گروه اجتماعی: معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: از مجموع ۸۰۰ هزار هکتار از کانونهای ریزگرد در کشور، وضعیت ۴۰ هزار هکتار بحرانی است و با پژوهشهای اخیر مشخص شده افزایش گازهای گلخانهای عامل تراکم و کندی جابهجایی ریزگردهاست.
علیمراد اکبری درباره علت اصلی افزایش ریزگردها طی چند سال اخیر در کشور به فارس اظهار داشت: بخشی از کانون گرد و غبار در کشور به مشکلات داخلی مرتبط میشود و بخشی هم مربوط به کشورهایی همچون عربستان و عراق است که جنوب، غرب و جنوب غرب کشور را درگیر کرده است. وی اضافه کرد: 800 هزار هکتار از اراضی کشور در کانون ریزگردها قرار دارد که درجه بحران آن در هر بخش با دیگری متفاوت است اما 30 تا 40 هزار هکتار از این مجموعه فوقالعاده بحرانی است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه با تدبیر وزیر جهاد کشاورزی و سازمان جنگلها و مراتع، مقابله با پدیده ریزگردها آغاز شده، تصریح کرد: یکی از این کارها خیس کردن اراضی بویژه در کانونهای بحرانی است که بخش خصوصی با نصب سازههایی روی کارون 20 مترمکعب آب بر ثانیه روی اراضی بحرانی پخش میکند که عملیات اجرایی آن نیز شروع شده است. به گفته معاون حجتی، در مرحله اول 30 میلیارد تومان اعتبار به این امر تخصیص داده شده است. وی افزود: همچنین کار نهالکاری در 400 هکتار از کانونهای گرد و غبار آغاز شده است. اکبری در پاسخ به اینکه گفته میشود به دلیل ایجاد سدهای بسیار طی سالهای گذشته و ندادن حقابه دریاچه و تالابها، پدیده ریزگردها دامن زده شده، تلویحا با تایید این موضوع گفت: خشکسالی طی 10 سال گذشته، خشک شدن تالابها و همچنین عملیات سازهای در بالادست در مدیریت منابع آبی کشور از مهمترین دلایل بلند شدن ریزگردهاست اما جالب اینکه اخیراً با پژوهشهایی که انجام شده، به دلیل افزایش گازهای گلخانهای در شهرهای صنعتی و گاز دیاکسیدکربن، جابهجایی گرد و غبار با کندی انجام میشود و به نوعی تراکم آن روی شهرها باقی میماند. معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه این اتفاق اکنون در تمام دنیا در حال وقوع است، خاطرنشان کرد: لندن هم یکی از شهرهایی است که درگیر این موضوع است. وی همچنین اقدامات ترکیه به دلیل مهار آبها در بالادست و کاهش سطح آب دجله و فرات را یکی دیگر از عوامل افزایش ریزگردها بویژه در عراق عنوان کرد و افزود: منابع آبی پاییندست در کشورهایی همچون عراق کاهش یافته و پدیده ریزگردها را دامن زده است. گفتنی است طی چند سال گذشته افزایش پدیده گرد و غبار در استانهای غربی کشور بویژه خوزستان مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد کرده است، از این رو طی یک ماه گذشته، هیأت دولت با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، اعتباراتی را برای حل این مشکل در نظر گرفته است.