گروه اجتماعی: رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به اعزام حجاج حج تمتع ۹۶ گفت: اعزامها از اول مرداد آغاز خواهد شد و تا ۲۶ مرداد ادامه مییابد؛ مدت زمان سفر و اقامت نیز ۳۰ تا ۳۳ روز است. به گزارش تسنیم، حمید محمدی درباره روند ثبتنام از واجدان تشرف به حج سال جاری اظهار کرد: ثبتنام اولیه تشرف به حج تمتع سال جاری از 23 فروردین آغاز شده و همچنان ادامه دارد و دارندگان اسناد ودیعهگذاری حج تا پایان شهریور ماه سال 1385 میتوانند برای انجام این فرآیند به شعب بانک ملی سراسر کشور مراجعه کنند. وی با اشاره به امضای دیرهنگام توافقنامه حج سال جاری و بهدنبال آن اعزام با تأخیر تیم مسکن حج به عربستان، توضیح داد: ایران آخرین کشوری است که برای عقد قرارداد خدمات حج در کشور عربستان اقدام میکند. محمدی در زمینه میزان سهمیه حجاج ایرانی یادآور شد: در چند سال گذشته بهدلیل اجرای طرح توسعه مسجدالحرام
20 درصد از سهمیه حج همه کشورهای اسلامی کسر شده بود و در آخرین اعزام حجاج ایرانی، 64 هزار زائر به حج اعزام شدند اما با تکمیل بخش عمدهای از طرح توسعه، طرف سعودی امسال آن 20 درصد را جبران کرد. از سویی با تلاش هیات حج جمهوری اسلامی ایران موفق شدیم سهمیه حج را 35 درصد نسبت به سال 94 افزایش دهیم و امسال 86 هزار و 500 نفر به حج اعزام میشوند. محمدی با بیان اینکه یک میلیون و 350 هزار نفر در انتظار تشرف به حج تمتع هستند، عنوان کرد: با نهایی شدن فرآیند اجاره هتلهای حجاج در عربستان احتمال اعلام اولویتهای جدید برای اعزام به حج وجود خواهد داشت. وی درباره چگونگی فرآیند ثبتنام اولیه تشرف به حج سال جاری توضیح داد: دارندگان فیشهای اولویتدار حج به همراه سند ودیعهگذاری و شناسنامه و کارت ملی خود به یکی از شعب بانک ملی در سراسر کشور مراجعه میکنند که مبلغ ودیعهگذاری اولیه و سود متعلقه به آن محاسبه شده و متقاضیان بقیه این مبلغ را تا سقف حداقل 10 میلیون تومان تکمیل میکنند.
محمدی در بخش دیگری از سخنان خود در زمینه فرآیند ثبتنام کاروانهای حج بعد از نهایی شدن هتلهای حجاج اظهار کرد: بهصورت عمومی و همچنین از طریق رسانههای استانی زمان ثبتنام در کاروانهای حج اعلام خواهد شد و واجدان شرایط اعزام به حج در شهرهای محل سکونت خود میتوانند برای ثبتنام در کاروانها اقدام کنند. وی درباره اطلاعرسانی فردی به زائران نیز بیان کرد: پس از ثبتنام زائران در کاروانهای حج، اطلاعرسانی به زائران از طریق ارسال پیامک هم انجام خواهد شد. رئیس سازمان حج و زیارت درباره نقل و انتقال اسناد ودیعهگذاری حج توضیح داد: دارندگان اسناد ودیعهگذاری اولویتدار حج میتوانند نسبت به واگذاری فیش حج خود به دیگران اقدام کنند که برای این کار لازم است انتقالدهنده و انتقالگیرنده فیش حج به یکی از دفاتر زیارتی مجاز سازمان حج و زیارت مراجعه کنند و هزینه این فیش بر مبنای توافق ۲ طرف هست و سازمان حج در این مقوله وارد نمیشود. این فرآیند ایجاد شده تا از حضور دلالان در این حوزه معنوی و ایجاد بازار سیاه برای فیشهای حج جلوگیری شود.
