گروه اقتصادی: حسن روحانی روز گذشته باز هم آمار داد و به تمسخر مخاطبان مجهولالهویه پرداخت و توصیه کرد منتقدان آب شور نخورند و آب شیرین بخورند!
به گزارش «وطنامروز»، روحانی ترک عادت نکرد و همان ادبیات چند روز اخیر خود را در سخنرانی دیروز هم تکرار کرد. او برای حضور در مجمع سالانه بانک مرکزی به ساختمان لاجوردی این نهاد سیاستگذار مراجعه کرد و بعد از بازدید از ساختمان بانک مرکزی و رونمایی از طرح جدید هزار تومانی به سخنرانی پرداخت و تا میتوانست از برجام دفاع کرد و به تمسخر بعضیها که هیچگاه نمیگوید منظورش چه کسانی است، پرداخت. نکته جالب ماجرا اما آمار و ادعای بسیار عجیب رئیس دولت بود و نشان میدهد به وی اطلاعات غلط میدهند یا اینکه وی دچار آلزایمر اقتصادی شده یا تصور میکند مردم و رسانهها دچار آلزایمر اقتصادی شدهاند. روحانی منتقدان را به آلزایمر سیاسی متهم کرده بود اما اظهارات روز گذشته وی نشان داده مسؤولان دولتی دچار آلزایمر اقتصادی شدهاند. روحانی دیروز در بانک مرکزی گفت: «امروز شاهد یک تورم تکرقمی همراه با رشد هستیم. تا پایان امسال تورم سال ما تکرقمی خواهد بود و اینکه در یک سال تورم تکرقمی باشد و رشد اقتصادی باشد، بعد از انقلاب این برای نخستینبار است.» این ادعای روحانی از اساس غلط است چراکه اولا بعد از انقلاب در 2 سال هم نرخ تورم تک رقمی بوده و هم رشد اقتصادی وجود داشته است، ثانیا در چندین مقطع کاهش تورم همزمان با رشد اقتصادی را در 38 سال اخیر شاهد بودهایم. در آمار رشد اقتصادی اعلامی مسؤولان دولت یازدهم تشکیک جدی وجود دارد و بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس آن را غیرواقعی میدانند و اعلام آمارهای مقطعی و گنگ و قطرهچکانی را دلیلی بر سیاسی بودن ارقام دولت یازدهم عنوان میکنند. با انتشار جزئیات این آمار هم معلوم شده دولت از محل افزایش درآمد نفتی موفق شده آمار رشد اقتصادی اعلامی خود را تهیه کند و همچنان در بسیاری از بخشها مثل صنعت غیرنفتی و مسکن رکود شدید وجود دارد. حتی آمارهای رسمی نشان از افزایش آمار بیکاری دارد و این میتواند تناقض آشکار در این زمینه باشد، یعنی در کشور هم رشد اقتصادی داریم هم رشد بیکاری! فرض میکنیم آمار دولتیها را هم میپذیریم؛ اگر دولتیها آلزایمر هم داشته باشند میتوانند با نگاهی به آمارهای رسمی و بررسی ارقام رسمی متوجه شوند که در سالهای 1364 و 1369 نرخ تورم بشدت کاهش یافته و همزمان رشد اقتصادی هم وجود داشته است. بنا بر آمارهای موجود، نرخ تورم در سال 1364 به میزان 9/6درصد بوده و همان سال اقتصاد ایران به رشد اقتصادی 2 درصد رسیده بود. همچنین در سال 1369 نرخ تورم 9 درصد بوده و رشد اقتصادی معادل 14 درصد اعلام شده است! پس در تاریخ بعد از انقلاب تورم تک رقمی و رشد اقتصادی وجود داشته اما روحانی میخواسته این را به نام دولت خود تمام کند. از طرف دیگر اگر منظور روحانی کاهش نرخ تورم همزمان با افزایش رشد اقتصادی بوده در 10 سال اخیر نیز در 2 مقطع چنین وضعیتی وجود داشته است. در سال 84 نرخ رشد اقتصادی به 7/5 درصد افزایش یافت و نرخ تورم هم به 4/10 درصد کاهش یافت. این در حالی بود که نرخ رشد اقتصادی در سال 83 برابر 8/4 درصد و نرخ تورم هم 2/15 درصد بوده است. در سال 88 هم نرخ رشد اقتصادی به 3 درصد رسید که در مقایسه با رشد اقتصادی 8/0 درصدی سال 87 بیش از 2/2 درصد رشد داشته است. در عین حال نرخ تورم هم از 4/25 درصد در سال 87 به 8/10 درصد در سال 88 کاهش یافت که افت شدید تورم را به همراه افزایش نرخ رشد اقتصادی در این سال نشان میدهد. آمارها نشان میدهد حتی با آمارهای دولتی، دولت تدبیر و امید نمیتواند چنین دستاورد دستسازی را به نام خود کند و گویا مسؤولان دولتی و مشاوران روحانی دچار آلزایمر شدهاند.
