گروه اجتماعی: در حالیکه اسحاق جهانگیری، نامزد ریاست جمهوری نوک پیکان حملات زیست محیطی خود را به سمت رقیب گرفته و دم از عدم مدیریت پسماندها توسط مدیریت شهری میزند، باید یادآور شد که سازمان محیط زیست به عنوان متولی دولتی، مسؤول تأمین زیربنای ساماندهی پسماندها در کشور است!
به گزارش فارس، معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست در واکنش به ادعای اسحاق جهانگیری، نامزد ریاستجمهوری در مناظره اجتماعی نامزدهای انتخاباتی مبنی بر اینکه شهردار تهران قادر به تفکیک زبالههای تهران هم نیست و تنها 5 درصد از پسماندهای تهران به برق تبدیل میشود، در حساب توئیتریاش او را همراهی کرد و در روزهای گذشته کارشناسان سازمان محیط زیست به ادعای وی دامن زدند. وی با تایید ادعای جهانگیری مبنی بر اینکه شهردار تهران قادر به تفکیک زبالههای تهران هم نیست، توئیت کرد: «آقای جهانگیری درست گفتند، تفکیکی از سوی شهرداری صورت نمیگیرد و زبالهسوزهای تهران تنها 5 درصد از زبالههای تهران را که معادل 7 هزار تن است، میسوزانند».
گویا رئیس سازمان محیط زیست داستان خرید و آغاز به کار دستگاههای زبالهسوز تهران و 3 شهر شمالی را فراموش کرده است. در دولت دهم برای استانهای شمالی و شهر تهران قرارداد خرید 4 دستگاه زبالهسوز منعقد شد که با انعقاد این قرارداد شهرهای رشت، نوشهر، ساری و تهران صاحب زبالهسوز میشدند.
ماجرا از این قرار بود که دولت دهم در سومین سفر استانیاش به استانهای شمالی و مواجهه با وضع نامطلوب پسماند در این استانها اعتبار
50 میلیارد تومانی و اعتبار ارزی 50 میلیون یورویی را برای تجهیز این دو استان به زبالهسوزها در نظر گرفت. قرار بر این بود که از محل این اعتبارات زبالهسوز مخلوطسوز (به روش BOT) با قراردادی منعقد شده خریداری شود اما با پایان گرفتن عمر دولت دهم و روی کار آمدن دولت یازدهم این پروژه به دلیل عدم تخصیص اعتبارات متوقف شد. هر چند ابتکار همکلام با اسحاق جهانگیری ادعا میکند «شهرداری تهران هنوز نتوانسته زبالههای پایتخت را مدیریت کند» اما نمیتوان این ادعا را قبول کرد، چراکه شهرداری تهران در سال 93 با عقد قرارداد با شرکت چینی کار تبدیل پسماند به برق را کلید زد. مجتبی عبداللهی، معاون خدمات شهری شهرداری تهران نیز با بیان اینکه این نیروگاه روزی 3 مگاوات برق تولید میکند، اظهار داشت با 3 مگاوات برق تولیدی میتوان برق مورد نیاز 1300 خانوار را تامین کرد.
شرایط در 2 استان دیگر
پس از روی کار آمدن دولت یازدهم طرح ورود زبالهسوزهای چینی با ادعای نامرغوب بودن آن از سوی مسؤولان سازمان محیط زیست متوقف شد و سوییسیها به میدان آمدند. نمایندگان شرکت سوییسی «هیتاچی زوسن انوا» به ایران آمدند و با ابتکار دیداری داشتند. این آمدوشدها همچنان ادامه پیدا کرد و در سال 95 صحبت از آمدن ژاپنیها به ایران شد. در کش و قوسهای افتتاح و عدم افتتاح نیروگاه زبالهسوز در 2 استان شمالی که متاسفانه از مشکلات بغرنج در دفن پسماندها رنج میبرند، شهرداری تهران واپسین ماههای سال 93 نیروگاه زبالهسوز خود را با حضور معصومه ابتکار افتتاح کرد. بر اساس مصوبه دولت دهم، نیروگاه زبالهسوز ساری قرار بود پس از تکمیل، روزانه 450 تن زباله این شهر مرکز مازندران، روستاها و شهرهای اطراف را فرآوری کند و به عنوان مصالح ساختمانی مورد استفاده قرارگیرد. طبق آخرین گزارشها، این نیروگاه در زمینی به مساحت 6 هکتار در داخل شهرک صنعتی شهرستان ساری در دست اجرا قرار دارد و پیشرفت فیزیکی آن کمتر از 30 درصد است. هماکنون به دلیل نبود واحد کمپوست زباله در شهر ساری مرکز مازندران، زباله شهروندان این شهر در
130 کیلومتری خارج از شهر در منطقه پشتکوه در بخش چهاردانگه ساری انبار و دفن میشود. ولی اوضاع رشت بسیار اسفبارتر است، قرارداد نیروگاه زبالهسوز رشت که در دولت قبل منعقد شده بود در همان مرحله عقد قرارداد باقی مانده و پس از 4سال و عدم توافق با سرمایهگذاران اروپایی دوباره کار عقد قرارداد با پیمانکار قبلی از سر گرفته شده است.