وی درباره مشکلاتی که ممکن است زائران در حج با آن مواجه باشند، توضیح داد: موسم حج امسال در فصل اوج گرما خواهد بود و ما در جلسات آموزشی به زائران یادآور خواهیم شد که در شرایطی از این دست چگونه رفتار کنند که آسیب نبینند. مرکز پزشکی حج خدمات پزشکی خود را ارتقا داده است و برای ارائه خدمات به زائران مهیا میشود اما لازم است زائران نیز در این زمینهها به آموزشهایی که در جلسات مربوطه ارائه میشود کاملا توجه کنند. رئیس سازمان حج و زیارت همچنین گفت: در مذاکرات حج به دغدغهها و نگرانیهای نظام و مردم پرداخته شد و با توجه به حوادث حج 2 سال گذشته راهکار و مصادیق اجرایی برای جلوگیری از تکرار آن حوادث تعریف شد که بهصورت مکتوب نیز در تفاهمنامه آمده تا دیگر شاهد اینگونه حوادث در حج نبوده و شاهد حضور عزتمندانه زائران در حج باشیم. وی درباره زمان اعزام حجاج به سرزمین وحی بیان کرد: اعزام حجاج از اول مرداد آغاز خواهد شد که نیمی از زائران در قالب کاروانهای مدینه قبل و نیمی با کاروانهای مدینه بعد به حج مشرف میشوند و این اعزامها حدودا تا 26 مرداد ادامه خواهد شد. همچنین نخستین گروه از حجاج 14 ذیالحجه به کشور بازخواهند گشت. رئیس سازمان حج و زیارت درباره مدت سفر حجاج گفت: مدت زمان سفر حجاج و اقامت آنان در مدینه منوره و مکه مکرمه بین 30 تا 33 روز خواهد بود. محمدی درباره تعداد فرودگاههای تعیین شده برای انجام پروازهای حج نیز بیان کرد: پروازهای حج از 19 فرودگاه کشور انجام میگیرد. وی درباره استفاده حجاج از کارت و مچبند شناسایی تصریح کرد: موضوع استفاده از مچبند شناسایی برای حجاج موضوع بسیار ساده و بسیطی است اما متاسفانه این روزها در فضای مجازی عدهای که ممکن است با اصل فریضه حج مشکل داشته باشند در این باره فضاسازی میکنند و جو منفی در کشور ایجاد میکنند.
رئیس سازمان حج و زیارت در این باره اضافه کرد: هر ساله کارت شناسایی برای حجاج تهیه میشود که اطلاعات فردی و ضروری زائران روی آن درج شده است. همراه داشتن کارت شناسایی در شرایط پرازدحام حج ضروری است اما بسیار اتفاق میافتد که برخی از حجاج بویژه سالخوردگان یا فراموش میکنند یا به همراه داشتن آن اهمیت نمیدهند که خود این امر مشکلساز است. در حج احتمال گرمازدگی، بیماری یا تصادف یا گم شدن زائران در آن ازدحام جمعیت وجود دارد و از طرفی میانگین سنی نیمی از زائران ما بالای 50 سال است و احتمال گم شدن زائر و همراه نداشتن کارت زائر وجود دارد. از این رو کارشناسان ما به این نتیجه رسیدند علاوه بر کارت شناسایی زائر، همچون دیگر کشورها از مچبند هم استفاده کنیم. این مچبند همیشه همراه زائران خواهد بود و دغدغه گم شدن و همراه نداشتن کارت زائر اینگونه مرتفع خواهد شد و این جای تعجب است که عدهای این موضوع ساده را در جامعه تبدیل به یک بحران کردهاند. رئیس سازمان حج و زیارت در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بهرغم کمبود وقت، تیم مسکن حج تمام تلاش خود را بهکار گرفته که حتی هتلهایی با کیفیتتر از حج گذشته را برای زائران اجاره کند اما از 3 سال قبل با توجه به اجرای طرح توسعه مسجد شریف نبوی(ص) در مدینه منوره، تمام هتلهای محدوده حرم تخریب شده و ما و دیگر کشورها در مدینه برای اسکان در تنگنا هستیم با این حال تلاش کردیم بهرغم همه محدودیتها بهترین هتلهای موجود را برای زائران اجاره کنیم و از شاخصهای خود کوتاه نیامدیم. محمدی افزود: در حوزه تدارکات و تغذیه حج، تنوع در برنامه غذایی ضمن توجه به سلامت جسمانی حجاج در نظر گرفته شده است. در حوزه پزشکی حج نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است. وی درباره از سرگیری سفرهای عمره توضیح داد: با توجه به حادثه فرودگاه جده، ایران اعزام عمرهگزاران را متوقف کرد و شرط ما برای از سرگیری عمره مجازات 2 پلیس خاطی فرودگاه جده بود که در مذاکرات حج رسما به ما اعلام شد این دو مامور در حال گذراندن دوران محکومیت خود هستند، از این رو شرط ما تامین شده است، بنابراین در صورتی که سعودی در حج به تعهدات خود عمل کند عمره بعد از حج از سر گرفته خواهد شد.