روحانی چه گفت؟
حسن روحانی صبح دیروز دوشنبه با حضور در پنجاه و ششمین مجمع سالانه بانک مرکزی اظهار داشت: بانکهای کشور همان رگهایی هستند که از لحاظ مالی و پولی خون را از منابع مالی کشور یعنی قلب به سراسر کشور و از بخشهای اقتصادی به سراسر جسم فعال در زمینه اقتصادی میرسانند. اگر جایی از این رگها اشکال پیدا کند و نتواند خونرسانی بهطور کافی انجام دهد، بیتردید بدن هم دچار مشکل میشود. رئیسجمهور با بیان اینکه سیف تلاطم یکماهه ارز را گردن اربعین و تولد حضرت مسیح انداخت ولی من هنوز قبول نکردم، گفت: بیثباتی در اقتصاد خیلی مشکل درست میکند. وی افزود: در این شرایط، دولت نخستین تلاشش بازگشت ثبات و آرامش به بازار بود. بزرگترین موفقیت دولت - البته دوستان ما گاهی اختلافنظر دارند که بزرگترین دستاورد دولت چیست- به نظر من بازگشت آرامش و ثبات به بازار است. عدهای میگویند بزرگترین موفقیت دولت تعامل با جهان است، بعضی میگویند در مساله سلامت است، بعضی میگویند در این است که به محیط زیست اهتمام دارد. امروز شاهد یک تورم تکرقمی همراه با رشد هستیم. تا پایان امسال تورم سال ما تکرقمی خواهد بود و اینکه در یک سال تورم تکرقمی باشد و رشد اقتصادی باشد، بعد از انقلاب این برای نخستینبار است. رئیسجمهور با بیان اینکه امسال حتما یک رشد اقتصادی خوبی تا پایان سال خواهیم داشت، گفت: این رشد 7 تا 5/6 درصد است ولی پیشبینیهای ما بالای 6 درصد است. 6 ماه اول سال 4/7 بود اما وضع ارز در یک ماهی تلاطم بیجهت پیدا کرد. آقای سیف استدلالهایی میکند و آن را گردن اربعین و سال مسیحی میاندازد البته ما که قبول نکردیم، اربعین همیشه خیر و برکت است، تولد عیسی مسیح هم خیر و برکت است و بعید میدانم که ارز گران شود. وی گفت: اینکه توانستیم تورم را حسابشده یک مقدار بالاتر از پیشبینیمان پایین بیاوریم، مهمترین دلیل آن انضباط پولی و مالی است. مگر چند کشور در دنیا هستند که تورم 3 رقمی دارند؟ معنا ندارد در شرایط امروز جهانی تورم ما تورم 2 رقمی باشد! در این راه موفقیت بانک مرکزی قابلتحسین است. ادامه آن به خیلی چیزها وابسته است، از جمله نقدینگی و رشد پایه پولی. به رشد پایه پولی که نگاه میکنیم، عمدتاً مسؤولیت آن برعهده بانکهاست. بانکها بدهی بالا میآورند و بعد به بانک مرکزی فشار میآورند، فشار به بانک مرکزی یعنی فشار به پایه پولی. رئیسجمهور تصریح کرد: ممکن است کسی فکر کند اگر بانک من میتوانست پول بیشتری کسب کند، نشانه موفقیت من است. گاهی اوقات آدم تشنه است و نمیفهمد آبی که جلوی او است شور است و خوردن آن تشنگی را بیشتر میکند. اگر در سود سپرده به رقابت ناسالم رفتیم، این آب شور است. سود تسهیلات بانک اگر افزایش پیدا کرد، نخستین ضررکننده آن خود بانک است. چرا بخشی از داراییها منجمد است؟ نباید از این آب شور استفاده کنیم. روحانی در ادامه گفت: یک خبرنگاری در یک نشست خبری پرسید خواص برجام چه بوده که من در جواب گفتم تو آن طرف هستی جواب بده که اگر برجام نبود چه میشد؟ اگر برجام نبود یعنی امسال فروش نفت ما نصف میشد و اگر از اول مذاکرات با موفقیت پیش نمیرفتیم، الان فروش نفت ما در روز بهجای 2 میلیون و 300 هزار بشکه به 200 هزار بشکه و باز هم پایینتر میرسید. آنوقت چهکار میکردیم؟ رئیسجمهور افزود: بعضیها از سر سیری حرف میزنند. یک بیماری درمان شده، راه میرود و سالم شده، میگویند نخیر این کار شما در بیمارستان خوب نبوده، میگوییم چرا؟ میگویند بیماری که مرخص شده نمیتواند در مسابقات دو شرکت کند! آیا کسی اینگونه قضاوت میکند؟
همه دنیا میگویند برجام افتخار جمهوری اسلامی ایران است. آنانی هم که دشمن ما هستند مانند اسرائیل و تندروهای آمریکا هم میگویند ایرانیها کلاه سر ما گذاشتند، من نمیدانم چند نفری چگونه فکر میکنند و حرف میزنند و مقاله مینویسند و چگونه در روزنامه تیتر میزنند، بر چه مبنایی؟ میخواهیم چهکار کنیم؟! این دروغ گفتن مانند آب شور است و خاصیت ندارد، جناحی با این آب شور پیشرفتی نکرده، مدام آب شور نخورید! عطش شما بیشتر میشود، بعد فردا بیشتر داد میزنید. از آب شیرین مصرف کنید!