پیشنهاد ما برای حداقل دستمزد کارگران در سال 1396 حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است. علی خدایی، عضو شورایعالی کار با بیان این مطلب گفت: کارگری که رضایت نداشته باشد بهرهوری هم ندارد. به گزارش تسنیم، خدایی افزود: ما باید روند نزولی سبد معیشت را متوقف کنیم و پس از آن به رفع کاستیهای آن بپردازیم. وی ادامه داد: ما اصلاً نمیتوانیم بهسمت نرخ تورم برویم، ارتقای معیشت کارگران که مد نظر رهبری است کجا باید تحقق یابد؟ این تکلیف در ماده 41 قانون کارگری آمده است. عضو شورایعالی کار اضافه کرد: هزینههای کارفرمایان در بخشهای مختلف اقتصادی متشکل از 3/4 درصد در بخش کشاورزی، 4/18درصد در بخش صنعت، 7 درصد خدمات و 7/21 درصد خدمات اجتماعی است که متأسفانه این ارقام از سفره کارگران کنده میشود. وی افزود: منکر نمیشویم که دولت هم وظایفی در برابر معیشت کارگران دارد اما بخش کارفرمایان در احقاق این حق بسیار کمکار است، مشکل آنها با قوای مجریه و مقننه و برخی سازمانهاست این به کارگران ارتباطی ندارد. کارفرمایان باید مشکلاتشان را جای دیگری حل کنند. خدایی میانگین صفر را در بهرهوری کارگران تکذیب کرد و افزود: رضایت کارگر با بهرهوری ارتباط مستقیم دارد. کارگری که رضایت نداشته باشد بهرهوری هم ندارد، این توقع زیادی است که ما بهرهوری را به بهرهکشی تبدیل کنیم، ابتدا باید معیشت کارگران را تأمین کنیم و سپس توقع ارتقای بهرهوری داشته باشیم. همچنین جمال رازقیجهرمی، عضو هیات مدیره اتحادیه کارفرمایان با تأکید بر اینکه معیشت کارگران مهم است، گفت: آمارهایی که از بانک مرکزی دریافت کردهایم نشان میدهد 33 درصد از سبد هزینههای مسکن، 6 درصد آموزش و 5/6 درصد درمان بخشی از حقوق کارگران است، طبق قانون، اینها وظایف کارفرمایان نیست و دولت هم باید حرکتی انجام دهد. معتقدیم حداقل حقوق نمیتواند معیشت کارگران را تأمین کند. رازقی درباره رقم پیشنهادی این اتحادیه برای حداقل دستمزد کارگران در سال 96 تصریح کرد: کارشناسان ما با افزایش دستمزد در حد نرخ تورم هم مشکل دارند اما حق کارگران است که مشمول این افزایش شوند بهنظر ما حداقل دستمزد پیشنهادی اتحادیه کارگران زیر خط فقر است. علیرضا محجوب، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه شکاف میان حداقل معیشت و حداقل دستمزد بسیار کند دستخوش تغییر و ترمیم است، گفت: در دنیا حداقل دستمزد برای حد سیری یک کارگر حدود 2 دلار تعریف شده که این رقم در کشورمان بهندرت رعایت میشود.
محجوب با اعلام اینکه 28 درصد سبد معیشت کارگران را مقوله غذا تشکیل میدهد، ادامه داد: یک کارگر میتواند با حداقل دستمزدی که دریافت میکند فقط ذرهای از این نیاز را رفع کند. محجوب با اظهار اینکه در بخش تولید صنعت امسال 90 هزار نفر کاهش نیرو داشتیم بهجای اینکه افزایش را شاهد باشیم، افزود: 40 درصد نیروی کار ما در بخش خدمات، 24 درصد در بخش صنعت و حدود 16 درصد در بخش کشاورزی مشغولند و ثروت در این بخشها بهطور متفاوتی جریان دارد.
گفتنی است، حداقل هزینه سبد معیشت کارگران امروز دوشنبه در کارگروه تخصصی مزد با توافق نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت تعیین میشود. امسال برای نخستین بار، پیش از ورود به موضوع دستمزد، شرکای اجتماعی عزم خود را برای تعیین اقلام و هزینههای سبد معیشت کارگران جزم کردهاند تا درباره هزینه سبد معیشت به توافق برسند. برآیند محاسبات گروههای کارگری از هزینه سبد معیشت بین ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برآورد شده است.