنها کمک بخواهند. موسسه اعتباری کاسپین مجوز خود را اسفند سال گذشته دریافت کرده اما حدود 4 ماه است حساب بسیاری از سپردهگذاران بلوکه شده و پولی پرداخت نمیشود. کارشناسان اعتقاد دارند وقتی موسسهای که مجوز بانک مرکزی داشته، از دادن پول مردم خودداری کند قطعا اعتماد عمومی به نظام بانکی کاهش خواهد یافت و دیگر نمیتوان به بانکها و موسسات اعتباری بزرگ هم اعتماد کرد. در این باره خبرگزاری تسنیم گزارش داده اخیرا مقامات بانک مرکزی از قصور توسط هیاتمدیره موسسه کاسپین بویژه مدیرعامل و رئیس هیات مدیره آن صحبت به میان آوردهاند که نقشی موثر در نابسامانی اوضاع دارند؛ همین موضوع باعث شد این انتظار در میان سپردهگذاران ایجاد شود که این دو نفر در مجمع عمومی عادی موسسه که به طور فوقالعاده پنجشنبه گذشته 5 اسفند ماه برگزار شده بود، عزل شوند تا شاید گرهی از مشکل کاسپین باز شود. اما اطلاعیه رسمی که در سایت موسسه درج شده نشان میدهد «از آنجا که دستور جلسه اصلاح ترکیب هیأت مدیره بود و نظر به اینکه صلاحیت داوطلبان برای عضویت در هیأت مدیره به صورت کامل به تایید بانک مرکزی نرسیده بود و شرایط هیأت مدیره کامل نشده است تصمیم بر آن شد، موضوع انتخاب اعضای هیأت مدیره از دستور جلسه خارج شود». سپردهگذاران عدم تاییدیه بانک مرکزی برای گزینههای جدید ریاست موسسه کاسپین را دال بر وجود نداشتن اراده جدی این بانک برای حل مشکلشان میدانند و در تازهترین تجمع خود اعلام کردهاند چرا بانک مرکزی تاییدیه اعضای نامزد در هیاتمدیره را به مجمع فوقالذکر ارسال نکرده است!
البته عدم ارسال تاییدیه اعضای نامزد در هیاتمدیره موسسه کاسپین را نمیتوان به معنای بیتوجهی بانک مرکزی به وضعیت این موسسه دانست چراکه این احتمال وجود دارد که اعضای معرفی شده به بانک مرکزی صلاحیت لازم را از دید مقام ناظر نداشته باشند. طولانی شدن فرآیند رسیدگی به وضعیت موسسه کاسپین و عدم بازگشت وجوه سپردهگذاران موجب شده این افراد نامهای به رئیسجمهور نوشته و خواستار ورود دولت به این ماجرا شوند. در بخشی از این نامه آمده است: ریاست محترم دولت تدبیر و امید خواستیم بگوییم برای کلید شما تدبیری اندیشیده نشد و قفلی از قفل مشکلات مردم باز نشد. ریاست محترم دولت تدبیر و امید خواستیم بگوییم ته ذره امید مردم برای زندگی بهتر و شرافتمندانه را با بیتفاوتیتان به آنها در دلها خشکاندید. ریاست محترم دولت تدبیر و امید خواستیم بگوییم... ولی میدانیم که همه چیز را میدانید... نیازی به گفتن نیست... .
نکتهای که موسسه کاسپین را از داستان سایر موسسات غیرمجاز جدا میکند، مجوزی است که بانک مرکزی در 27 اسفندماه سال1394برای این موسسه صادر نموده و نام آن موسسه را در لیست موسسات مجاز در سایت بانک مرکزی و آن هم بدون لحاظ هیچگونه قید و شرطی آورده است.
از همین رو مردم سپردهگذار و گرفتار در مواجهه با عدم پاسخگویی مسؤولان نسبت به وضعیتشان خود را در یک تله سازمانیافته از سوی بانک مرکزی و مسؤولان کاسپین میبینند، این گروه از مردم خود را فریبخوردگان مجوز بانک مرکزی مینامند، چرا که آنان احساس میکنند بانک مرکزی دولت تدبیر و امید علاوه بر ایجاد ضرر مالی، به اعتمادشان به بانک مرکزی نیز توهین میکند و فارغ از آنکه باید عذر این گناه را برعهده بگیرد بلکه با مغالطه و بازی با کلمات و فرافکنی صرفا در حال خرید زمان است نه حل سریع مشکلات. پرسش مهمی که اکنون بسیاری از سپردهگذاران این موسسه را که از تجمیع تعاونیهای اعتبار منحله قبلی بویژه تعاونی اعتبار فرشتگان بهعنوان بزرگترین مجموعه و با حدود یکمیلیون و 400 هزار سپردهگذار در سراسر کشور شکل گرفته، درگیر خود کرده این است که باید بر پایه اساسنامه مصوب شورای پول و اعتبار تعاونی بزرگ فرشتگان در این موسسه تجمیع میشد و اصولا مسائل قبلی آن تعاونیهای اعتبار و از جمله ادغام آنها با کاسپین از مسؤولیتهای قبلی بانک مرکزی بوده و از جمله مسائل داخلی هیاتمدیره موسسه کاسپین بوده و نباید بهانهای جهت عدم پاسخگویی به مردم و مسدود شدن سپردههای آنها باشد. چرایی دلیل صدور مجوز بانک مرکزی برای کاسپین و تجمیع تعاونیهای منحله قبلی از جمله فرشتگان با فرض بحران مالی و دچار کسری و زیان، خود از بیتدبیری بزرگ بانک مرکزی است و نقش سوءمدیریت در بانک مرکزی و معاونت نظارت آن به عنوان بالاترین نهاد حاکمیتی ناظر و صادرکننده مجوز را مضاعف میکند در حالی که مستندات نشان میدهد قبل از تجمیع، صورتهای مالی فرشتگان با تراز مثبت حسابرسی شده و به اطلاع و تایید قبلی بانک مرکزی و سازمان بورس جهت پذیرهنویسی رسیده است!
مردم سپردهگذار در این موسسه مالی مجاز بسیار نگران هستند از آنکه مسؤولان بانک مرکزی بخواهند نسخه موسسات غیرمجاز قبلی همانند ثامنالحجج یا میزان را برای پرداخت سپردههای مردم نزد این موسسه مجاز تحت عناوینی همانند کسری و زیان بعضی از تعاونیهای اعتبار منحله قبل - تشکیلدهنده کاسپین - اجرایی نمایند که البته این به نوبه خود پدیدهای جدید در تاریخ بانکداری کشور و همچنین باعث سلب اعتماد عمومی به مجوزهای صادره بانک مرکزی خواهد بود! مردم در سراسر کشور از بیاعتنایی به مشکل حدود 2 میلیون سپردهگذار گرفتار در این بیتدبیری بزرگ متولیان بانکی و پولی کشور گلایه دارند و هر از گاهی با تجمع و تحصن در نقاط مختلف سعی میکنند صدای خود را به گوش مسؤولان دولتی بویژه شخص رئیسجمهور برسانند اما دریغ از پاسخی مسؤولان؛ هر چند بعضا مسؤولان بانک مرکزی با فرار رو به جلو مانند دیگر حوادث رخ داده در کشور این مشکل را به غیر از خود مربوط میدانند.