گروه اقتصادی: بازار سرمایه بهعنوان نبض اقتصاد کشور آنگونه که فعالان بورس انتظار داشتند که این بازار با اجرای برجام متحول و متحرک شود، نشد. شاخص بورس که معاملات امسال بورس را از ارتفاع ۸۰ هزار و ۲۱۹ واحد آغاز کرد، تاکنون با کاهش ۲۷۴۴ واحدی و افت ۳ درصدی همراه بوده است. به گزارش تسنیم، از ابتدای امسال تاکنون در مدت 231 روز معاملاتی تعداد 229 میلیارد و 639 میلیون سهم و حقتقدم به ارزش 575 هزار و 237 میلیارد ریال در 15 میلیون و 188 هزار و 562 دفعه مورد معامله قرار گرفته است. همچنین بررسی معاملات بازار سهام به تفکیک بازار نشان میدهد در این مدت 143 میلیارد و 560 میلیون سهم به ارزش 283 هزار و 908 میلیارد ریال در 8 میلیون و 141 هزار و 470 نوبت در بازار اول، 84 میلیارد و 28 میلیون سهم به ارزش 194 هزار و 527 میلیارد ریال در 6 میلیون و 993 هزار و 747 نوبت در بازار دوم، 89 میلیون سهم به ارزش 90 هزار و 15 میلیارد ریال در 26 هزار و 768 نوبت در بازار بدهی، 1333 میلیون سهم به ارزش 57 میلیارد ریال در 2201 نوبت در بازار مشتقه و 630 میلیون واحد از صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش 6 هزار و 730 میلیارد ریال در 24 هزار و 376 نوبت مورد معامله قرار گرفته است. این گزارش میافزاید: شاخص کل نیز که معاملات امسال بورس را از ارتفاع 80 هزار و 219 واحد آغاز کرده است تاکنون با 2744 واحد کاهش، افت 3 درصدی را ثبت کرده و به ارتفاع 77 هزار و 475 واحد رسیده است. شاخص بازار اول نیز در این مدت با 1974 واحد و شاخص بازار دوم با 5585 واحد افت مواجه شدهاند.
ریزش ۳۴۰ واحدی نماگر کل بورس
معاملهگران بورس تهران دیروز در حالی معاملاتی آرام و کمحجم را به نظاره نشستند که در اغلب نمادهای معاملاتی غلبه عرضه بر تقاضای سهام هویدا بود. بازاری که امیدش را به بورس شب عید از دست داده و با افت ۳۴۰ واحدی شاخص کل روبهرو شد. به گزارش فارس، شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات دیروز شنبه 14 اسفندماه 95 با ریزش 340 واحدی روی رقم 77 هزار و 135 واحد متوقف شد. شاخص کل هموزن اما با کاهش 103 واحدی عدد 15 هزار و 688 واحد را تجربه کرد. دیروز همچنین شاخص سهام آزاد شناور با کاهش 474 واحدی عدد 84 هزار و 487 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص بازار اول نیز در حالی با کاهش 248 واحدی به عدد 54 هزار و 781 واحد دست یافت که شاخص بازار دوم با کاهش 685 واحدی به عدد 163 هزار و 997 واحد دست یافت. همچنین شاخص کل فرابورس (آیفکس) با افزایش یک واحدی به عدد 871 واحد رسید. بنا به این گزارش، ارزش معاملات کل بورس دیروز تهران به بیش از 180 میلیارد تومان بالغ شد، در حالی که در بازار نقد این بورس ارزش معاملات به اندکی بیش از 147 میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن یک میلیارد و 19 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 50 هزار و 358 نوبت داد و ستد بود. بر اساس این گزارش، دیروز بورس تهران در حالی نظارهگر معاملاتی رخوتآور و فرسایشی بود که غلبه عرضه بر تقاضای سهام در اغلب نمادهای معاملاتی حاکم بود. در این میان علاقه برخی سرمایهگذاری و هلدینگها برای شناسایی سود و تجمیع سهام در پایان سال یا در آستانه برگزاری مجامع سالانه باعث شده تا انگیزه بازارگردانی از سوی حقوقیها نیز کاهش یابد. دیروز همچنین معامله 1500 میلیارد تومانی بزرگترین شرکت سرمایهگذاری تاریخ بورس ایران باعث شد بازار سهام در برخی گروهها تحتالشعاع این معامله قرار گیرد. بر اساس خبرهای دریافتی شرکت توسعه معادن جنوب تنها خریداری بوده که توانسته به همان قیمت پایه این بلوک را تصاحب کند. دیروز بازار سهام بازاری متعادل و متمایل به شیب منفی بود که در اغلب نمادهای معاملاتی غلبه عرضه بر تقاضای سهام را به نظاره نشسته بود. بازاری که با ناامید شدن از بازار شب عید و توقف عرضههای اولیه به دنبال شناسایی بازدهی یا شاید به اصطلاح «پول توجیبی» در تکسهمها و شرکتهایی برخوردار از سهام شناوری پایین است.
تالار نقرهای اهرمی برای مقابله با فساد
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: معامله در بورس کالا زمینه شفافیت در قیمت کالاها را پدید آورده و از این نظر میتواند اهرم خوبی برای جلوگیری از فساد به شمار آید. محمدرضا تابش درباره عرضه محصولات در بورس کالای ایران به منظور جلوگیری از فساد و فرار مالیاتی گفت: بورس کالا به دلیل وجود ساختاری که برای آن تعریف شده، یکی از اهرامهای جلوگیری از فساد و فرار مالیاتی و ایجاد شفافیت در قیمتهاست. نماینده مردم اردکان در مجلس افزود: با توجه به اینکه معامله کالاها در بورس در دنیا هم تجربه شده و در کشور ما نیز در چند سال اخیر برخی محصولات کشاورزی، صنعتی و سایر کالاها در بورس کالا به صورت آزمایشی خرید و فروش شده است، به طور یقین معامله همه کالاها در بازار مالی شفاف، وجود واسطهگران را کمرنگ میکند. تابش اظهار داشت: به طور یقین اگر به دنبال شفافیت خرید و فروش هستیم، باید از بورس کالا حمایت کنیم، چرا که این بورس عمدتا یک هدف مشخص دارد و آن هم شفافیت قیمت است تا همه افراد بتوانند با شرایط مساوی به رقابت بپردازند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به اینکه بورس کالا محلی برای جلوگیری از مفاسد و شفافیتهای اقتصادی است، گفت: تمام تعاملات در بازارهای کالایی کشور شفافسازی شده است و امیدواریم با حمایتهای لازم از هرگونه بازار مخفی و زیرپلهای جلوگیری شود.